Ezért 888.hu címmel indított neki online lapot Habony Árpád. Ami olyan fiatalos, mint egy “kihagyhatalan raplemez a nehéz őszi estékre”. Ha nem látnám, el se hinném. Itt az újság, amit a Mandiner kommentelői írnak! Kritika a kormány underground lapjáról, ami le fogja uralni a magyar internetet és elszív a többiektől minden 88 évesnél fiatalabb olvasót.

Most már bevallhatom: én annak idején a hírek hallatán, miszerint Habony 888 néven akar online lapot indítani, ami majd jól lenyomja a 444-et, tök sokáig azt képzeltem, hogy a 444-esek vagy félreértettek valamit vagy beugrottak egy sima szívatásnak. Leginkább pedig arra gyanakodtam, hogy UP-ék azt képzelik, az ő seggükben forog a világ tengelye, és mindenki csakis őket akarja utánozni.

Advertisement

Erre ma elindult a rég várt oldal, és tényleg 888-nak hívják. Innen kérek utólag is elnézést minden 444-estől.

Ha Uj Péter és csapata még az Indexnél lenne, akkor nyilván Irányjelző lenne a Fidesz online csodafegyverének neve, ha meg a Habostortánál, akkor Rigó Jancsi, vagy, tekintva GFG főnökének vonzalmait, Oroszkrém. Egészen elképesztő, hogy hogy lehet valaki olyan szerencsétlen, hogy letörölhetetlenül, a nevével jelezze, hogy micsoda kisebbrendűségi komplexussal küzdő epigon, aki csak egyre tud gondolni. Ami ez esetben sajnos nem a “pina”, hanem az hogy “mi vagyunk a fiatalok nyelvét beszélő kormánypárti underground, akik olyan menők akarunk lenni, mint akiket annyira irigyelünk”.

Olyan ez az egész címadás, mintha valaki azt tetováltatná a homlokára, hogy “nem is büdös a szám”.

Érződik is szegénykéken, hogy ezt a marhaságot azért nekik sem volt könnyű feldogozni, egy posztban ugyanis mindenféle viccesnek szánt, olvasni is kínos magyarázatokat hoznak fel arra, hogy mit is jelent ez a 888, a Kurejka folyó hosszától a pekingi olimpia nyitóünnepségének dátumáig. Borzalmas lehetőség merült most fel bennem: lehetséges, hogy azt képzelik, hogy ez a cím vagány? De jó lenne!

Advertisement

A 888 legmarkánsabb tulajdonsága az öntökönszúró címén kívül, hogy a főszerkesztője maga G. Fodor Gábor, a nagyot bukott Orbán-nyaló “politológus”, aki bloggernek kétségtelenül sokkal sikeresebb volt mindig is. A legendás GFG blog a dadaista-abszurd-minimalista kormányimádó próza rajongói szemében kultikus olvasmány.

A Mester most is teljesít, például amikor a vezércikkében elmagyarázza, hogy

888.hu = ERŐ

Ez egyben a vezércikk teljes szövege is, amihez egy videó tartozik, egy rövid jelenet a Piszkos Tizenkettőből.

Advertisement

Azt a fiatalos, ellenkulturális, 444-oid mindenit! Innen üzenném G. Fodor Gábornak, hogy ennyi nem elég. Sajnos bozontos szakállat is kell növeszteni, és amíg az kinő, lehet indulni a rockerboltba szegecses csuklószorítót meg limitált szériás Converseket venni, sőt még a vörös hajfesték megvásárlására is marad idő. Napszemüveg is fontos, ki ne maradjon! És sajnos kötelező a napi 5-8 óra stonerrock-hallgatás is.

Lehetne mondjuk az a poén, hogy G. Fodor Gábor két vörös szakállat hord, egyet elől, egyet hátul!

Advertisement

A hírek szerint az új Ujnak szabad keze volt szerkesztőség összeállításában. Én eddig egy ismerős nevet szúrtam ki a Mintakép 444-hez hasonlóan induláskor csupa férfiből álló impresszumból. Kővári Bencéét, akire azért emlékszem, mert posztoltam róla. Az energiacellás-ufológus Széles Gábor Magyar Hírlapjában dolgozott, ahol arról írt publicisztikát, hogy a Fidesz hatalmának megtartása érdekében érdemes lenne bevezetni a nyilvános kivégzés intézményét, azzal ugyanis jól le lehetne vezetni a tömegek frusztrációját és kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. Ő lenne mondjuk a 888 anti-Magyari Pétere?

Advertisement

Az első nap egyelőre a publicisztikák uralják a 888-at. Ezek nagyrészt kábé olyanok, mintha Mandiner-kommentelők írták volna őket. Nagyszerű kortárs koncepció az író és az olvasó közti határ kiradírozása, bár akik ezt kitalálták, talán nem pont erre gondoltak.

A legjobb az a már nem is Mandiner-komment, inkább falfirka-szintű írás, amiben 8 pontban összefoglalják, mit gondolnak a menekültválságról. Az első pont az, hogy “Vagy ők, vagy mi”, később meg arról értekezik Demeter Kereszteslovag Szilárd, hogy “Ha levesszük a keresztet, akkor nem vallásilag (világmagyarázatilag stb.) semleges hely jön létre, hanem a helyére oda fogják tűzni a félholdat és a csillagot.”

Advertisement

Sokfajta vicces fotelkommentelő van, de a harci foteléből kattintgató páncélos netvitézek a kedvenceim.

Itt egész regiment ilyen akad, Stöckert “Az Új Für Lajos” Dávid - aki fideszes minisztérium kabinetfőnök-helyetteséből lett online fenegyerek - arról ír, hogy Európának hogyan kéne körkörös ütközőzónát kialakítania, ahol majd megvívjuk a Nagy Népvándorlás csatáit. Ebben az esetben túlzásba vitt számítógépes stratégia játékok hatására gyanakszom.

Advertisement

Van aztán zagyva, de nagyon határozottan Európa- és jólétikapitalizmus-ellenes publi is, Fűrész Gábortól, akinek a jelek szerint nem súgták meg, hogy kinek a lapjában dolgozik, így a tőkéjét vad ütemben újratermelő, városi terepjárókban hasító Habony Árpád lapja azt dörgi, hogy

Az Európai Álomban valóban véget ér a történelem és a városi terepjárókban, vagy kényelmes limókban hasító, nyakkendős faszkalapok, akik a tőke újratermelődésének feltételeire ügyelnek – legyenek menedzserek, politikusok, médiamunkások, stakeholderek – nyugalomban hátra dőlnek, mert ők tudják: „eddig minden rendben”.

Advertisement

A 888 specialitásai, ezeken a a kommentelőpublicisztikákon túl - amik az összetermés túlnyomó részét jelentik - az életmódcikkek. A kedvencem az a raplemezes, amit mintha egy 1977-ből időgéppel ideröptetett Ifjúsági Magazin-munkatárs írt volna. A lidje mindent elárul a csodás cikkről:

Mac Millernek érkezik az új albuma, Casey Vaggies pedig debütáló lemezzel áll a nagyérdemű elé. Vessünk csak egy pillantást az amerikai hiphop szakmára!

Advertisement

Ne aggódj, belül is jó marad:

Sheek Louch igazi veteránnak számít már az amerikai rapszakmában. 38 éves kora ellenére még mindig nem hagyta cserben az ihlet.

Advertisement

Úgy tűnik, a külpolitikai vonatal is erősnek szánják, ami professzionális döntés, a magyar olvasók ugyanis egész elképesztő mértékben immunisak bármiféle külpolitikai olvasmányra. Ahogy kell, klasszikus leiterjakabbal indultak, a republikánus elnökjelölt-jelölti vitáról azt írják, hogy

Carly Fiorina nagyon meggyőzően érzelmes és női álláspontot tudott képviselni az este folyamán.

A vitán valószínűleg ő kapta a legnagyobb tapsot a tervezett szülőség és az abortuszklinikai szervkereskedelem elleni érzékeny kifakadása miatt.

Advertisement

Nem beszélt persze semmilyen tervezett szülőség ellen, a Planned Parenthood ugyanis egy szervezet, egy Amerikát behálózó egészségügyi intézményhálózat.

A 888 kinézete - ha ez egyáltalán lehetséges - még a tartalmánál is fiatalosabb. És újító. Kitalálták ugyanis, hogy a látványt csempék uralják. Ezen kívül totál összekutyulták azt, amit az öregek menünek hívtak és teljesen értelmetlen - de annál fiatalosabb - rovatcímeket adtak. Van még filmsorozatos utalás is!

Advertisement

A 888 átfutása után először arra gondoltam, hogy G. Fodor Gábor jobban járt volna, ha elmegy egy erzsébetvárosi parókakészítőhöz és vesz két vörös göndör szakállat. De minél többet olvasom a 888-at, annál jobban örülök, hogy létezik. A termékről nyilvánvaló, hogy ez csak egy igen szűk, gourmet szekta kedvence lesz, de ez csak növeli az élvezetet.

(A csodás illusztráció Boros András poszthumusz munkája.)