Az idén több a zsidóhal a Dunában, mint a Jordán folyóban, így kísérletezni kezdtem. Még engem is megdöbbentettek az eredmények!

A m√°rna olyasmi a halak k√∂z√∂tt, mint azok az √©lemiszeripari gy√°rak, amik nagy hiperl√°ncoknak gy√°rtanak saj√°tm√°rk√°s term√©keket, de ŇĎket magukat a kutya sem ismeri n√©vrŇĎl. Ezt a halat saj√°t n√©ven ugyanis gyakorlatilag senki sem eszi, ‚Äúhal‚ÄĚ, ‚Äútengeri hal‚ÄĚ, ‚Äús√ľllŇĎ‚ÄĚ √©s ‚Äúharcsa‚ÄĚ n√©ven ann√°l t√∂bb budapesti tal√°lkozik vele nap mint nap. A m√°rna ugyanis a fŇĎv√°rosi k√≠nai - √©s magyar - √©ttermek kedvenc kamuhala. Szinte nincs is √°ra, ugyanakkor feh√©r, gusztusosan szil√°rd, kellemes h√ļsa van, amit gondos fil√©z√©s, sz√°lk√°tlan√≠t√°s √©s esetleg √≥vatos p√°col√°s ut√°n egy √ľgyes vend√©gl√°t√≥s szinte b√°rminek el tud adni.

R√©g√≥ta tudtam, hogy finom a m√°rna, id√©n pedig annyit fogott belŇĎle a Pondr√≥ ladik leg√©nys√©ge, hogy t√∂bbsz√∂r k√≠s√©rleteztem m√°r vele nyersen √©s curry form√°j√°ban is.

Most azonban olyat tettem, amitŇĎl √©n magam is berzenkedtem elŇĎsz√∂r: vall√°sos bajaihal√°szl√©-h√≠vŇĎ l√©temre hal√°szl√©t fŇĎztem belŇĎle. Tiszta m√°rnahal√°szl√©t. Az eredm√©ny pedig - r√∂vidre z√°rva a felvezet√©st - megd√∂bbentŇĎen, sŇĎt elgondolkodtat√≥an j√≥ lett. Pedig t√©nyleg nem sz√°m√≠tottam r√°. Hi√°ba volt ugyanis finom a s√ľlt sz√≥szos m√°rn√°m, nyersen megk√≥stolva a sz√©ps√©ge ellen√©re ink√°bb jellegtelennek bizonyult, √≠gy azt k√©pzeltem, hogy ilyen lesz a leve is.

Advertisement

A l√©t nem ultraortodox bajai elj√°r√°s szerint, hanem a Tak√°cs Lajost√≥l ellesett buziz√≥s s√©fm√≥dszerrel csin√°ltam meg. Vagyis fogtam a halat, kibeleztem, kifil√©ztem, k√∂zben a fej√©t meg a gerinc√©t a rajta maradt h√ļssal ‚Äúmajdnem k√©sz bajai l√©‚ÄĚ t√≠pus√ļ alapl√©nek fŇĎztem meg.

Ebben a l√°bosban a m√°rnamaradv√°nyok mellett a klasszikus recept szerint sz√ľks√©ges kil√≥nk√©nti egy fej hagyma fele √©s p√°r gerezd fokhagyma fŇĎtt, forr√°s ut√°n be is paprik√°zva, de a teljes l√©hez sz√ľks√©ges paprikaadag k√°b√© fel√©vel. M√≠g ez az alaphal√°szl√© forrt, a fil√©ket 4-5 kisebb darabra v√°gtam, azokat pedig 2-3 millim√©terenk√©nt beirdaltam, a h√ļst teljesen, a vastag bŇĎrig √°tv√°gva. Olyan hangosan recsegtek a kis sz√°lk√°k, mint Semj√©n Zsolt fogai d√ľrg√©skor!

Fogtam egy m√°sik l√°bost, beleraktam a frissen irdalt, j√≥l bes√≥zott halszeleteket, a hagyma m√°sik fel√©t, de most nem apr√≥ra v√°gva, hanem g√©ppel megp√ľr√©s√≠tve, egy kev√©s szint√©n elkr√©mes√≠tett fokhagym√°t, azt√°n szŇĪrŇĎn keresztr√ľl, minden nyomkod√°s n√©lk√ľl r√°√∂nt√∂ttem az alaplevet. Amikor forrt, egy kisadag friss paprik√°t m√©g sz√≥rtam bele. Forr√°s ut√°n tal√°n negyed√≥r√°t fŇĎztem.

Advertisement

Egym√°s ut√°n k√©tszer is megpr√≥b√°ltam, egyforma eredm√©nnyel: azonnal befalt√°k √©s nekem is √≠zlett. A legmeglepŇĎbb az benne, hogy a leve annyira fŇĪszeresen-gazdagon √≠zes, mintha valami 4-5 halb√≥l √°ll√≥ kombin√°ci√≥ lenne.

Ez hangs√ļlyozottan bajai ihlet√©sŇĪ √©tel, vagyis elengedhetelen r√©sze a t√©szta, ami lehet elŇĎ√≠r√°sos gyufamet√©lt, valamilyen rokonszenves olasz sz√©lesmet√©lt vagy ak√°r, mint n√°lam egy esetben, frissen √∂sszedobott nokedli is.

Nyersen egy√°ltal√°n nem errŇĎl √°rulkodott a zsid√≥hal, amibŇĎl egy tanuls√°g van, k√≠s√©rletezni kell rogy√°sig, √©s hinni abban, hogy a k√≠naiak semmit sem csin√°lnak v√©letlen√ľl.

Advertisement

(A fotó a kamerábatartási képességeimet és Péter barátom profi telefonkezelését dicséri, mert a hal igazából maximum másfél kilós volt. De finomnak finom.)