This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kövér László parlamenti huszárai is hozzáférhetnek az arcképedhez

Illustration for article titled Kövér László parlamenti huszárai is hozzáférhetnek az arcképedhez

Félelmetes adatbázist akar létrehozni a kormány az összes magyar ember arcképéből. amit egy új kis titkosszolgálat kezelne és rengeteg állami szerv hozzáférhetne. A törvénytervezet egyszerre több tízezer ember lehallgatását is lehetővé tenné.

Advertisement

Egy szép csendben beterjesztett törvénymódosítással a Belügyminisztérium olyan központi adatbázist hozna létre, amiben minden magyar állampolgár arcképe szerepelne, azt okmányirodákban készülő igazolványképek felhasználásával. Az adatbázist január elsejével hoznék létre 4 millid forintos összegből, a kezelésére pedig egy vadonatúj, a korábbbi összes szerrvtől független, 50 fős mini titkosszolgálatot hoznának létre. A tervezet címe:

az arckép profil nyilvántartásról és arcképelemző rendszerről szóló törvény tervezete

Advertisement

Hogy miért akar visszaélni az állam bűntelen polgárainak az arcképével? A lépést a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával, és a politikusok, védett személyek biztonságával is indokolják.

Különösen aggasztó, hogy a tervezet szerint az adatbázishoz renegeteg féle szervezet férhetne hozzá igen laza indoklással. Már a “bűnmegelőzés” semmit és bármit jelentő bedobása elég lehetne ahhoz, hogy a jogosultak hozzáférhessenek az arcképünkhöz.

Advertisement

És jogosultből jó sok lenne. Személyvédelemre való hivatkozással például az Országgyűlési Őrség is kérhetne adatokat, de hozzáférhetnének a titkosszolgálatok, a rendőrség, a bv, a terrorelhárítás, a NAV és közigazgatási szervek is.

Ugyanebben a napi.hu által kiszúrt salátatörvényben erősítenék meg a telefon és netszolgáltatók kötelezettségét arra, hogy teljesen lehallgathatóvá tegyék a rendszerüket.

“Az egymillió előfizetővel rendelkező szolgáltatóknak olyan csatlakozási pontot kell kialakítani, amely lehetővé teszi az előfizetők 0,1 százalékának online lehallgatását, követését, ami minimum 3000 ember jelent. Magyarországon csak a mobilelőfizetések száma 11,8 millió volt, míg a vezetékes telefonból további 3,8 millió előfizetést tartottak nyilván tavaly decemberben - ebből következően a törvény egyszerre akár több tízezer személy lehallgatását is lehetővé tenné”

Advertisement

- írja a Napi.

Share This Story

Get our newsletter