This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Óriási zászlókkal, csillogó térkövekkel és bajszos politikusokkal indult az ünnep

Illustration for article titled Óriási zászlókkal, csillogó térkövekkel és bajszos politikusokkal indult az ünnep

Reggel fél kilenckor a szokásos zászlófelvonással és tisztavatással kezdődött a buli, este a szokásos tűzijáték-durrogtatással zárul.

Advertisement

Közben Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerző megkapja a szokásos Szent István-rendet a Sándor-palotában, sőt, a szokásos ünnepi szentmisét és Szent-Jobb körmenetet is megtartják a Bazilikánál.

Illustration for article titled Óriási zászlókkal, csillogó térkövekkel és bajszos politikusokkal indult az ünnep
Advertisement

A tisztavatáson a fenti képen nem szereplő Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszélt:

  • Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk. Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz. Van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.
  • A haza védelme és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés. Ebből elkötelezetten fejlesztik a haderőt, jelentős haditechnikai fejlesztések kezdődnek. A Magyar Honvédség életében július elsejével új időszámítás kezdődött, elindult a katonai életpályamodell, amelynek részeként júliustól átlagosan 30, 2019 januárjáig pedig összességében átlagosan 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi illetmények.
  • Az elmúlt két évben is azt mondta a tisztavatásokon: nem tudjuk, mit hoz a következő esztendő. Évről évre olyan változásokkal kellett szembesülni, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni. Példaként említette, hogy az országtól keletre polgárháborús állapotok vannak, míg délebbre vallási fanatizmusban tobzódó terrorállamot látunk.
  • Kitért az illegális bevándorlás problémájára is: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház. Lehet menekültstátusért folyamodni törvényes módon. Aki rászorul, annak menedéket nyújt az ország, és segíti a későbbi hazatérését is, de azt nem engedjük meg és nem is tűrjük el, hogy embercsempészbandák csalárd ígéretekkel indítsák útnak az embereket Magyarországon keresztül. Ezek a bandák nem tisztelik Magyarország törvényeit, határait és a magyar embereket sem.
Advertisement

Áder “Tempora mutantur” János is szólt:

  • Világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára.
  • Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók.
Advertisement

2006 óta mindig központi kérdés az időjárás augusztus 20-án: ha nem is lesz végig ilyen szomorú az idő, mint most, kánikula szinte biztos, hogy nem lesz a hétvégén. Ahogy nézem, csak elszórt zivatarokat ígérnek, bár az elmúlt napok alapján lehet itt még csinnadratta. Vigyázzatok magatokra.

via MTI Képek: Koszticsák Szilárd/MTI

Share This Story

Get our newsletter