This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így nyúlták le magunknak a Kontroll csoport nevet a bajnaisták

Illustration for article titled Így nyúlták le magunknak a Kontroll csoport nevet a bajnaisták

Nem örülnék neki - mondta a szervezkedőknek Bárdos Deák Ági, a legendás Kontroll énekesnője. Nem érdekelte őket. Kistamás Lászlót meg sem kérdezték. A balosok ezzel ráadásul a Fideszt másolták le.

Advertisement

Az Index robbantotta ma a hírt, hogy a legjáratottabb ellenzéki királycsinálók csoportja, akik Bajnait majd Falus Ferencet is kitalálták, újra összeállt Orbán ellen, ezúttal Kontroll csoport néven.

Advertisement

Engem az érdekelt az egészből, hogy mit szólnak ehhez a legendás Kontroll Csoport együttes tagjai, vagy tudnak-e róla egyáltalán. Az derült ki, hogy

  • a névegyezés nem véletlen, hiszen a szervezkedők kikérték legalább egy Kontroll-tag véleményét
  • ugyanakkor magasról tettek az igazi Kontroll akaratára, hiszen az énekesnő azt közölte, hogy nem örülne a dolognak, mégis így nevezték el magukat
  • a névtolvaj balosok azért merhettek erővel nevet lopni, mert tudták, hogy korábban már jobbosok is megtették ugyanezt!
Advertisement

Először Bárdos Deák Ágival cseteltem a témában, aki elmondta, hogy egy-két hete felhívta őt az ügyben Kincses Gyula – MDF-képviselőből lett gyurcsányista exállamtitkár – és megkérdezte a névről.

Illustration for article titled Így nyúlták le magunknak a Kontroll csoport nevet a bajnaisták
Advertisement

Bárdos Deák így idézte fel a beszélgetést:

Én azt válaszoltam, hogy nem örülnék neki, mert neccesnek tartom, hogy bárki ezt a brandet a maga brandépítésére használja. Elmeséltem neki a Péniszirígység című, az első Fidesz kormány - alatti ( 1998-2002), a Magyar Nemzet-ben külpolitizáló Kontroll Csoport néven ténykedő ifjúgárdisták elleni kifakadásomat jegyző, a Magyar Narancsban megjelent írásom történetét. Mondtam, hogy nem örülnék neki - de természetesen hívja fel a többieket. Nem tudom, ez megtörtént-e.

Az ügy, amire utal, a Kontroll nevének első, fideszes lenyúlása volt. Ezen a néven alakult ugyanis kormánynyalonc egyetemistákból médiafigyelő csoport, ami az akkori pártlapban, a Magyar Nemzetben adta közzé a médiaelemzéseit, ami az ellenséges sajtó aknamunkájának “leleplezését” jelentette. Az ifjúgárda névadása ellen az együttes közös közleményben, Bárdos Deák pedig a fent felidézett publicisztikában kelt ki.

Advertisement

Bárdos azt is elmesélte a Cinknek, hogy a balosok konkrétan a jobbosokra hivatkozva merték felvenni a nevet:

De azt is mondtam neki, hogy én nem akadályozhatom meg, hogy bárki ezen a néven indítson bármit - sajnos - , ezt már akkor megtapasztaltuk, mikor a Magyar Nemzetben is maradt, kirohanásom ellenére a Kontroll Csoport - elnevezés - bár akkor a FIDESZ meg is bukott. :) Kincses kicsit önérzetesen azt válaszolta a telóban, hogy ő is így gondolja. Márhogy mindenki használhatja az elnevezést.

Egészen fantasztikus ez a kihipózott ellenzék, hogy egy nyomorult név nem jut eszükbe maguktól!

Advertisement

Mivel Bárdos Deák említette, hogy nem tudja, kivel beszéltek még a baloldali szervezkedők, igyekeztem körbekérdezni. Az együttes másik alapítóját, Kistamás Lászlót sikerült elérnem, aki semmit sem tudott az egészről, őt nem kérdezték meg. Azonnal a jobbos névlenyúlás történetét idézte fel, meg azt, hogy az együttes hogyan határolódott el attól. És hogy ez pont olyan lenyúlás, és annyira is örül neki. Arról beszélgettünk, hogy eszerint tényleg a Kontroll az igazi centrum, ha jobbról-balról is az ő nevük kell másoknak.

Share This Story

Get our newsletter