This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az irigy Lovasi sajnálja a fiatal zenésztársaitól a támogatást

Illustration for article titled Az irigy Lovasi sajnálja a fiatal zenésztársaitól a támogatást

A Nemzeti Kulturális Alap közleménye tényleg olyan, mintha a közmédia fogalmazta volna.

Advertisement

Az NKA még tegnap reagált az általunk is szemlézett Lovasi András-interjúra, de csak most vettem észre, amikor már Lovasi viszontválaszát is olvastam. Az egész perpatvar abból robbant ki, hogy a zenész az interjúban kifogásolta, hogy az NKA a Cseh Tamás-programot úgy kommunikálja, mintha az állam támogatná a popzenét, miközben nem is így van:

Verik a mellüket, hogy az NKA támogatja a popzenét. Bocsánat, nem az NKA logóját kellene odatenni, amikor nyer valaki egy pályázaton, hanem mondjuk engem, Geszti Pétert, Kiss Tibit, Kovács Ákost. Tőlünk veszik el a jogdíjpénzt, mi támogatjuk tehát a nyertes kollégákat.

Advertisement

Erre válaszolt aztán az NKA egy tényleg bicskanyitogató stílusú közleményben, melynek a lényege az, hogy az üres hordozói jogdíjból támogatják a zenészeket, nem pedig a szerzői jogdíjakból, de az elköszönés elhomályosít mindent:

Szomorú, hogy az egykor sikeresnek tekintett előadó irigy fiatal, kezdő zenésztársaira, és sajnálja tőlük a pályájuk elindításához nélkülözhetetlen támogatást.

Advertisement

Ebben nemcsak a pitiáner személyeskedés szép, hanem “a pályájuk elindításához nélkülözhetetlen támogatás” fordulat is. Hiszen tényleg egy magyar zenekar sem vitte még semmire állami támogatás nélkül, mint azt jól tudjuk.

Lovasi mai viszontválasza már ennyire nem erős szemétkedésben sajnos, de azért ő is konkrétabb, mint eddig:

Azzal semmi bajom, hogy legalább egy részét visszakapjuk a pénznek, de: mi lenne, ha a teljes összeget az iparág kapná vissza, és nem mondjuk Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki végül ez a pénz?

Advertisement

Ez egyébként Lovasi vesszőparipája, már másfél éve is volt egy levélváltása L. Simon Lászlóval az ügyben az Origón, akkor azért ennél diplomatikusabbak maradtak a felek.

Fotó: Kiscsillag Fb/Fakan Csaba

Share This Story

Get our newsletter