Azaz a lakossĂĄg elutasĂ­tja az EU feltĂ©teleit, amit az orszĂĄg mƱködĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges tovĂĄbbi kölcsönökhöz kötöttek.

66 szĂĄzalĂ©kos feldolgozottsĂĄg mellett kĂĄbĂ© 61-39 szĂĄzalĂ©kos arĂĄnyban vezetnek a nemek, egyik prefektĂșrĂĄban sincsenek többsĂ©gben az igenek. Mindenki Ășgy kĂ©szĂŒl, hogy ez mĂĄr a kĂ©sƑbbiekben sem vĂĄltozik nagyon, AthĂ©nban az utcĂĄn ĂŒnnepelnek az emberek, a görög politikusok mĂĄr nyilatkoztak is a döntĂ©s fĂ©nyĂ©ben.

Angela Merkel holnap Francois Hollande francia elnökkel tĂĄrgyal a vĂĄlsĂĄg megoldĂĄsĂĄrĂłl, illetve a nĂ©pszavazĂĄs eredmĂ©nyĂ©rƑl.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök mĂĄr egy hete, a nĂ©pszavazĂĄs meghirdetĂ©sekor arra buzdĂ­totta a görögöket, hogy szavazzanak nemmel. Az orszĂĄgnak keddig kellett volna visszafizetnie egy több mint mĂĄsfĂ©lmilliĂĄrd eurĂłs tartozĂĄst az IMF-nek, amit - hiĂĄba prĂłbĂĄltĂĄk mĂ©g közössĂ©gi finanszĂ­rozĂĄssal is segĂ­teni a dolgot - az Ășjabb hitelek nĂ©lkĂŒl nem tudtak megtenni. GörögorszĂĄg fĂ©lig-meddig mĂĄr csƑdben van, a polgĂĄrok csak korlĂĄtozott mennyisĂ©gben tudnak kĂ©szpĂ©nzt felvenni, a bankok zĂĄrva tartanak, mĂĄr az iTunes Ă©s a PayPal sem mƱködik.

Hogy valĂłjĂĄban milyen következmĂ©nye van a nĂ©pszavazĂĄsnak, Ă©s milyen megĂĄllapodĂĄs, megoldĂĄs szĂŒletik vagy nem szĂŒletik, jĂł kĂ©rdĂ©s, egy ilyen szituĂĄciĂłban tĂ©nyleg annyira kiszĂĄmĂ­thatatlan Ă©s precedens nĂ©lkĂŒli lĂ©pĂ©seket is tehetnek, amiket mĂ©g a profi elemzƑk sem biztos, hogy elƑre lĂĄtnak. Lehet, hogy mĂ©gis szĂŒletik egy megĂĄllapodĂĄs a napokban, Ă©s az sem lehetetlen, hogy GörögorszĂĄg az eurĂłzĂłnĂĄbĂłl, vagy akĂĄr az EU-bĂłl is kilĂ©phet.

Advertisement

A nemek gyƑzelme viszont azt jelenti, hogy a görög lakossĂĄg többsĂ©ge mĂ©g most is egyetĂ©rt a Szirizia politikĂĄjĂĄval.