Milyen √©jjel-nappal egy√ľtt lenni egy zaklat√≥val egy z√°rt k√∂z√∂ss√©gben? Nagy cikk jelent meg a pannonhalmi szerzetes-tan√°r praktik√°ir√≥l: t√∂bb di√°kja is megny√≠lt, √©s mes√©lni kezdett.

Sarkadi Zsolt kŇĎkem√©ny olvasm√°nyt √≠rt a 444-re, amiben a hirhedt benc√©s szerzetes j√≥ p√°r di√°kja arr√≥l mes√©lt, milyenek voltak a mindennapok √©s pontosan mit jelentett a testi-lelki zaklat√°s, amiben r√©sz√ľk volt.

B√°r V√°rszegi Asztrik fŇĎap√°t kor√°bban azt nyilatkozta, hogy a tan√°r ‚Äúilletlen √©rint√©seinek‚ÄĚ nem volt szexu√°lis t√∂ltete, a besz√°mol√≥kb√≥l vil√°gosan kider√ľl, hogy a tan√°r oldal√°r√≥l eg√©szen biztosan volt ilyen, hiszen nem egy di√°kj√°nak t√∂bbsz√∂r is meg√©rintette a p√©nisz√©t, illetve az alkas√°t, belsŇĎ combj√°t simogatta.

Advertisement

De a cikknek nem ezek a r√©szei az igaz√°n √©rdekesek, hanem annak a mechanizmusnak a le√≠r√°sa, hogy egy koll√©giumi tan√°r - f√ľggetlen√ľl att√≥l, hoigy √©ppen pap - hogyan tudja lelkileg terror alatt tartani a csal√°djukt√≥l elszak√≠tott kamasz fi√ļkat.

Itt van p√°r id√©zet, de ez t√©nyleg az az √≠r√°s, amit egyben √©rdemes h√ļz√≥ra elolvasni.

  • L√°mpaolt√°s ut√°n az √°gyam sz√©l√©re √ľlt, a mellkasomra tette a kez√©t, simogatott, ruha alatt is, a hasamon vagy a belsŇĎcombomon. T√∂bbsz√∂r beny√ļlt a pizsamanadr√°gomba. Nem eml√©kszem olyasmire, hogy r√°markolt volna a faszomra, de volt, hogy hozz√°√©rt
  • Ha valaki egy m√°sik ember nadr√°gj√°ba ny√ļl, az egy eg√©szs√©ges p√°rkapcsolatban is erŇĎs jele annak, hogy t√∂bbet szeretn√©l. Eg√©szs√©ges p√°rkapcsolatban a felek k√∂z√∂tt mell√©rendelt viszony van, v√°lasztott√°k egym√°st. Egy tan√°r-di√°k viszony se nem mell√©rendelŇĎ, se nem szabadon v√°lasztott, teh√°t ez az eg√©sz nem norm√°lis. √ČrthetŇĎ is, hogy radioakt√≠v hullad√©kk√©nt temett√ľk el ezeket az eml√©keket magunkban.
  • Nekem az volt neh√©z, hogy azt hittem, hogy az atya szerint √©n buzi vagyok, √©s ez√©rt csin√°lta ezt. √Čs mivel M-nek √°ltal√°ban igaza volt, sok√°ig gondolkodtam azon, hogy t√©nyleg buzi vagyok-e. ErrŇĎl eddig senkinek sem tudtam besz√©lni, de volt egy idŇĎszak, amikor majdnem t√∂nkrementem ebben.
  • A lelki r√©szrŇĎl sokkal nehezebb besz√©lni, alig tudom √∂sszefoglalni, hogy mi volt. Mert √©rted, az, hogy a hasamra teszi a kez√©t, az konkr√©t dolog, azt tudom, kimondom. DE EZ‚Ķ EBBEN MEG CSAK ITT HABOGOK. Ez az igaz√°n sz√∂rnyŇĪ, meg az, hogy ha nem lett volna a fizikai k√∂zeled√©s, akkor nem ker√ľlt volna be a h√≠rekbe ez az eg√©sz. √Ėsszet√∂rt lelkek Pannonhalm√°n c√≠mmel neh√©z lenne olvasott cikket √≠rni.

Advertisement

A témában eddig ezt a posztot írtam.

és ezt :