This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

2 újságírót is kéztöréssel fenyegetett, Dobó Katáék szívják meg

Illustration for article titled 2 újságírót is kéztöréssel fenyegetett, Dobó Katáék szívják meg

Továbbra sem játsszák a Closer című darabot az Átriumban, miután Koltai Tamás kritikus közzétette, hogy Radnai Márk rendező az ujjai eltörésével fenyegette. Jelentkezett egy újságírónő, hogy neki pedig kéztörést ígért.

Advertisement

Forrnak az indulatok a színházi szakmában, mióta Koltai Tamás kritikus a facebookján vasárnap közzétette Radnai Márk rendező neki írt privát üzenetét.

Szia Tamás! Valaki egyszer azt mondta rád kártékony csótány. Szerinted miért? Ha még egyszed meglátlak bármelyik előadásom közelében egyesével töröm el minden ujjad. Bezony. Szép nyarat! Menj jó messzire!

Advertisement

(Én ebből személy szerint a bezonyt éreztem a legdurvábbnak.)

Radnai másnap, szintén a Facebookon, bocsánatkérést tett közzé, leírva, hogy Koltaitól már azelőtt elnézést kért, hogy látta volna, megosztotta a magánüzenetet. Radnai magyarázata ez volt a történtekre:

A hirtelen felindulásom tárgya nem Koltai Tamás kritikája volt (!), hanem egy a munkàltatómmal zajlott privàt telefonbeszèlgetès, miszerint én nem tudok rendezni, és jó lenne ha valaki megtanítana. Ez szerintem nem korrekt. Főleg nem annak mondani aki munkát ad. Nem etikus. Nem hiszem hogy kritikusi feladat.

Advertisement

Az indulatok az Átriumban a Dobó Kata–Anger Zsolt páros főszereplésével futó Closer című darab körül forrtak. Ami arról híres, hogy ez az első, közösségi finanszírozásban készült hazai darab. Mármint így próbáltak összeszedni rá 4,5 milliót, de nem jött össze. És amiről Koltai ledorongoló kritikát írt, benne olyan “egyes, leülhet” stílusú tenyérbemászó kioktatással, hogy

nem szabadna elfeledkezni arról, hogy a rendezés: szakma.

Magács László, az Átrium vezetője ezek után közleményben jelentette be, hogy a darabot leveszik a műsorról:

A színház, és a 011-ALKOTÓCSOPORT Closer című produkciója bizonytalan ideig szünetel.

Radnai Márk rendező olyan stílusú üzenetet küldött Koltai Tamás kritikusnak, amely minden színházetikai, és alapvető emberi normát megsért.

A szólás szabadsághoz való jog színházunk egyik legfőbb alapelve. Ebbe természetesen éppúgy beletartozik egy kritikus vagy néző negatív véleménynyilvánítása mint az erre adott dühös alkotói reakció, de a fizikai fenyegetőzés minden formája számunkra elfogadhatatlan. Ezért addíg amíg Radnai Márk nyilvánosan bocsánatot nem kér Koltai Tamástól, az Átrium Film-Színházban semmiféle előadása nem szerepelhet.

Advertisement

Csakhogy Radnai ekkor már bocsánatot kért. A Magyar Narancs megkereste Magácsot, aki azt nyilatkozta nekik, hogy ezt a facebooküzenetet nem tekinti bocsánatkérésnek.

A képet cifrázza, hogy a librarius.hu, majd a Narancs is megírta, hogy Radnai e két lap munkatársát, Csendes-Erdei Emesét telefonon kéztöréssel fenyegette meg az érintett beszámolója szerint. Miután Radnai és Magács – az ő kezdeményezésükre – interjút adtak Csendes-Erdeinek, a nekik visszaküldött szöveg közlését nem engedélyezték. Az újságíró emiatt telefonált, de ez lett a vége:

Radnai nem volt túl együttműködő a telefonbeszélgetés során és közölte, hogy eltöri a kezemet, ha lehozom a cikket. Nem sokkal ezután Magács László is felhívott, aki nyugodt hangon csak arról érdeklődött, hogy ez a fenyegetés szóban vagy írásban történt-e meg.

Advertisement

Szóval forrnak az indulatok, röpködnek a kommentek, a szakmaibeliek fele megtévelyedésről, hirtelen indulatkitörés miatti megbélyegzésről beszél, a másik elfogadhatatlan agresszióról, nem kevesen a magánüzenet nyilvánosságra hozását kritizálják, a látványosan Koltaihoz húzó Magyar Narancs cikkében már a fenyegetésért járó büntetési tételeket sorolja.

A színházi szakmában ideggyengék és két lábon járó morális mészárszékek mozognak csak? Remélem, nem!

Share This Story

Get our newsletter