Andy Weir A marsi c. regĂ©nye az elmĂșlt Ă©vek egyik legnagyobb dobĂĄsa, ami a sci-fi irodalmat illeti, nanĂĄ, hogy dolgoznak a megfilmesĂ­tĂ©sĂ©n. Viszont ebben az elƑzetesben nincsenek fura generĂĄtorhangok meg epikusan megvĂĄgott snittek, sokkal jobban is mƱködik, mintha lennĂ©nek.

A sztori arrĂłl szĂłl, hogy a közeljövƑben az egyik elsƑ emberes Mars-kĂŒldetĂ©s rosszul sĂŒl el, az ƱrhajĂłsoknak, amint megĂ©rkeznek, el kell hĂșzniuk a bolygĂłrĂłl. Viszont az egyik asztronauta vĂ©letlenĂŒl ott marad, Ă©s ahelyett, hogy levennĂ© a sisakjĂĄt, nem adja fel, Ă©s amolyan ƱrbĂ©li Robinson Crusoe-kĂ©nt megprĂłbĂĄlja tĂșlĂ©lni az egĂ©sz helyzetet. Így kezdƑdik.

Noha nagyon felkaptĂĄk, hogy milyen reĂĄlis(nak tƱnƑ) meg rĂ©szletes meg tudomĂĄnyosan jĂłl kidolgozott regĂ©ny a Marsi, nekem annyira nem jött be. EgyrĂ©szt marha kiszĂĄmĂ­thatĂł volt a cselekmĂ©ny ritmusa, mĂĄsrĂ©szt hamar sejteni lehetett, mi is lesz a sztori vĂ©ge. Az viszont ĂłriĂĄsi pozitĂ­vum, hogy egy gonosz vagy akĂĄr csak negatĂ­v szereplƑ sincs benne, a kilĂĄtĂĄstalan helyzet legyƑzĂ©se Ă©pp elĂ©g kihĂ­vĂĄs. AzĂ©rt bevallom, annak ellenĂ©re, hogy nem szerettem könyvet, alig bĂ­rtam letenni, kĂĄbĂ© egyhuzamban olvastam el.

Advertisement

A filmmel ott kezdƑdtek a fenntartĂĄsaim, hogy Matt Damont vĂĄlasztottĂĄk fƑszereplƑnek, Ƒt utoljĂĄra a Good Will Huntingban szerettem, Ă©s abban sem nagyon. Viszont a többi szereplƑ okĂ©snak tƱnik, Kate MarĂĄt, Jessica Chastaint, Kristen Wiiget Ă©s Sean Beant kifejezetten bĂ­rom.

Az pedig tĂ©nyleg a legkirĂĄlyabb dolog, hogy nem egy bĂ©na, a film cselekmĂ©nyĂ©t összefoglalĂł, epikus hanghatĂĄsokra Ă©s hangzatos baromsĂĄgokkal teli narrĂĄciĂłra vĂĄgtak össze pĂĄr perces Ă­zelĂ­tƑt, hanem egy az eredeti cselekmĂ©nyt megelƑzƑ, csomĂł mĂłkĂĄs rĂ©szlettel teli, kreatĂ­v kisfilmet gyĂĄrtottak hozzĂĄ. De felesleges is többet okoskodni, inkĂĄbb nĂ©zzĂ©tek meg!

A hangulatot Ă©s a lĂĄtvĂĄnyt is nagyon eltalĂĄltĂĄk, marhĂĄra vĂĄrom ezek utĂĄn a novemberi bemutatĂłt.

Advertisement

via The Verge