Pr√≥b√°lok focihasonlatot keresni arra, ami j√ļnius 5-√©n hajnali 3-kor kezdŇĎdik az oaklandi Oracle ar√©n√°ban. Sajnos, nem √©rtek el√©gg√© a focihoz.

Sz√≥val az van, hogy most kezdŇĎdik az amerikai kos√°rlabdabajnoks√°g (NBA) 2014/15-√∂s szezonj√°nak d√∂ntŇĎje a nyugati Golden State Warriors √©s a keleti Cleveland Cavaliers k√∂z√∂tt. Persze, minden sport√°g minden d√∂ntŇĎj√©nek van m√©diailag sz√©tcinc√°lhat√≥ sztorija, de higgy√©tek el, hogy ez az NBA-d√∂ntŇĎ most t√©nyleg olyan lesz, hogy az unok√°itoknak fogj√°tok mes√©lni. Megpr√≥b√°lom a lehetŇĎ legr√∂videbben √∂sszefoglalni, mi√©rt.

K√©pzelj√©tek el, hogy a 2009-es Barcelona 7 meccses d√∂ntŇĎt j√°tszik egy olyan csapattal, amiben sok k√∂zepes j√°t√©kos mellett van egy 23 √©ves, elk√©pesztŇĎen tehets√©ges ir√°ny√≠t√≥, egy szint√©n nagyon tehets√©ges, de csapatszinten eddig sorozatban kudarcot vall√≥, tov√°bb√° gyakran les√©r√ľlŇĎ centerszerŇĪs√©g, aki az √©v elej√©n csatlakozott a csapathoz, de a r√°j√°tsz√°s elej√©n le is s√©r√ľlt √©s √≠gy sok k√∂ze nincs is a csapat sikereihez, valamint az az ember, aki nem csak az elm√ļlt 6-7 √©vben volt a sport√°g legdomin√°nsabb alakja, de j√≥ es√©llyel minden idŇĎk atya√ļristenei k√∂z√∂tt fogjuk emlegetni, ha visszavonul. Azt hiszem, elkalandoztam a focis hasonlatt√≥l.

Sz√≥val egyfelŇĎl van a Golden State Warriors. R√≥luk azt kell tudni, hogy a t√∂rt√©nelem folyam√°n n√©ha j√≥k voltak, n√©ha gyeng√©k, de √°ltal√°ban sz√≥rakoztat√≥, szaladg√°l√≥s-dob√°l√≥s kos√°rlabd√°t j√°tszottak. 2012-ben kezdŇĎd√∂tt a Warriors jelenlegi sz√°rnyal√°sa, amikor Mark Jackson edzŇĎ ir√°ny√≠t√°sa alatt sz√©p lassan kialakult a csapatv√©dekez√©st √©s a t√°voli dob√°sokat p√°ratlan m√≥don kombin√°l√≥ rendszer. Jacksont a 2014-es szezon v√©g√©n kir√ļgt√°k, hely√©t az edzŇĎk√©nt kezdŇĎ, j√°t√©kosk√©nt √∂tsz√∂r√∂s bajnok Steve Kerr kapta meg. Kerr okoskod√°s helyett elsŇĎrang√ļ helyettesekkel vette k√∂rbe mag√°t, √©s mindenki meglepet√©s√©re √ļjonc edzŇĎk√©nt a m√°r eleve el√©g erŇĎs csapatb√≥l valami k√ľl√∂nlegeset faragott.

Sok kis r√©szletet ki lehetne emelni, hogyan tal√°lta meg a hely√©t veter√°n v√©dekezŇĎ specialistak√©nt Iguodala, hogyan v√°lik hamarosan szuperszt√°rr√° Draymond Green, mekkora cs√°sz√°r Klay Thompson, √©s hogy √∂sszess√©g√©ben a Warriors id√©n a legjobb v√©dekezŇĎ √©s a m√°sodik legjobb t√°mad√≥ csapat volt. De a Golden State √©s a mai NBA k√©ts√©gk√≠v√ľl legcsod√°latosabb jelens√©ge Steph Curry. Curry apuk√°ja is kosarazott, nem is rosszul. De amit Dell b√°csi kisfia mŇĪvel, olyat m√©g nem l√°tott senki, ami√≥ta 1891-ben James Naismith felrakta 10 l√°b magasra a k√©t barackos kosarat.

Advertisement

A 190 centis, 85 kil√≥s Curryt karrierje elej√©n t√ļl kicsinek √©s t√∂r√©kenynek tartott√°k, √©s b√°r mindig is j√≥ dob√≥nak sz√°m√≠tott, az ilyen t√≠pus√ļ j√°t√©kosokra nem szok√°s csapatot √©p√≠teni. Azt√°n sz√©p lassan kider√ľlt, hogy Steph Curry nem egyszerŇĪen j√≥ dob√≥, hanem val√≥sz√≠nŇĪleg a legjobb dob√≥, aki valaha kos√°rlabd√°t vett a kez√©be. De ez sem √≠rja le pontosan, hogy mennyivel van mindenki f√∂l√∂tt. Focis hasonlat: k√©pzelj√©tek el, hogy valaki onnant√≥l kezdve g√≥lvesz√©lyes, hogy √°tl√©pi a f√©lp√°ly√°t. Na, ez Curry. √Čs ez nem t√ļlz√°s. Nem csak arr√≥l van sz√≥, hogy milyen pontosan dob, hanem hogy mennyire gyorsan k√©pes belehelyezkedni a dob√°sba √©s megszabadulni a labd√°t√≥l. A statisztikam√°n amerikaiak j√≥l megm√©rt√©k, hogy Curry 1 tizedm√°sodperccel gyorsabban dobja el a labd√°t, mint a kor√°bbi legjobb h√°rompontos-specialist√°k, az √°tlagn√°l f√©l m√©terrel magasabb √≠vben √©s k√∂zel optim√°lis sz√∂gben. Ja √©s emellett eg√©szen tŇĪrhetŇĎen vezeti a labd√°t √©s passzol.

Curry transzcendens j√°t√©ka ellen√©re a Golden State nagyon is csapatszerŇĪ csapat, j√≥ p√°r √©ve √©rlelŇĎdŇĎ, mark√°ns st√≠lussal.

Advertisement

Azt√°n ott van a Cleveland. Az ohi√≥i ClevelandrŇĎl mi, magyarok esetleg azt tudjuk, hogy sok ott a magyar. Amerik√°ban Cleveland legink√°bb a legbalfaszabb v√°rosk√©nt ismert, amin t√∂bb mint 50 √©ve tart√≥ sport√°tok √ľl: 1964 √≥ta clevelandi csapat nem nyert bajnoks√°got se amerikai fociban, se kos√°rlabd√°ban, se baseballban.

Ebbe a Clevelandbe √©rkezett 2003-ban a k√∂zeli Akronban sz√ľletett, teh√°t szinte hazai nevel√©sŇĪ LeBron James. (Mondtam, hogy Curry is Akronban sz√ľletett? Nem? Akkor most mondom.)

LeBron 14 éves korától kezdve a világ leghájpoltabb kosarasa volt, középiskolai meccseire több ezren jártak ki. 17 évesen a Sports Illustrated címlapján szerepelt. Azóta folyamatosan ér el mindenféle rekordokat, itt lehet böngészni.

Advertisement

Focis hasonlat: ha Curry = Messi, akkor LeBron = ilyen m√©g nem volt soha sehol. Voltak domin√°ns j√°t√©kosok. Wilt Chamberlain. (Szarul dobott, viszont mindenkin√©l erŇĎsebb √©s nagyobb volt.) Michael Jordan. (A kos√°rlabda Jordanje.) A fiatal Shaquille O‚ÄôNeal. LeBron ugyan√≠gy k√©pes szinte egy emberk√©nt erŇĎbŇĎl meccset nyerni, ugyanakkor √°ltal√°ban ink√°bb igyekszik az eg√©sz csapatot bevonni a j√°t√©kba, √≠gy szinte maga mell√© emeli a gyeng√©bb t√°rsulatokat is.

De az egy√©ni sikerek mell√© a clevelandi csapattal csak egy 2007-es d√∂ntŇĎig tudott eljutni, ahol 0-4-re kikaptak a San Antoni√≥t√≥l. LeBron 2010-ig b√≠rta a k√ľszk√∂d√©st, ekkor egy sokat vitatott d√∂nt√©ssel Miamiba ment. Itt a bar√°taival, akik sokkal √ľgyesebbek voltak, mint a b√©na clevelandiek, egy √©v bemeleg√≠t√©s ut√°n gyorsan nyert is k√©t bajnoki c√≠met.

Tavaly viszont hi√°ba jutottak megint d√∂ntŇĎbe, j√≥l kikaptak, na kitŇĎl? H√°t megint a San Antoni√≥t√≥l, minden k√∂z√©pkor√ļ, sports√©r√ľl√©sekkel k√ľszk√∂dŇĎ apuka kedvenc csapat√°t√≥l. Ezt k√∂vetŇĎen robbantott LeBron a h√≠rrel, miszerint visszamegy gyermekkori kedves√©hez, a Cleveland Cavaliershez, hogy v√©gre megt√∂rje az √∂tven√©ves √°tkot √©s bajnok legyen hazai csapat√°val.

Advertisement

Cleveland k√∂zben 2011-ben m√©g egyszer nyert a lott√≥n, √©s megszerezte a szupertehets√©ges Kyrie Irvinget ir√°ny√≠t√≥nak, illetve LeBron mell√© m√©g megvette Kevin Love-ot, aki annyira peches, hogy m√©g ebben a posztban sem t√©rek ki r√° k√ľl√∂n azon t√ļl, hogy s√©r√ľlt √©s nem j√°tszik. A l√©nyeg, hogy tavaly 82 meccsbŇĎl 33-at nyert meg a Cavs, id√©n 53-at, √©s √ļjra az NBA d√∂ntŇĎj√©ben van. Ezt jelenti LeBron James egy csapatnak.

Kedves Olvas√≥! Ha id√°ig eljutott√°l, pedig am√ļgy nem is szokt√°l kos√°rlabd√°t n√©zni, akkor k√©t eset lehets√©ges:

1. Nagyon rendes √©s kitart√≥ vagy, ami√©rt dics√©retben r√©szes√ľlsz. Kiv√°l√≥ Olvas√≥ vagy!

Advertisement

2. T√ľrelmetlen vagy, √©s szeretn√©d tudni, mire jut a h√ľlye poszt√≠r√≥. Neked √∂sszefoglalom r√∂viden: ha szereted a sportot, n√©zd a most kezdŇĎdŇĎ NBA-d√∂ntŇĎt, vagy legal√°bb az √∂sszefoglal√≥kat, mert t√ļlz√°s n√©lk√ľl sportt√∂rt√©nelmi jelentŇĎs√©gŇĪ figur√°kat fogsz l√°tni k√©pess√©geik cs√ļcs√°n teljes√≠teni.