Az Apple term√©kei egyet nem b√≠rnak: ha t√©nyleg haszn√°lj√°k ŇĎket. De a telefonom most olyan er√©nyeket csillogtat, mint az elsŇĎ Termin√°tor, amikor m√°r le√©gett√©k a h√ļs√°t. Az is kider√ľl, mi√©rt nem √©rdemes szervizbe j√°rni.

A Macbook Air klassz laptop, ha nem g√©pelnek rajta, vagy legf√∂ljebb operettkapirg√°l√°s folyik a billentyŇĪzet√©n. Becs√ľletes, k√©tujjas munk√°t√≥l ilyen √°llapotba ker√ľl:

A k√°beles k√ľlsŇĎ billenytŇĪzet massz√≠vnak n√©z ki, de p√°r h√≥nap ut√°n az sem √°llja a strap√°t:

Advertisement

Ezek ut√°n a telefont√≥l sem v√°rtam sokat, de hossz√ļ h√≥napokig megh√∂kkentŇĎen ruganyosnak bizonyult. Miut√°n egy-k√©t h√©t ut√°n kivettem a vele egy√ľtt v√°s√°rolt, irt√≥ ronda √ľt√©s- √©s v√≠z√°ll√≥ tokb√≥l, hirtelen egy csom√≥szor elejtettem, de nem lett semmi baja. EbbŇĎl levontam a k√∂vetkeztet√©st, √©s √≠gy haszn√°ltam tov√°bb.

√ögy pattogott, mint egyszeri fideszes a guillotine-m√ļzeumban, de soha nem lett ebbŇĎl semmi probl√©ma, szinte k√≠v√°nta a napi edz√©st.

Advertisement

Mindaddig, m√≠g egy k√ľl√∂n√∂sen cs√ļnya n√©gyes szalt√≥ ut√°n megadta mag√°t a kŇĎ l√©pcsŇĎh√°zban. Gyors elŇĎlapcsere, √©s az √©des √©let folyt tov√°bb.

Egy h√©tig. Azt√°n megrepedt szeg√©ny. Biztos az √ļj elŇĎlap miatt! De most m√°r nem volt pof√°m olyan hamar lecser√©ltetni, √≠gy kipr√≥b√°ltam, meddig b√≠rja. Elk√©pesztŇĎ m√≥don lassan k√©t h√≥napja funkcion√°l √≠gy, √ľzemszerŇĪen, romjaiban.

Advertisement

Ha nagyon elidegenedt√©l a g√©pek √©s k√ľty√ľk uralta modern vil√°gt√≥l, neked is aj√°nlom, hogy hagyd haldokolni a g√©peidet. Az Utols√≥ √ďr√°k ugyanis v√°ratlanul hum√°nus, de legal√°bbis szerves l√©nyre utal√≥ von√°sokkal ruh√°znak fel egy telefont.

Ebben szerepe van annak is, hogy a k√©sz√ľl√©k elvileg hermetikusan elz√°rt belseje a r√©seken kereszt√ľl v√©gre √∂sszebar√°tkozhatott a zsebtartalmammal. A bal felsŇĎ sarokra pillantva p√©ld√°ul egy rak√°s sz√≠vmelengetŇĎ eml√©k tolul fel: paprik√°s pir√≠tott t√∂kmagot csak meccs elŇĎtt szoktam venni Kispesten, a s√≠nek mellett t√°boroz√≥ f√≥szertŇĎl. A paprikaszemcs√©k remek√ľl √©rzik magukat a telefon belsej√©ben. A mellett√ľk t√°boroz√≥ z√∂ld t√∂rmel√©k eredet√©rŇĎl elk√©pzel√©sem sincs.

Advertisement

A nagy gomb irt√≥ sok√°ig rezzen√©stelen√ľl tartotta mag√°t, majd v√°ratlanul kifolyt a bele, vagyis az al√°t√©tgumija, ŇĎ pedig v√©gre kimer√©szkedhetett a neki √©ltehosszig elrendelt s√≠kb√≥l. Micsoda buja √©let√∂r√∂m, micsoda v√°ratlanul felt√∂rŇĎ energi√°k! M√°sf√©l √©vesen persze √©rthetŇĎ, ha egy gomb kiv√°ncsi √©s vil√°got akar l√°tni.

A morzs√°kra t√∂rt kijelzŇĎ √ļjra megtan√≠t √∂r√ľlni egy egyszerŇĪ weboldalnak, egy m√≠nuszos h√≠rnek vagy egy primit√≠v j√°t√©knak is, ha siker√ľl leolvasni, √≠gy √°ltal√°nos ked√©lyjav√≠t√≥nak is megteszi. Az pedig, hogy ha t√ļl erŇĎsen nyomom meg az √©rintŇĎk√©pernyŇĎt, a l√°tv√°ny cs√≠kosan kezd vibr√°lni, visszahozza a gyerekkorom t√©v√©z√©seit.

Advertisement

A meg√ļjult, humaniz√°lt Iphone meglepŇĎ m√≥don abban is seg√≠t, hogy jobban figyelj√ľnk a minket k√∂r√ľlvevŇĎ igazi vil√°gra. Embert√°rsainkr√≥l nem is besz√©lve. Ami√≥ta lyukas, √©rz√©keny arra, ha esŇĎben telefon√°lok vele. Ilyenkor szigor√ļ, de igazs√°gos nagyb√°csi m√≥dj√°ra nevel engem: egy-k√©t √≥r√°ig fogadja ugyan a h√≠v√°sokat, de √©n nem hallok semmit, a h√≠v√≥ viszont mindent. Ez egy rak√°s emberhez sokkal k√∂zelebb hozott, mint b√°rmikor, hiszen m√©g sosem hallottak intim kettesben hosszan, ocsm√°nyul k√°romkodni.

Ezekhez k√©pest apr√≥s√°g, de fontos apr√≥s√°g, hogy mi√≥ta ilyen a telefon, a mozg√°som lassabb, megfontoltabb, √©rettebb lett, √©s mindig megn√©zem, hogy nem hagytam-e r√°g√≥t, f√©lig szopott cukrot, kutyakaj√°t, horg√°sz-etetŇĎanyagot vagy m√°s hasonl√≥t a zsebemben.

Advertisement

Ha jobb emberré akasrz válni, egy tanácsom van:

ne menj többet szervizbe!

Advertisement

(Fotók: Nagy Attila/Cink, kivéve az egy-két életlent, azok az enyémek)