A Budav√°ri Sikl√≥ kor√°ntsem az egyetlen sikl√≥ Bud√°n. A t√∂bbire azonban nem v√°lthat√≥ jegy. Egy k√ľl√∂n√∂s sz√©ps√©gŇĪ utc√°ban vannak, mely annyira meredek domboldalra √©p√ľlt, hogy a h√°zakba csak √≠gy lehet feljutni.

Ahhoz k√©pest, hogy az √©vek sor√°n sz√°mtalanszor m√°szk√°ltam, aut√≥ztam, futottam, l√°togattam bar√°tokat √©s piknikeztem Zugligetben, a Csillagv√∂lgyi √ļtr√≥l n√©h√°ny h√©ttel ezelŇĎttig nem is tudtam. A rendk√≠v√ľl meredek, kanyarg√≥s √ļt a Normaf√°r√≥l j√∂n le az azonos nevŇĪ v√∂lgyben, √©s ilyen sz√©p h√°zak vannak a tetej√©n:

A szintvonalas térképen látszik, hogy elég meredek:

De az nem, hogy mennyire. A h√°zak a v√∂lgy keleti oldal√°n vannak, ami k√∂z√©pen a legmeredekebb. Itt vezet sz√°mos h√°zhoz k√ľl√∂n sikl√≥, itt van p√©ld√°ul r√∂gt√∂n kettŇĎ egym√°s mellett:

Advertisement

Sajnos nem ismerek senkit, aki itt lakik, de egyszer, amikor erre s√©t√°ltam, megfigyeltem a m√≥dszert: a vend√©g csenget, eltelik egy kis idŇĎ, a sikl√≥kabin leereszkedik, felh√ļzza.

Sajnos a Street View pont nem mutatja rendesen:

Advertisement

Úgyhogy oda kell menni és szétnézni. Nem rossz szórakozás, március végén a szomszédos Harang-völgybe is érdemes átnézni, ahol százszámra nyílik olyankor a leánykökörcsin.