This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Először ítélt el valakit magyar bíróság homofób erőszakért

Illustration for article titled Először ítélt el valakit magyar bíróság homofób erőszakért

Az elkövető egy nő, aki 3 év letöltendőt kapott, amiért a 2013-os Pride-on ütött meg egy férfit.

Advertisement

A sértett 2013. július 6-án a Budapest Pride-ról tartott hazafelé biciklivel, amikor a „Mocskos buzik!” szöveget skandáló ellentüntetők közül kiváló nő hozzá lépett, letépte a szivárvány kokárdáját, majd megütötte. A támadásról a NOL stábja videófelvételt készített, a sértett pedig feljelentést tett.

Később kiderült, hogy Gy. Zsuzsannának nem ez volt az első hasonló esete, közösség elleni izgatás miatt már nyomozás folyt ellene. A bíróság most 2008-as bevezetése óta első alkalommal ítélt el valakit szexuális irányultságon alapuló közösség tagja elleni erőszak miatt: Gy. Zsuzsannát 3 év letöltendő szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, és elrendelték további 8 hónapnyi büntetés végrehajtását is egy korábbi bűncselekménye miatt. Az ítélet nem jogerős.

Advertisement

Az ítéletet biztosan lesznek, akik túlzásnak fogják tartani (a bíróságok ítélkezési gyakorlatában tényleg nem nagyon van következetesség), de speciel az elkövetőt sem kényszerítette senki, hogy visszaesőként üssön meg ismeretleneket az utcán.

(via hatter.hu)

UPDATE: Közben kikerült az Index részletes tudósítása a tárgyalásról és az ítélethirdetésről, itt lehet elolvasni. Ebből kiderül, hogy Gy. Zsuzsanna Németországból jött haza a tárgyalásra, takarítóként dolgozik kint. Fiatalkorában eladták prostituáltnak, erre vezeti vissza a cigányok elleni gyűlöletét. Erről a konkrét esetről azt mondta, azért reagált így, mert a férfi a lábára tolta a biciklijét.

Advertisement

A bíró így indokolta az ítéletet: “Felfüggesztett szóba sem kerülhetett, a bíró jóval többet is adhatott volna. Mivel Gy. Zs. visszaeső, a középmérték, amiből ki kellett indulnia, 6 év volt, azt hajlították lefelé az enyhítő körülmények.”

Share This Story

Get our newsletter