A Cink inform√°ci√≥ja szerint a 25 megmaradt minŇĎs√©gi gyakorl√≥iskola harmad√°t venn√© el az √°llam √©s adn√° a KLIK kez√©be. Az √©rintettek cs√ľt√∂rt√∂k√∂n gyŇĪlnek √∂ssze, hogy megbesz√©lj√©k, mit tudnak l√©pni.

Ha nem is m√©rne v√©gsŇĎ csap√°st az √°llami k√∂zpontos√≠t√°st√≥l f√ľggetlen k√∂zoktat√°sra, sz√ľlŇĎk, gyerekek √©s tan√°rok ezreit √©rheti sokk√©nt, ha a kilenc iskol√°t t√©nyleg benyeli a Klebelsberg K√∂zpont. A kilencbŇĎl egyelŇĎre csak a PTE-hez tartoz√≥ p√©csi 1. sz√°m√ļ gyakorl√≥ √°ltal√°nos iskola nev√©t ismerem. A fenntart√≥ p√©csi egyetem nem √∂r√ľl annak, hogy el akarj√°k vonni patin√°s iskol√°j√°t.

A rossz h√≠rt k√∂zlŇĎ, √°prilis 10-ei, a Cink birtok√°ban l√©vŇĎ levele elej√©n Palkovics L√°szl√≥, az EMMI felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra is az orsz√°gos felm√©r√©s eredm√©nyeire hivatkozott B√≥dis J√≥zsefnek, a p√©csi egyetem rektor√°nak √©s Jenei Zolt√°n kancell√°rnak.

Meg is k√©rdeztem az √°llamtitk√°rs√°got a felm√©r√©srŇĎl, ezt a v√°laszt kaptam:

A FelsŇĎoktat√°s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g valamennyi √°llami felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny √°ltal fenntartott k√∂znevel√©si int√©zm√©ny mŇĪk√∂d√©s√©t √°ttekintette. A gyakorl√≥ iskola l√©nyege, hogy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny mŇĪk√∂d√©s√©t t√°mogatja, kilenc int√©zm√©ny eset√©ben azonban √ļgy l√°tjuk, hogy ez nem val√≥sul meg. Egyik gyakorl√≥ iskola sem szŇĪnik meg, csak kezdem√©nyez√©s t√∂rt√©nt, hogy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny fenntart√°s√°b√≥l √°tker√ľlj√∂n a KLIK-hez. D√∂nt√©s m√°jusban lesz, jelenleg v√©lem√©nyezik az int√©zm√©nyek.

Advertisement

Az Index √ļgy tudja, az √∂sszes, potenci√°lisan √©rintett int√©zm√©ny igazgat√≥ja cs√ľt√∂rt√∂k√∂n tart tal√°lkoz√≥t Egerben, √≠gy holnap kora est√©re lesz tudhat√≥, elhat√°rozz√°k-e magukat b√°rmilyen k√∂z√∂s fell√©p√©sre, nyilatkozatra, vagy b√°rmi m√°sra. Inform√°lisan persze t√∂bben tudj√°k m√°r, melyik iskol√°k szerepelnek a list√°n, de az √ľgy k√©nyess√©ge miatt a Cinknek egyelŇĎre egy √©rintett sem akarta el√°rulni, mondv√°n, az√©rt nekik is csak f√©linform√°ci√≥ik vannak. Az szinte biztos, hogy minŇĎs√©gi, n√©pszerŇĪ iskol√°kr√≥l lesz sz√≥, mivel a gyakorl√≥k d√∂ntŇĎ r√©szben ilyenek.

A gyakorl√≥kat t√∂m√∂r√≠tŇĎ Gyakorl√≥iskol√°k Iskolasz√∂vets√©g√©nek 25 tagja van, a tagiskol√°kba 18 653 di√°k j√°r, akiket √∂sszesen 1725-en tan√≠tanak.

Update:

Az Index vonatkoz√≥ cikke alapj√°n nem ny√ļlnak az ELTE gyakorl√≥ iskol√°ihoz, vagyis a Radn√≥tihoz, a Treforthoz, az Ap√°czaihoz, a B√°rczihoz √©s a Gyerty√°nffyhoz. Rajta van a kilecek list√°j√°n a Nyugat-magyarorsz√°gi Egyetem 2 iskol√°ja is, a gyŇĎri √Ėveges K√°lm√°n Gyakorl√≥ √Āltal√°nos Iskola, √©s a soproni Roth Gyula Gyakorl√≥ Szakk√∂z√©piskola.

Advertisement