Ritk√°n akarok puszta k√©zzel meg√∂lni embereket. De a k√©t francia turista kedv√©√©rt, akik √∂ngy√ļjt√≥val √©s dezodorral √©gettek meg egy quokk√°t a nyugat-ausztr√°liai Rottnest-szigeten, boldogan kiv√©telt tenn√©k.

A 24 √©ves Thibaud Jean Leon Vallet unokatestv√©r√©vel, a 18 √©ves Jean Mickael Batrikiannal utazott Ausztr√°li√°ban. A vil√°g legaranyosabb √°llatainak otthont ad√≥ Rottnest-szigetre is eljutottak, ahol takar√≠t√≥k√©nt dolgoztak. Itt a term√©szet csod√°l√°sa helyett a term√©szet elpuszt√≠t√°s√°ba fogtak: az √ļjs√°g√≠r√≥ v√©gzetts√©gŇĪ (:-DDDDD) Vallet a kamer√°t fogta, mialatt unokatestv√©re dezodorb√≥l √©s √∂ngy√ļjt√≥b√≥l improviz√°lt l√°ngsz√≥r√≥val meg√©getett egy quokk√°t a fej√©n √©s a test√©n. K√∂r√ľlbel√ľl akkora vad√°szati teljes√≠tm√©ny volt, mint rak√©tavetŇĎvel lelŇĎni egy diszn√≥t az √≥lban: a szigeten √©lŇĎ 12 ezer quokka teljesen szel√≠d, az emberek k√∂z√∂tt ugr√°lnak √©s heny√©lnek.

A k√©t franci√°t √ļgy kapt√°k el, hogy m√°soknak mutogatt√°k embertelen vide√≥jukat. Fejenk√©nt 4000 ausztr√°l doll√°rra (870 ezer forintra) √©s h√©tnapos elz√°r√°sra b√ľntett√©k ŇĎket, amivel nagyon-nagyon olcs√≥n meg√ļszt√°k. A quokk√°k eszmei √©rt√©ke 10 ezer ausztr√°l doll√°r, de √°llatk√≠nz√°s√©rt 50 ezer ausztr√°l doll√°ros b√≠rs√°g √©s √∂t √©v b√∂rt√∂nb√ľntet√©s is kiszabhat√≥. ‚ÄěAz iszonyatos az elsŇĎ sz√≥, ami eszembe jut viselked√©s√ľkrŇĎl‚ÄĚ ‚Äď mondta az √≠t√©lethirdet√©skor Elizabeth Langdon b√≠r√≥. ‚ÄěMaguk szerint sz√∂rnyetegek vagyunk? Nem b√°ntottuk a quokk√°t. Vannak otthon h√°zikedvenceink‚ÄĚ ‚Äď magyar√°zkodott a t√°rgyal√°s ut√°n a helyi sajt√≥nak az √°llatk√≠nz√≥ Vallet.

300 ezer ausztr√°l doll√°rra (65 milli√≥ forintra) emelt√©k az eset ut√°n a quokk√°k b√°ntalmaz√°s√°√©rt kiszabhat√≥ maxim√°lis b√ľntet√©st. R√°ad√°sul nem ez az elsŇĎ eset, hogy az id√©n tavasszal internetes m√©mm√© alakult √°llatokat megt√°madt√°k: febru√°rban egy n√©pszerŇĪ kempingben hat quokka tetem√©t tal√°lt√°k meg egy f√≥lias√°torban.

Advertisement

Forr√°s: Western Australia Today