A Nemzeti Sz√≠nh√°z igazgat√≥ja magyar√°zatot v√°r a b√©csi BurgtheatertŇĎl, amelynek egy sz√≠n√©sze politikai nyilatkozatot olvasott fel a vas√°rnapi elŇĎad√°s v√©g√©n. √Čs kider√ľlt, hogy ker√ľltek az aradi v√©rtan√ļk a kivet√≠tŇĎre.

Meg√≠rtuk, hogy tegnap este v√°ratlan performansz keret√©ben korm√°nyellenes nyilatkozatot olvasott fel a b√©csi Burgtheater Sir√°ly-elŇĎad√°sa ut√°n a t√°rsulat egyik tagja, Martin Reinke a Nemzeti Sz√≠nh√°zban, a MITEM-en j√°tszott vend√©gj√°t√©k v√©g√©n. A lev√©l sz√∂vege az al√°bbi volt:

M√©lyen tisztelt K√∂z√∂ns√©g! Tudom√°sunk van arr√≥l a neh√©z helyzetrŇĎl, amelyben a nagyszerŇĪ magyar n√©p √©s kultur√°lis √©let jelenleg van. Demokratikus √ļton √©s demokratikus v√°laszt√°sok √°ltal olyan helyzetbe sodorta mag√°t, amely √°ltal egyre ink√°bb elt√°volodik a demokr√°cia szellem√©tŇĎl √©s Eur√≥p√°t√≥l. Aggodalommal t√∂ltenek el minket ezek a fejlem√©nyek, mint √∂n√∂k k√∂z√ľl is sokakat. Ennek ellen√©re elj√∂tt√ľnk, √©s sz√≠vesen j√°tszottunk √∂n√∂knek. Csehov √ļgy k√©pviseli k√∂z√∂s eur√≥pai kult√ļr√°nkat, mint tal√°n kevesen. Tudniuk kell, hogy √∂sszetartozunk. K√∂sz√∂nj√ľk a megh√≠v√°st!

Az MTI szerint a besz√©d alatt nem jelent meg az elhangz√≥ sz√∂veg a kivet√≠tŇĎn, ezzel szemben az aradi v√©rtan√ļk nev√©t sorakoztatta fel a vend√©gl√°t√≥ sz√≠nh√°z. A MITEM-re - az elŇĎzetes programt√≥l elt√©rŇĎen - sem a Burgtheater igazgat√≥ja, Karin Bergmann, sem a darab rendezŇĎje, Jan Bosse nem j√∂tt el a t√°rsulattal, pedig ut√≥bbi hivatalosak volt a meghirdetett k√∂z√∂ns√©gtal√°lkoz√≥ra.

A fenti k√©pen a MITEM-et √©pp megnyit√≥ Vidny√°nszky Attila most lev√©lben k√©rt magyar√°zatott Bergmannt√≥l, ‚Äúmi volt az oka annak, hogy a t√°rsulatot √Ėn √©s a rendezŇĎ mag√°ra hagyta a Nemzeti Sz√≠nh√°zban √©s mi az oka annak, hogy egy, az eur√≥pai sz√≠nh√°zi kult√ļr√°ban elfogadhatatlan eszk√∂zh√∂z folyamodtak munkat√°rsai. √ögy √©rezz√ľk, ezzel a magyar√°zattal a MITEM-en √∂r√∂mmel r√©szt vevŇĎ t√∂bbi t√°rsulatnak is tartoznak.‚ÄĚ

A fŇĎigazgat√≥ kit√©rt arra is, hogy a Burgtheater t√°rsulat√°nak felaj√°nlott√°k, rendezŇĎ n√©lk√ľl is tarts√°k meg a k√∂z√∂ns√©gtal√°lkoz√≥t, de ezzel nem k√≠v√°ntak √©lni. ‚ÄúAz elŇĎad√°s v√©g√©n azonban egy, a magyar belpolitik√°val kapcsolatos utal√°sokkal tŇĪzdelt levelet olvastak fel a k√∂z√∂ns√©gnek, mely gesztust meglehetŇĎs √©rtetlens√©ggel fogadtunk. MeglehetŇĎs t√ľrelemmel viselt√ľk azt is, amikor a Burgtheater munkat√°rsai fasiszt√°ztak a sz√≠npadon, pr√≥ba k√∂zben‚ÄĚ - √°ll a lev√©lben.

Advertisement

Az Index megkereste a Burgtheatert is, √©s a t√°rsulat azt v√°laszolta, az√©rt d√∂nt√∂ttek a performansz mellett, mert Jan Bosse nem tudott tegnap este Budapestre j√∂nni, a t√°rsulat viszont nagyon szeretett volna kapcsolatba l√©pni a k√∂z√∂ns√©ggel. ‚ÄúMagyarorsz√°g kultur√°lis fejlŇĎd√©se az Orb√°n-korm√°ny alatt ugyanis fontos t√©ma Ausztri√°ban, ami a Burgtheater sz√≠n√©szeit aggasztja, hiszen kapcsolatban vannak magyar elŇĎad√≥mŇĪv√©szekkel is‚ÄĚ ‚Äď √≠rta a Burgtheater.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd