Ez egy√°ltal√°n nem vicc: a bŇĎrr√°kkal k√ľzdŇĎ brit nyugd√≠jasok sz√°m√°nak n√∂veked√©s√©√©rt r√©szben t√©nyleg az 1960-as √©vekben megszaporodott olcs√≥, szervezett nyaral√°sok a felelŇĎsek. Erre vonatkoz√≥ adatait a Cancer Research UK r√°kkutat√≥ int√©zet hozta most nyilv√°noss√°gra.

A szervezet szerint a mostani nyugd√≠jasok k√∂z√ľl sokan nem tudhatt√°k annak idej√©n, hogy mik√©nt √≥vj√°k bŇĎr√ľket. √Čvente mintegy 5700 65 √©ven fel√ľli embern√©l √°llap√≠tanak meg bŇĎrr√°kot a szigetorsz√°gban, m√≠g az 1970-es √©vek k√∂zep√©n ugyanez a sz√°m mind√∂ssze 600 volt.

5700 vs. 600!

√Čvente nagyj√°b√≥l 13 300 embern√©l diagnosztiz√°lnak melan√≥m√°t Nagy-Britanni√°ban, ugyancsak √©vente 2100-an halnak bele a betegs√©gbe. A bŇĎrr√°kos esetek sz√°ma minden koroszt√°lyban n√∂vekszik, de a leg√©lesebb emelked√©s a 65 √©ven fel√ľliek k√∂r√©ben figyelhetŇĎ meg.

A 69 √©ves Sue Deansn√©l elŇĎsz√∂r 2000-ben, majd 2007-ben diagnosztiz√°ltak bŇĎrr√°kot. Ňź id√©zte fel, hogy annak idej√©n a szervezett nyaral√°sok megfizethetŇĎv√© v√°ltak, √©s az ember szinte minden √©vben mehetett k√ľlf√∂ldre. Az asszony ezt mondta a BBC Newsnak:

Nem hiszem, hogy akkoriban annyira k√∂ztudott lett volna, hogy a t√ļl sok napoz√°s milyen m√©rt√©kben n√∂velheti a bŇĎrr√°k kialakul√°s√°nak kock√°zat√°t. √Čn pedig im√°dtam a napot, √©s az √©vek sor√°n bizony p√°rszor le√©gtem.

Advertisement

Richard Marais, a Cancer Research UK munkat√°rsa szerint aggaszt√≥ l√°tni, hogy a melan√≥ma elŇĎfordul√°s√°nak gyakoris√°ga gyors √ľtemben √©s minden koroszt√°ly eset√©ben n√∂vekszik. √ögyhogy fontos, hogy az emberek ‚Äď nemcsak a britek! ‚Äď figyelj√©k a bŇĎr√ľket, √©s forduljanak orvoshoz, ha v√°ltoz√°st √©szlelnek az anyajegyeiken vagy b√°rhol. Az a durva, hogy m√°r az is n√∂velheti a melanoma malignum kialakul√°s√°nak kock√°zat√°t, ha az ember k√©t√©vente egyszer le√©g.

Odahaza ugyanolyan k√∂nnyen le√©ghet az ember, mint vak√°ci√≥ k√∂zben, ez√©rt fontos, hogy idŇĎnk√©nt √°rny√©kba vonuljunk, p√≥l√≥t √©s sapk√°t viselj√ľnk, hogy meg√≥vjuk a bŇĎr√ľnket, √©s rendszeresen bekenj√ľk magunkat j√≥ minŇĎs√©gŇĪ naptejjel!

[via MTI, BBC]