A k√©p bal oldal√°n l√°that√≥ Ny√°ri Zsoltot ma felmentette a b√≠r√≥s√°g, miut√°n h√°rom √©ve a zak√≥j√°n √∂t√°g√ļ csillagot viselt, a k√∂zep√©n sarl√≥-kalap√°ccsal. A t√∂bbiek az Eur√≥pai Baloldal ‚Äď Magyarorsz√°gi Munk√°sp√°rt 2006 tagjai √©s aktivist√°i, S√°gv√°ri Endre k√©p√©vel.

A Z√∂ld Baloldal kor√°bbi sz√≥vivŇĎjek√©nt ismert Ny√°ri Zsoltot tavaly ny√°ron elsŇĎ fokon bŇĪn√∂snek mondt√°k ki, a FŇĎv√°rosi T√∂rv√©nysz√©k azonban ma megv√°ltoztatta a PKKB hat√°rozat√°t √©s Ny√°rit felmentette az √∂nk√©nyuralmi jelk√©p haszn√°lat√°nak v√°dja al√≥l.

A hat√°rozat indokl√°s√°ban a b√≠r√≥s√°g kit√©rt arra: azt kellett vizsg√°lni, hogy a v√°dlott cselekm√©nye alkalmas volt-e a k√∂znyugalom megzavar√°s√°ra, mivel a t√∂rv√©ny azt b√ľnteti. Az √≠t√©let szerint a szimb√≥lum nagy nyilv√°noss√°g elŇĎtti visel√©s√©nek t√©ny√©bŇĎl nem lehet levonni azt a k√∂vetkeztet√©st, hogy az alkalmas a k√∂znyugalom megzavar√°s√°ra, azt lehet √ļgy is viselni, hogy ne val√≥suljon meg a bŇĪncselekm√©ny.

A t√∂rv√©nysz√©k szerint az eset k√∂r√ľlm√©nyeinek m√©rlegel√©sekor figyelembe kell venni, hogy m√°jus elsejei rendezv√©nyen viselte a jelv√©nyt Ny√°ri Zsolt, √©s az elj√°r√°s sor√°n semmilyen adat nem mer√ľlt fel arra, hogy a kitŇĪzŇĎ visel√©se a rendezv√©ny r√©sztvevŇĎiben b√°rmilyen f√©lelmet, megbotr√°nkoz√°st, riadalmat kiv√°ltott volna. A b√≠r√≥s√°g szerint r√°ad√°sul az, hogy a kitŇĪzŇĎ √°tm√©rŇĎje h√°rom centim√©ter volt, n√©h√°ny m√©terre hat√°rolta be az √©szlel√©s lehetŇĎs√©g√©t.

Vajnai Attila, az Eur√≥pai Baloldal ‚Äď Magyarorsz√°gi Munk√°sp√°rt 2006 eln√∂ke azt mondta az √≠t√©let ut√°n, hogy a hatalom el akarja terelni a figyelmet a katasztrof√°lis szoci√°lis helyzetrŇĎl √©s a korrupci√≥s √ľgyekrŇĎl, ez√©rt antikommunista hecckamp√°nyt akar folytatni az orsz√°gban. Hozz√°tette: erre utal a S√°gv√°ri Endre Gyakorl√≥ Gimn√°zium nev√©rŇĎl kialakult botr√°ny is.

Fontos r√©szlet m√©g, hogy az √≠t√©lethirdet√©s ut√°n a b√≠r√≥s√°gi t√°rgyal√°son r√©szt vevŇĎk egy r√©sze √°tvonult a Szabads√°g t√©rre, ahol megkoszor√ļzt√°k a szovjet hŇĎsi eml√©kmŇĪvet.

(via MTI)

Fotó: Marjai János/MTI