A tegnap elŇĎker√ľlt, m√°sodik fekete doboz adatainak elsŇĎ √©rt√©kel√©se szerint is sz√°nd√©kosan puszt√≠totta el a rep√ľlŇĎg√©pet a Germanwings l√©git√°rsas√°g m√ļlt h√©ten lezuhant utassz√°ll√≠t√≥ g√©p√©nek m√°sodpil√≥t√°ja.

A katasztr√≥fa helysz√≠n√©n cs√ľt√∂rt√∂k√∂n megtal√°lt adathordoz√≥ inform√°ci√≥inak elsŇĎ elemz√©se alapj√°n meg√°llap√≠that√≥, hogy ‚Äúa pil√≥taf√ľlk√©ben tart√≥zkod√≥ pil√≥ta beprogramozta a robotpil√≥t√°t arra, hogy kezdjen s√ľllyed√©st 100 l√°b (30 m√©teres) magass√°gig, majd a s√ľllyed√©s folyam√°n a pil√≥ta t√∂bbsz√∂r is m√≥dos√≠totta a robotpil√≥ta be√°ll√≠t√°s√°t annak √©rdek√©ben, hogy gyors√≠tsa a s√ľllyedŇĎ rep√ľlŇĎg√©p sebess√©g√©t‚ÄĚ - olvashat√≥ a BEA (a l√©gi baleseteket vizsg√°l√≥ francia hivatal) k√∂zlem√©ny√©ben.

Ezek után marad a tanulságok levonása, és ez az MTI tegnapi híre szerint már folyamatban van:

A n√©met korm√°ny arra t√∂rekszik, hogy levonja a megfelelŇĎ k√∂vetkeztet√©seket a katasztr√≥f√°b√≥l - k√∂z√∂lte cs√ľt√∂rt√∂k√∂n Berlinben Alexander Dobrindt k√∂zleked√©si miniszter. Bejelentette, hogy a korm√°ny √©s a n√©met l√©gik√∂zleked√©si v√°llalatok sz√∂vets√©ge (BDL) szak√©rtŇĎinek r√©szv√©tel√©vel munkacsoportot alak√≠tottak, amely megvizsg√°lja, hogy sz√ľks√©ges-e v√°ltoztatni a pil√≥taf√ľlke ajtaj√°ra vonatkoz√≥ - az 1980-as √©vekben t√∂rt√©nt rep√ľlŇĎg√©p-elt√©r√≠t√©sek √©s m√©g ink√°bb a 2001. szeptember 11-i egyes√ľlt √°llamokbeli terrorcselekm√©nyek ut√°n bevezetett - elŇĎ√≠r√°sokon √©s a pil√≥t√°k foglalkoz√°s-orvosi ellenŇĎrz√©s√©nek rendszer√©n.

A munkacsoport sz√°m√°ra ‚Äúnincsenek tabuk‚ÄĚ, a munka pedig ‚Äúnagyon gyors‚ÄĚ lesz - mondta Klaus-Peter Siegloch, a BDL eln√∂ke.

Advertisement

A n√©met bel√ľgyminiszter, Thomas de Maiziere szerint a schengeni √∂vezeten bel√ľli rep√ľlŇĎj√°ratok utasainak nyilv√°ntart√°s√°ra, azonos√≠t√°s√°ra vonatkoz√≥ szab√°lyokon is szigor√≠tani kell. ‚ÄúTudnunk kell, hogy t√©nylegesen ki tart√≥zkodik a fed√©lzeten‚ÄĚ a belsŇĎ hat√°rellenŇĎrz√©s n√©lk√ľli schengeni √∂vezetben k√∂zlekedŇĎ utassz√°ll√≠t√≥ rep√ľlŇĎg√©peken - mondta a miniszter a Bild c√≠mŇĪ lapnak, r√°mutatva, hogy a hat√≥s√°gok kezdetben nem tudt√°k meg√°llap√≠tani, hogy pontosan ki tart√≥zkodott a lezuhant Germanwings-g√©pen.

Fotó: AP Images