A minisztereln√∂k a kazah fŇĎv√°rosban besz√©lt arr√≥l, hogy Br√ľsszelben nincsenek rokonaink. Ez√©rt Kazahszt√°nba nagy √∂r√∂mmel utazik.

Orb√°n ugyanis √©ppen Asztan√°ban j√°r hivatalos l√°togat√°son, sz√°zfŇĎs deleg√°ci√≥ √©l√©n ‚Äď melynek r√©sze M√©sz√°ros LŇĎrinc √©s neje is ‚Äď, √©s a kazah h√≠r√ľgyn√∂ks√©g szerint azzal kedveskedett vend√©gl√°t√≥inak, hogy kap√°sb√≥l megtagadta Eur√≥p√°t. SŇĎt, genetikai fejteget√©sbe bonyol√≥dott:

Nagy √∂r√∂mmel utazunk Kazahszt√°nba. Az Eur√≥pai Uni√≥ban politikai √©rtelemben egyenrang√ļ partnerk√©nt kezelnek minket, de az eredet√ľnk szerint ott mi idegenek vagyunk. Amikor Br√ľsszelbe utazunk, nincsenek ott rokonaink. Viszont amikor Kazahszt√°nba j√∂v√ľnk, itt rokonokat tal√°lunk. El√©gg√© furcsa √©rz√©s, hogy az embernek keletre kell utaznia, hogy otthon √©rezze mag√°t. Ez√©rt mindig nagy √∂r√∂mmel utazik √Ėn√∂kh√∂z a magyar deleg√°ci√≥.

(UPDATE: J√≥l megkavart, hogy a fenti sz√∂veg a kazah h√≠r√ľgyn√∂ks√©g orosz nyelvŇĪ tud√≥s√≠t√°sa alapj√°n k√©sz√ľlt, m√≠g az angol nyelvŇĪ ettŇĎl kicsit k√ľl√∂nb√∂zik, de mi maradunk az oroszn√°l, mert a t√°rgyal√°s maga is orosz nyelven folyt.)

A nyilatkozatot ismertetŇĎ Index szerint Orb√°n azokra a genetikai kutat√°sokra utalhat, melyek szerint a kazahok √©s a magyarok rokon n√©pek lenn√©nek, noha ez minimum vitatott. (UPDATE: Nem genetikai, hanem geneal√≥giai k√ľl√∂nbs√©gekrŇĎl besz√©lt az eur√≥paiakkal, ettŇĎl m√©g a l√©nyeg v√°ltozatlan marad.)

Mindenesetre gyorsan sz√∂gezz√ľk le, hogy ekkora baroms√°got m√°r r√©gen mondott a Minisztereln√∂k √ör. Pedig √°ltal√°ban is igyekezni szokott.

Advertisement

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós