Alekszej Navalnij, a nyugati vil√°gban a legismertebbnek sz√°m√≠t√≥ orosz ellenz√©ki ‚Äď aki most h√°zi ŇĎrizetben van Moszkv√°ban, √©s Borisz Nyemcov temet√©s√©re sem engedt√©k el ‚Äď alapos bejegyz√©sben foglalta √∂ssze, hogy mit gondol a t√∂rt√©ntekrŇĎl. Itt el lehet olvasni magyarul.

Navalnij arra a k√∂vetkeztet√©sre jut, hogy a mer√©nyletet korm√°nyzati szervezetek tagjai szervezhett√©k √©s hajthatt√°k v√©gre, felsŇĎ utas√≠t√°sra, a k√©rd√©s csak az, hogy mi volt a parancs:

  • meg kell √∂lni√ľk Nyemcovot
  • csin√°lniuk kell egy nagy port felverŇĎ akci√≥t

A blogger-politikus-mozgalm√°r felskicceli, mi minden t√∂rt√©nt az oroszorsz√°gi gyŇĪl√∂letvil√°gban 2007 √≥ta, kit√©rve arra is, hogy az extremista-terrorista szervezetek milyen ig√©ny ment√©n j√∂ttek l√©tre val√≥j√°ban. Szerinte t√©ved√©s, hogy Putyinnak nem √©rdeke ak√°r egy ilyen szintŇĪ mer√©nylet, sz√ľks√©g van ugyanis az elrettent√©sre, √©s ehhez imm√°r radik√°lis eszk√∂z√∂k kellenek. Ezt √≠rja:

Akik szerint Putyinnak nem √©rdeke, ŇĎk azok k√∂z√© val√≥k, akik szerint Duvalier-nek nem volt sz√ľks√©ge gyilkosokra, Szt√°linnak v√∂r√∂sterrorra, √©s Pinochet csak az√©rt szedte √∂ssze az embereket a stadionokban, hogy focizhassanak.

Advertisement

Navalnij √©rtelmez√©s√©ben Borisz Nyemcov nem volt kishal, √©ppen ellenkezŇĎleg, a Kreml sz√°m√°ra legk√©nyelmetlenebb ellenz√©kiek egyike volt. B√°r egy ideje csak a Jaroszlavl megyei dum√°ban kapott konkr√©t szerepet, j√≥l kiismerte mag√°t a hatalom sz√°m√°ra fontos t√©m√°kban, √©s nem hagyott fel a korrupci√≥s balh√©k felt√°r√°s√°val √©s nyilv√°noss√°gra hoz√°s√°val.

Az egyetlen lehets√©ges verzi√≥, amiben nem √©rintett a sz√∂vets√©gi hatalom ‚Äď √≠rja az ellenz√©ki ‚Äď: Nyemcov rendesen belek√∂p√∂tt Jaroszlavl megye urainak √©s bandit√°inak a leves√©be is.

T√©vedhetek-e? ‚Äď teszi fel v√©g√ľl a k√©rd√©st. A v√°lasz igen, de a maga r√©sz√©rŇĎl meg van gyŇĎzŇĎdve az igaz√°r√≥l. Az mondja, egyf√©lek√©ppen lehetne megc√°folni ŇĎt:

Az √ľgy gyors felder√≠t√©s√©vel, √ļgy, hogy nemcsak a v√©grehajt√≥kat, a megb√≠z√≥kat is megnevezik. Ny√≠lt t√°rgyal√°s, teljes iratnyilv√°noss√°g, az operat√≠v anyagokat is bele√©rtve. Semmilyen √°llamtitok nem lehet. Ha tartalmaznak az anyagok √©rz√©keny inform√°ci√≥kat, a rokonok √©s az √ľgyv√©dek hozz√°f√©r√©st kell kapjanak, ŇĎk lehetnek a garancia, hogy nincsenek s√∂t√©t foltok √©s kirad√≠rozott lapok a nyomoz√°s akt√°iban.

Advertisement

Fotó: Aleksander Aksakov/Getty