Orb√°n Viktor √∂lte volna meg Borisz Nyemcovot a cimbor√°j√°val, Vlagyimirral? Ez √ļj szint a hiszt√©rikus-f√≥bi√°s orb√°noz√°sban. Richard Field ingatlanos-lapkiad√≥, az LMP egykori t√°mogat√≥ja ny√≠lt level√©ben k√°b√© III. Rich√°rdk√©nt kezeli a magyar minisztereln√∂k√∂t.

Nem f√©r k√©ts√©g ahhoz, hogy [Nyemcov] meggyilkol√°sa politikailag motiv√°lt tett volt, √©s hogy az ezt megrendelŇĎ szem√©ly nem m√°s volt, mint az √Ėn bar√°tja √©s √ľzletfele, Vlagyimir Putyin, az Orosz F√∂der√°ci√≥ eln√∂ke.

Ilyen k√∂v√©r g√°zzal ind√≠totta ny√≠lt level√©t Field, akit az ismert Putyin-ellenes orosz ellenz√©ki, Borisz Nyemcov meggyilkol√°sa miatt ker√ľlt felindult √°llapotba. De ennyit sokan m√°sok is mondanak, akik nem √©rtenek egyet a magyar minisztereln√∂k t√∂rleszkedŇĎ politik√°j√°val. Csakhogy ami m√°snak a radik√°lis fogalmaz√°s t√ļlfele, az Fieldnek csak ugr√≥deszka, hiszen egy olyan sz√≥noki k√©rd√©ssel folytatta, ami m√°ris azt sugalmazta, hogy Orb√°n elŇĎre tudhatott arr√≥l, hogy Putyin h√°romnegyed √©vvel k√©sŇĎbb meg fogja √∂letni Nyemcovot. SŇĎt nemhogy tudta, de tetszett is neki a buli:

Egy dolog biztos: azzal, hogy Putyin az eset kivizsg√°l√°s√°t saj√°t maga fogja fel√ľgyelni, biztos, hogy az igazi tetteseknek sohasem kell az igazs√°gszolg√°ltat√°s el√© √°llnia. Erre gondolt √Ėn m√ļlt ny√°ron, amikor Oroszorsz√°got √©s az ‚Äěilliber√°lis demokr√°ci√°t" dics√©rte?

Igen, kiab√°l k√∂zbe hirtelen a mell√©nyzsebemben lak√≥ t√∂rpe Orb√°n, Putyin bar√°tom term√©szetesen j√≥ elŇĎre megosztotta velem, hogy kiny√≠ratja ezt a szem√©t liber√°lis demokrat√°t, de politikai bar√°tok √©s √ľzletfelek k√∂z√∂tt ez a legterm√©szetesebb, nem?

Advertisement

Field nem ijedŇĎs publicista, √©s am√ļgy is, lehet, hogy akad olvas√≥, akinek nem esett m√©g le a tantusz, ez√©rt p√°r sorral k√©sŇĎbb m√°r ennyire sem fogalmaz √≥vatosan:

Biztos vagyok abban hogy Nyemcov p√©ntek este kiontott v√©r√©bŇĎl az √Ėn kez√©re is jutott.

A levezet√©s derŇĪsebb: kider√ľl, hogy Field az√©rt im√°dkozik, hogy Orb√°n b√∂lcsen d√∂nts√∂n ezent√ļl orosz √ľgyekben, majd olyan l√©cet √°ll√≠t a magyar minisztereln√∂k el√©, amit maga Obama eln√∂k sem ugrott meg, nem besz√©lve a szabad nyugati vil√°g b√°rmelyik liber√°lis demokrata vezetŇĎ√©rŇĎl:

Im√°dkozom az√©rt, hogy legyen b√∂lcsess√©ge √©s b√°tors√°ga arra, hogy (‚Ķ) mindenf√©le politikai √©s gazdas√°gi egy√ľttmŇĪk√∂d√©st megszak√≠tson Putyin Oroszorsz√°g√°val addig, am√≠g Ukrajn√°ban tart√≥s fegyversz√ľnet nem sz√ľletik, a gyilkosokat igazs√°gszolg√°ltat√°s el√© nem √°ll√≠tj√°k, √©s a joguralom, illetve a demokr√°cia legal√°bb nyomaiban vissza nem √°ll Oroszorsz√°gban.

Advertisement

Hirtelen nem is tudom eld√∂nteni, hogy Field, a The Budapest Beacon fŇĎszerkesztŇĎje, az abcug.hu kiad√≥-lapigazgat√≥ja ezzel a ny√≠lt level√©vel egybŇĎl lenyomta-e a legh√≠resebb Orb√°n-hisztizŇĎket. De tŇĎl√ľnk mindenk√©ppen megkapja a Debreczeni J√≥zsef-fejekkel d√≠sz√≠tett V√°s√°rhelyi M√°ria-rend tiszti fokozat√°t a kardokkal √©s V√°g√≥ Istv√°n elnyomott csikkjeivel.