D√©lut√°n h√°romkor kezdŇĎdik a buli a V√°rkert Baz√°rban, ez √ļj helysz√≠n, Orb√°n Viktor √©veken √°t a Millen√°rison sz√≥lt febru√°rban a n√©p√©hez. √Čpp ideje eligaz√≠tani ezt a n√©pet, besz√©l √∂sszevissza.

Veszpr√©m r√°ad√°sul azt mutatta, hogy m√©g sz√©t is szaladhat a ny√°j, ha a p√°sztor nem vigy√°z, √©s csak √ľld√∂g√©l a bab√©rjain, mint egy t√∂r√∂k basa.

√ćgy nem mehet tov√°bb. Sok agg√≥d√≥ hang ut√°n Bencsik B√©kemenet Andr√°s is megsz√≥lalt, azt √≠rja, hogy a hatmilli√≥s Hublot kar√≥ra nem k√≥ser. Meg ezt is:

A kulcssz√≥ az emberi l√©pt√©k: egy csal√°d, egy lak√°s, egy aut√≥, egy fizet√©s, egy erk√∂lcs, egy nagy k√∂z√∂s emelked√©s. Igen, hib√°ztunk. Baj van. J√≥l j√∂tt a veszpr√©mi pofon. Most meg lehet √°llni, helyre lehet hozni a hib√°kat, mert √∂sszess√©g√©ben nagyszerŇĪ dolgokat cseleksz√ľnk. A polg√°r sz√≥nak kell ez√©rt pontosabb √©rtelmet adnunk: nem azt jelenti, hogy fenem√≥d j√≥m√≥d√ļ ember, hanem azt, hogy olyan ember, aki erk√∂lcs√∂sen, a t√∂bbiek elismer√©s√©nek k√∂zepette lett j√≥m√≥d√ļ. Vagy nem. De mindenk√©ppen: szer√©ny.

Ehhez tartsa mag√°t mindenki, akibe szorult egy csepp felelŇĎss√©g√©rzet.

Legal√°bbis d√©lut√°nig, mert akkor a Minisztereln√∂k √ört√≥l mag√°t√≥l lehet majd teh√°t megtudni ‚Äď rem√©lhetŇĎleg ‚Äď, hogy ki mihez tartsa mag√°t.

Advertisement

Orb√°n Viktor tavaly egy√©bk√©nt arr√≥l besz√©lt a febru√°ri sze√°nszon, hogy Magyarorsz√°g egy nagy, fel√≠velŇĎ korszak k√ľsz√∂b√©n √°ll, √©s senki nem gondolta volna n√©h√°ny √©ve, hogy k√©pes lesz √≠gy a saj√°t l√°b√°ra √°llni, √©s az eur√≥pai uni√≥s √°tlagot meghalad√≥ n√∂veked√©st el√©rni.

Az illiberalizmus k√©sŇĎbb j√∂tt, csak ny√°ron, Tusn√°df√ľrdŇĎn.