Szeretn√©d elk√©pzelni, milyen lenne Kelet-Eur√≥pa egy olyan mesefilmben, ahol orsz√°gait okos, gondolkod√≥ hazafiak vezetik? Olvasd el Toomas Hendrik Ilves √©szt eln√∂k besz√©d√©t, amit az √©szt f√ľggetlens√©g napj√°n mondott, √©s cs√≠pkedd magad, hogy ez igazib√≥l elhangzott!

L√©nyeg√©ben minden mondata elbŇĪv√∂lŇĎ √©s t√∂k√©letes, de n√©zz√ľk csak meg ezt az √∂t√∂t:

Az, hogy egyre t√∂bb mindent szeretn√©nk az √°llamunkt√≥l, nem vezethet ahhoz az elv√°r√°shoz, hogy az √°llam mindent tud √©s mindent meg tud csin√°lni. K√©rdezd meg magadt√≥l: az √©szt t√°rsadalmat t√©nyleg ilyen m√©rt√©kben az √°llamt√≥l √©rkezŇĎ utas√≠t√°sok √©s tilt√°sok alapj√°n kell szervezni?

K√©rdezz√ľk meg magunkt√≥l: hogy kapcsol√≥dik az egyre ink√°bb b√©biszitterk√©nt, sŇĎt sz√ľlŇĎk√©nt viselkedŇĎ √°llam alkotm√°nyunk eszm√©j√©hez? Az √©szt √°llam a szabads√°gra √©p√ľl. Megism√©tlem, elsŇĎsorban a szabads√°gra, az igazs√°gra √©s az igazs√°goss√°gra.

Advertisement

Ez nemcsak Kelet-Eur√≥p√°ban hangzik sz√ľrre√°lisan, hanem Nyugat-Eur√≥p√°ban √©s Amerik√°ban is elkerekedne tŇĎle mindenkinek a szeme. Egy √°llamfŇĎ, aki azt mondja, hogy legy√ľnk m√°r felnŇĎttek, √©s ne √≥v√≥nŇĎk√©nt tekints√ľnk √°llamainkra? Mint ahogy egyre ink√°bb √ļgy tekint√ľnk r√°juk? √Čs akkor az √≥v√≥nŇĎ m√©g a jobbik eset, mert lehetne rapszodikus k√©ny√ļr is.

Ha tudsz √©szt√ľl, oroszul vagy angolul, olvasd el az eg√©szet, √©s azt√°n, a kontraszt √©s a text√ļra kedv√©√©rt, ropogtass hozz√° valamit, mit tudom √©n, Rog√°n Antalt√≥l.

Advertisement

Fotó: Andres Putting/észt elnöki hivatal