Farkas Bertalan Ă©s a Masat-1 mƱhold utĂĄn vĂ©gre elmehetĂŒnk a SzĂ­riuszra, hogy megtudjuk, amit meg kell tudnunk. MagyarorszĂĄg az ĂŒgynöksĂ©g 22. tagĂĄllama lett: ez tudomĂĄnyos, technikai szempontbĂłl akkora szĂĄm, mint katonailag az, hogy a NATO tagja vagyunk.

Ma Ă­rtĂĄk alĂĄ az Ă©vek Ăłta vĂĄrt csatlakozĂĄsi szerzƑdĂ©st a MƱvĂ©szetek PalotĂĄjĂĄban, az EurĂłpai Ć°rĂŒgynöksĂ©g (ESA) rĂ©szĂ©rƑl Jean-Jacques Dordain fƑigazgatĂł, magyar rĂ©szrƑl Kara Ákos, infokommunikĂĄcióért Ă©s a fogyasztĂłvĂ©delemĂ©rt felelƑs ĂĄllamtitkĂĄr. VelĂŒnk egyĂŒtt ÉsztorszĂĄg is most csatlakozott (hĂĄrom hete Ă­rtĂĄk alĂĄ), Ă­gy lesz a szerzƑdĂ©sek ratifikĂĄciĂłja utĂĄn 22 orszĂĄg az ESA tagja.

Hogy ez miért fontos?

Mert Ă­gy vĂ©gre magyar cĂ©gek Ă©s intĂ©zetek is szabadon dolgozhatnak majd a nemzetközi Ʊriparban, ami hatalmas lehetƑsĂ©g:

KovĂĄcs [KĂĄlmĂĄn, a Magyar Ć°rkutatĂĄsi TanĂĄcs elnöke] elmondta, Ă©vek Ăłta harcolunk az ESA-tagsĂĄgĂ©rt, amire a magyar ƱrkutatĂĄs Ă©s Ʊripar mĂĄr rĂ©gĂłta – Ă©s a volt szocialista orszĂĄgok közĂŒl elsƑkĂ©nt – Ă©rettĂ© vĂĄlt. TudomĂĄnyos, technikai szempontbĂłl olyan jelentƑsĂ©gƱ lenne MagyarorszĂĄg ESA-tagsĂĄga, mint katonai, biztonsĂĄgpolitikai szempontbĂłl hazĂĄnk NATO-tagsĂĄga. Nemcsak tudomĂĄnyos, de egyĂ©rtelmƱ ipari, technolĂłgiai Ă©s ƱrszolgĂĄltatĂĄsi ĂĄttörĂ©s lenne, ami rĂĄadĂĄsul komoly gazdasĂĄgi, haszonnal jĂĄr. Olyan fejlesztĂ©si csatornĂĄk, a legmagasabb szintƱ technolĂłgiĂĄk, ƱrtechnolĂłgiĂĄk nyĂ­lnĂĄnak meg elƑttĂŒnk, amikbƑl most ki vagyunk zĂĄrva, mivel az Ʊrbiznisz biztonsĂĄgpolitikai szĂĄlakkal alaposan ĂĄtszƑtt terĂŒlet, amibe kĂ­vĂŒlĂĄllĂłkat nem engednek be.

Advertisement

Az idĂ©zet Nagy Attila kollĂ©gĂĄnk 2012–es cikkĂ©bƑl van, amit a Masat–1 fellövĂ©sekor Ă­rt, ha Ă©rdekel a tĂ©ma, Ă©s az, hogy miĂ©rt nagyon nagy szĂĄm ez MagyarorszĂĄgnak, itt elolvashatod.

ForrĂĄs: ESA. A cĂ­mlapkĂ©pen a magyar zĂĄszlĂłban az ESA legnagyobb rakĂ©tĂĄja, egy Ariane 5 van, ezeket szoktĂĄk fellƑni ƱrközpontunkbĂłl (!), Francia-GuyanĂĄbĂłl.