A veszprĂ©mi fĂŒlkepofon utĂĄn mĂ©g mindig a Fidesz a legĂ©rdekesebb, de persze az ellenzĂ©kre is muszĂĄj vetni nĂ©hĂĄny alapos pillantĂĄst. Az esti gyorsreakciĂł utĂĄn Ă­rtam egy nagyelemzĂ©st is.

KezdenĂ©m az ellenzĂ©kkel. Azt szerintem a komplett baloldal – vagy mi a bĂĄnat – tudja, hogy ezt a vĂĄlasztĂĄst nem Ƒk nyertĂ©k meg. Nincs ezzel semmi baj, a legtöbbször a protesztszavazĂłk döntenek, az emberek többsĂ©gĂ©nek preferenciĂĄi nem programokon mĂșlnak, hanem rokon- Ă©s ellenszenveken, azon, hogy elegĂŒk van-e a gusztustalankodĂł arcokbĂłl Ă©s cselekedeteibƑl. Ezt is tudni kell kihasznĂĄlni. LĂĄtszik egyĂ©bkĂ©nt a matematikĂĄn – amit a kollĂ©ga ebben az elemzĂ©sben ĂŒgyesen összeszedett –: a fĂŒggetlen, de köztudottan demoellenzĂ©ki KĂ©sz ZoltĂĄn Ă©pp annyi szavazatot kapott, mint elbukott elƑdje tavaly tavaszzal, a fideszes NĂ©medi Lajos viszont több mint tĂ­zezerrel kevesebbet. EbbƑl is kitƱnik: a felmĂ©rĂ©sekben is markĂĄnsan megmutatkozĂł lemorzsolĂłdĂĄs nemcsak hogy van, de sokkal durvĂĄbb annĂĄl, amit gondoltunk.

VisszalĂ©pnĂ©k a balos ellenzĂ©khez. Az MSZP, a DK, az EgyĂŒtt Ă©s a PM – a liberĂĄlisokkal hadd ne foglalkozzam, Ă©s egyelƑre Bokros LajosĂ©kat Ă©s a DekĂĄt is mellƑznĂ©m, bĂĄr ki tudja, mi jön kĂ©sƑbb – mocskosul nehĂ©z helyzetben lenne, ha most vasĂĄrnap rendeznĂ©k a soron következƑ ĂĄltalĂĄnos parlamenti vĂĄlasztĂĄsokat. A rendszer sajĂĄtossĂĄga, hogy összefogĂĄsra van szĂŒksĂ©g, ebben Ășj nincsen, de KĂ©sz sikerĂ©hez az is kellett pluszban, hogy tĂĄmogatĂłi kissĂ© hĂĄttĂ©rbe hĂșzĂłdjanak, ne nagyon mutogassĂĄk a pofĂĄzmĂĄnyukat Ă©s a kötƑdĂ©seiket. Erre orszĂĄgos stratĂ©giĂĄt nem lehet Ă©pĂ­teni. SzĂĄz fĂŒggetlennel nem lehet nyerni. Hogy mivel lehet, azt kellene megtalĂĄlniuk a soron következƑ Ă©vekben. Török GĂĄbor azt vetette fel gyorselemzĂ©sĂ©ben, hogy egy Ășj pĂĄrt is szĂ­nre lĂ©phet a gyƑzƑ mögött. Ilyen messzire ilyen hirtelen Ă©n nem merĂ©szkednĂ©k, de Ă©pp az a lĂ©nyeg, hogy elvben van idƑ. MĂĄs kĂ©rdĂ©s, idejĂŒk ugyanĂșgy van mĂĄsoknak is.

PĂ©ldĂĄul OrbĂĄn Viktornak. Na ami Ƒt illeti, törheti azt a kis buksi fejĂ©t Ă©jt nappallĂĄ tĂ©ve.

Advertisement

Hatårozottan azt gondolom: ha a Fidesz nem hajt végre nagyobb fordulatot, vége neki.

Írtam mĂĄr errƑl december elejĂ©n. Sokan vitattĂĄk, amiket Ă­rtam, de most lett tĂ©nyleg nyilvĂĄnvalĂł, hogy a politikai Ășt, ami mellett a pĂĄrt a 2002-es vesztes vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn döntött, arra ugyan jĂł volt, hogy az ellenzĂ©ket szĂ©tcincĂĄlja – ez sem ment volna GyurcsĂĄny Ferenc nĂ©lkĂŒl, mindenben Ƒ a hibĂĄs! –, ĂĄm ahhoz kevĂ©s, hogy a többsĂ©g bizalmĂĄt megtartsa. Az egyharmad nem elĂ©g a kĂ©tharmadhoz. KĂŒlönösen Ă©rvĂ©nyes ez arra, amit kormĂĄnyzati pozĂ­ciĂłban mƱveltek, mĂ©g inkĂĄbb arra, amibe a mĂĄsodik – most szĂ©tfoszlott – kĂ©tharmad utĂĄn sĂŒllyedtek. Az arrogancia, a pofĂĄtlansĂĄg, az elvtelensĂ©g, a sunyisĂĄg, a hitetlensĂ©g, a cinizmus, az összes többi – itt ti bizonyĂĄra mĂ©g sok kemĂ©ny jelzƑt fel fogtok sorolni – elƑbb-utĂłbb elnyeri mĂ©ltĂł bĂŒntetĂ©sĂ©t.

Advertisement

Ilyeneket ållítottam egyebek közt decemberben:

Minden politikust Ă©s minden pĂĄrtot utolĂ©r a sorsa, nemigen lehet megĂșszni. A rendszervĂĄltĂł erƑk szinte mindegyike elpusztult mĂĄr MagyarorszĂĄgon, mert kĂ©ptelen volt fogni az Ășj adĂĄst. Bukott az MDF Ă©s az SZDSZ, az FKGP Ă©s a KDNP, eltƱnt a MIÉP, összeomlott az MSZP. A Fideszt az egyember-centrikussĂĄga tartotta össze, Ă©s az is fogja tönkretenni. Ahhoz, hogy egy politikai erƑ friss maradjon, Ă©rtse a vilĂĄgot, reagĂĄlni tudjon arra, ami törtĂ©nik, mozgĂĄsban kell lennie. Ám a kontraszelekciĂł gyilkol.

A Fidesz a vĂĄlasztott Ășt vĂ©gĂ©hez Ă©rkezett. EbbƑl a politikĂĄbĂłl nem lehet többet kihozni, ebbe csak belebukni lehet, ez VeszprĂ©m ĂŒzenete. Hogy mit is ĂŒzentek a vĂĄlasztĂłk pontosan?

Advertisement

Azt ĂŒzentĂ©k, Fidesz, hogy menj a picsĂĄba!

Belebukni rĂĄadĂĄsul hatalmasat lehet. Hiszen az is evidenciĂł – pl. Tölgyessy PĂ©ter sem gyƑzte ismĂ©telgetni annak idejĂ©n –, hogy amikor OrbĂĄnĂ©k ĂĄtalakĂ­tottĂĄk a vĂĄlasztĂĄsi rendszert, azt nem a sajĂĄt ĂĄltalĂĄnos, hanem a sajĂĄt 2014-es Ă©rdekeikhez igazĂ­tottĂĄk. Az volt a cĂ©l, hogy maradjon a kĂ©tharmad. Csakhogy az Ășj szisztĂ©ma nem a Fidesznek kedvez eleve, hanem a mindenkori erƑsnek. Az a kisebbik rĂ©sze, hogy tegnap az alacsony rĂ©szvĂ©tel miatt nem lett volna Ă©rvĂ©nyes a vĂĄlasztĂĄs egyfelƑl, Ă©s ha mĂ©gis elegen mentek volna el, ugyanilyen arĂĄnyok mellett sem nyert volna – ha kĂ©tkörös maradt volna a vĂĄlasztĂĄs – KĂ©sz ZoltĂĄn az elsƑ fordulĂłban. A nagyobbik rĂ©sze, hogy mivel a rendszer torzĂ­t – mennyi tĂĄmogatĂł is kellett a kĂ©tharmadhoz tavaly? negyven szĂĄzalĂ©k? –, ezĂ©rt aki meggyengĂŒl, az akkorĂĄt gyengĂŒlhet, mintha soha nem lett volna erƑs. Ha az ellenzĂ©k kitalĂĄl valamit, Ă©s ideje jöttĂ©n viszi a körzetek nagy rĂ©szĂ©t, ugyanĂșgy megcsinĂĄlhatja a kĂ©tharmadĂĄt, ahogy a Fidesz megcsinĂĄlta.

Mi lehet ebbƑl? HĂĄt pl. az, hogy semmi sincs kƑbe vĂ©sve, amirƑl az elmĂșlt öt Ă©vben azt gondoltuk, gondoltĂĄtok, hogy soha többĂ© nem lehet vĂĄltoztatni rajta. Egyetlen ĂĄrva törvĂ©ny sem. Persze, ha nem korrigĂĄlnak a vĂĄlasztĂĄsi jogszabĂĄlyokon a mĂĄsik irĂĄnyba ezutĂĄn.

Advertisement

Nem volt nagy kunszt eddig lekicsinyelni a felmĂ©rĂ©sek eredmĂ©nyeit, Ășgy Ă©rezni, azt hajtogatni, hogy mindegy, mi van az utcĂĄn, meg hogy pattog az ellenzĂ©k, azĂ©rt a Fidesz pĂĄrtja kemĂ©ny. A hĂ­r az, hogy nem kemĂ©ny. Puha. MĂ©g egy igazĂĄn erƑs ember Ă©s egy ƑrĂŒletesen vagĂĄny kampĂĄny sem kellett hozzĂĄ, hogy legyƑzzĂ©k. MĂĄr az Ƒszi netadĂłs mozgalmak idejĂ©n bebizonyosodott, hogy mindent nem lehet. Erre tett rĂĄ a fĂŒlkepofon mĂ©g egy brutĂĄlis lapĂĄttal.

De tĂ©nyleg azt jelenti-e ez, hogy a Fidesz vĂ©gnapjai zajlanak a szemĂŒnk elƑtt? ElsƑ rĂĄnĂ©zĂ©sre ja. Ez a pĂĄrt akkora monstrum lett, Ă©s olyan erƑvel ĂĄllĂ­totta magĂĄt – nem mellesleg az orszĂĄgot is, sajnos – egy tökĂ©letesen idiĂłta Ă©s sehova sem vezetƑ pĂĄlyĂĄra, hogy isten legyen a talpĂĄn, aki kĂ©pes azokra a hĂ­res Ă©rdemi korrekciĂłkra. Arra a szĂĄznyolcvan fokos fordulatra.

Ami van, abbĂłl az embereknek elegĂŒk van. Most lĂĄtszik vĂ©gĂ©rvĂ©nyesen, hogy nemcsak a lesajnĂĄlt Ă©s körberöhögött demokratĂĄknak, de a Fidesz korĂĄbbi odaadĂł hĂ­veinek is. Az a tĂĄbor – ami szĂ­vesen beĂĄllt az egy zĂĄszlĂł alĂĄ, amikor arrĂłl volt szĂł, hogy a szocik Ă©s a magyarliberĂĄlisok menjenek a picsĂĄba – közel sem az a homogĂ©n Ă©s segghĂŒlye massza, ahogy azt nemcsak az ellenoldaliak, hanem a Habony ÁrpĂĄdok Ă©s G. Fodor GĂĄborok is gondoltĂĄk. Abban a tĂĄborban is vannak szĂ©p szĂĄmmal, akik összetettebbnek, szĂ­nesebbnek Ă©s izgalmasabbnak lĂĄtjĂĄk a vilĂĄgot, Ă©s nem hisznek el mindent a köztelevĂ­ziĂł ostoba Ă©s otromba hĂ­radĂłjĂĄnak. MĂ©g tĂĄn OrbĂĄn Viktornak sem. A Fidesz az elfordulĂĄs, az undor, a gyƱlölet miatt vesztett. AzĂ©rt, mert akik bĂ­rtĂĄk korĂĄbban, immĂĄr azok sem tartjĂĄk vĂĄllalhatĂłnak azt, amit mƱvel.

Advertisement

A kĂ©rdĂ©s az a jobboldalon, hogy ez leesik-e, hogy ebbƑl kĂ©pesek-e levonni Ă©s megfontolni a megfelelƑ tanulsĂĄgokat. Ez nagy rĂ©szben OrbĂĄn Viktoron mĂșlik, pillanatra se higgyĂ©tek, hogy elhanyagolhatĂł a szemĂ©lyisĂ©g szerepe a törtĂ©nelemben. Navracsics Tibor azt mondta, Ășj stratĂ©gia kell, OrbĂĄn azt, hogy nem ĂŒlhetnek a babĂ©rokon.

Ez sok mindent jelenthet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy OrbĂĄn annyi 180 fokos fordulatot hajtott mĂĄr vĂ©gre sikeresen, hogy egy Ășjabb meg se kottyanhat neki. KorĂĄntsem biztos, hogy a 80-as Ă©vek vĂ©gĂ©nek Ă©s a 90-es Ă©vek elejĂ©nek ultraliberalizmusĂĄtĂłl a jobboldal elfoglalĂĄsĂĄn ĂĄt a putyinizmushoz vezetƑ Ăștnak nyĂ­legyenesnek kell lennie. Lehet mĂ©g kanyarodni, indulni bĂĄrmerre. Én minimum hĂĄrom forgatĂłkönyvet elkĂ©pzelhetƑnek tartok.

  1. Mennek tovĂĄbb, mĂ©g kemĂ©nyebben, mĂ©g hatĂĄrozottabban menetelnek az illiberalizmus felĂ©, ĂŒtnek jobbra, csapnak balra, aztĂĄn tĂ©nyleg Ășgy nekimennek a falnak, hogy hanyattesnek, Ă©s soha többet nem kelnek fel. (Ez a legvalĂłszĂ­nƱbb.)
  2. MegprĂłbĂĄlnak kikeveredni, kihĂĄtrĂĄlni az agressziĂł Ă©s a gyƱlöltsĂ©g zsĂĄkutcĂĄjĂĄbĂłl, tartalmat adni kiĂŒresedett szlogeneknek, Ășjakat talĂĄlni, ismĂ©t megszerettetni magukat a nagymamĂĄkkal, a polgĂĄrokkal – azokkal, akik polgĂĄrok szeretnĂ©nek lenni –, a totĂĄlisan elvesztett fiatalokkal. Ehhez fel is kellene frissĂŒlniĂŒk, kidobni vĂĄllalhatatlan embereket (Habony Gucci ÁrpĂĄdot elsƑsorban, RogĂĄn Antalt mĂĄsodjĂĄra, a nĂ©vsor folytathatĂł), visszahozni rĂ©gieket, behĂșzni Ășjabbakat, rengeteget, magukhoz Ă©desgetni a lenĂ©zett konzervatĂ­v Ă©rtelmisĂ©get (melynek hƑsei egyĂ©bre sem vĂĄgynak), kibĂ©kĂŒlni Lajossal stb. (Ez a legnehezebb, de nem lehetetlen.)
  3. MegprĂłbĂĄljĂĄk megpuccsolni OrbĂĄn Viktort. Az ilyen LĂĄzĂĄr JĂĄnosok Ă©s hasonlĂłk. Eleget harcolt a tĂĄbornok Ășr, csaknem harminc Ă©v a frontvonalban sok, menjen nyugdĂ­jba, majd mi, ifjĂștörökök, tudjuk, hogyan kell. (Ezt nem hiszem, nincs mĂ©g itt az ideje.)

Advertisement

Ezek. NyilvĂĄn vannak mĂĄs lehetƑsĂ©gek is, Ă©s Ă©n tovĂĄbbra sem tudom, hogy azok a bizonyos vĂ©gnapok milyen hosszan fognak elhĂșzĂłdni. Majd kiderĂŒl. Egyvalami azonban biztos lett – mondjuk eddig is az volt, mĂ©g ha sokan nem is hittĂ©tek –: a Fidesz nem örök Ă©s nem legyƑzhetetlen. Ennyi egyelƑre elĂ©g tanulsĂĄgnak.

(A vĂ©gĂ©n vettem Ă©szre, hogy a JobbikrĂłl Ă©s az LMP-rƑl nem is Ă­rtam. Igaz, nem is kell most.)