√Čn √©s a Honv√©d t√©mak√∂rben sim√°n tudn√©k √≠rni egy komplett t√∂rt√©nelmi reg√©nyt. De nem √≠rok.

Az√©rt, mert t√ļl vagyok rajta. Nem felt√©tlen√ľl igaz ugyanis az a t√©tel, hogy ha kisgyerekk√©nt leteszed valahova a garast, akkor az √∂r√∂kre ott is marad. M√°snak nyilv√°n soha nem lehet √ļgy szurkolni, mint t√≠z√©vesen, egy√°ltal√°n nem szurkolni √©s nem is √©rdeklŇĎdni azonban lehet.

Nem eml√©kszem pontosan, hogy mi√©rt a Honv√©dot v√°lasztottam a hetvenes √©vek k√∂zep√©n. Az biztos, hogy nagy szerepe volt benne elsŇĎ kedvenc j√°t√©kosomnak, Pint√©r S√°ndornak. Akinek a csod√°latos teljes√≠tm√©nye n√©lk√ľl nem jutottunk volna ki ‚Äď a Szovjetuni√≥ kiver√©s√©vel! ‚Äď az 1978-as argentin vil√°gbajnoks√°gra. De lehet, hogy ez m√°r k√©sŇĎbb volt. Hogy elŇĎbb m√©g az volt, hogy a t√∂bbiek a KEK-d√∂ntŇĎs Ferencv√°rost √©s az akkoriban bajnoks√°got bajnoks√°gra halmoz√≥ √öjpestet v√°lasztott√°k, √©s √©n m√°r akkor sem akartam a t√∂bbiekkel tartani.

Az elsŇĎ v√©gsŇĎ gyŇĎzelemre 1980-ig kellett v√°rni ‚Äď √∂t-hat √©v rettenetesen nagy idŇĎ egy kisgyermek √©let√©ben ‚Äď, de meg√©rte. Szerencs√©re amikor bej√∂ttek a bunda√ľgyek, akkor √©pp a vil√°g m√°smilyen szeletei √©rdekeltek, viszont amikor Budapestre k√∂lt√∂ztem, a 90-es √©vek elej√©n, √©pp el√©g tisztess√©ges csapatunk volt megint. Ill√©s, Halmai, Pisont, Hamar, tudn√°m sorolni sok√°ig, b√°r a szezononk√©nti legerŇĎsebb tizenegyet persze nem tudn√°m √∂sszerakni m√°r. Rendszeresen kij√°rtam a meccsekre Kuusela √©s Davidovics idej√©ben, egyet mondok, ott √ľltem-√°lltam a korz√≥n a Manchester elleni 2-3 alkalm√°b√≥l is, sz√©p √©lm√©ny volt a zak√≥ ellen√©re.

Azt√°n egyszer csak kikoptam. ElŇĎbb a Bozsikb√≥l, majd a magyar klubfoci k√∂rny√©k√©rŇĎl is.

Advertisement

N√©ha elcs√≠pek egy-k√©t h√≠rt, de j√≥ tizen√∂t √©ve azt sem tudom, h√°nyadik a csapat. Az √©lmezŇĎnyh√∂z nem √©r k√∂zel, ki nem esik, oszt j√≥l van. Mondjuk ha kiesne, att√≥l sem omlan√©k √∂ssze sajnos.

De mondom, néha elcsípek egy-két hírt. Most pl. ezt:

Kilenc k√ľlf√∂ldi labdar√ļg√≥val erŇĎs√≠tett az OTP Bank Lig√°ban bennmarad√°s√©rt k√ľzdŇĎ Budapest Honv√©d a t√©li √°tigazol√°si idŇĎszakban. George F. Hemingway tulajdonos elmondta, "egy fokkal jobb minŇĎs√©gŇĪ futballist√°kat hoztunk, mint szoktunk". K√∂z√∂tt√ľk h√°rom olyan j√°t√©kos is van, aki szerinte hasonl√≥ szintet k√©pvisel, mint Davide Lanzafame. A tavaly √°prilisban t√°vozott √©s az id√©ny v√©g√©ig visszat√©rt olasz vezetŇĎedzŇĎ, Marco Rossi kifejtette, nem k√∂nnyŇĪ a csapat helyzete, mivel hat g√°rda k√ľzd a kies√©s elker√ľl√©s√©√©rt, √©s k√∂zt√ľk jelenleg mind√∂ssze n√©gy pont a k√ľl√∂nbs√©g. Az √ļj labdar√ļg√≥k k√∂z√ľl az egyik leg√≠g√©retesebb a Galatasarayt√≥l f√©l √©vre k√∂lcs√∂nbe √©rkezett 20 √©ves argentin balsz√©lsŇĎ, Lucas Elias Ontivero. A Honv√©d √∂t csat√°rt is igazolt: a h√©tszeres venezuelai v√°logatott Jesus Meza 1,5, a szerb Bratislav Punosevac 2,5, a k√©tszeres elef√°ntcsontparti v√°logatott Francis Kon√© √©s a kolumbiai John Jairo Palacios Granja h√°rom √©vre k√∂telezte el mag√°t, m√≠g a mexik√≥i David Izazola f√©l √©vre k√∂lcs√∂nbe √©rkezett. A balh√°tv√©d posztra pedig a szint√©n szerb Josip Projicot √©s a francia Jean-Pierre Morgant szerzŇĎdtette a Honv√©d, tov√°bb√° m√©g egy horv√°t v√©dŇĎ, Josip Elez √≠rt al√° Kispestre.

Advertisement

Hogy mi van? Kilenc k√ľlf√∂ldi j√°t√©kos? Kilenc? √Ėt csat√°r? K√©t balh√°tv√©d? K√©t- meg h√°rom√©ves szerzŇĎd√©sek? √Čs kik ezek ez emberek? Kikezek, kikezek? Mi k√∂ze van ennek b√°rmifajta kult√ļr√°hoz vagy j√∂vŇĎh√∂z-m√ļlthoz-jelenhez vagy ak√°rmihez? √Čs egy√©bk√©nt nem az volt, hogy a Honv√©dnak is van valami csodaakad√©mi√°ja?

De t√©nyleg: van ebben az orsz√°gban b√°rmi, ami √©rtelmetlenebb, kil√°t√°stalanabb, abszurdabb, mint a klubfoci? Na j√≥, majd m√°jusban vagy mikor ut√°nan√©zek, hogy mi lett ebbŇĎl.