Az omladoz√≥ alag√ļt miatt lez√°rt D√©li p√°lyaudvar k√°lv√°ri√°j√°t sokan figyelik k√°r√∂r√∂mmel; ŇĎk az √©p√ľletet legsz√≠vesebben led√≥zeroln√°k, ronda, szocre√°l kock√°nak nevezik, pedig nincs igazuk, a szocre√°loz√°s r√°ad√°sul szimpl√°n butas√°g.

Abban term√©szetesen nincs vita, hogy a D√©li √©s a k√∂zvetlen k√∂rny√©ke jelenleg katasztrof√°lis √°llapotban van, de errŇĎl legkev√©sb√© az √©p√ľlet tehet, sokkal ink√°bb azok a v√°rosvezetŇĎk, akik az elm√ļlt √©vtizedek alatt hagyt√°k id√°ig fajulni a helyzetet.

EttŇĎl m√©g a D√©li a k√©sŇĎi modern √©p√≠t√©szet egyik legszebb √©s legjelentŇĎsebb √©p√ľlete Budapesten, a kevesek egyike, amely a maga idej√©ben m√©g nemzetk√∂zi szinten is korszerŇĪnek sz√°m√≠tott. A szocre√°lhoz term√©szetesen semmi k√∂ze nem volt soha: aki szocialista-realista √©p√ľleteket akar n√©zni, n√©zzen sz√©t Duna√ļjv√°rosban, √©s hamar r√° fog j√∂nni, hogy t√°volr√≥l sem eml√©keztet a D√©lire.

A D√©li √©p√ľlete azon nagyon kev√©s dolog k√∂z√© tartozik, ami jobb lett a kommunist√°k alatt, mint elŇĎtte volt: a p√°lyaudvar ugyanis egy toldozott-foldozott √©p√ľlet volt eg√©szen a h√°bor√ļig, amikor is a bomb√°z√°sokban teljesen megsemmis√ľlt. (A D√©li h√°bor√ļ elŇĎtti k√°lv√°ri√°j√°r√≥l Leg√°t Tibor √≠rt bŇĎvebben a Magyar Narancsban.)

Advertisement

A hely√©re 1962-ben ker√ľlt egy ideiglenes √ľvegcsarnok, majd 1970 √©s 1975 k√∂z√∂tt √©p√ľlt meg a p√°lyaudvar mai √©p√ľlete, KŇĎv√°ri Gy√∂rgy tervei alapj√°n. Vonatkoztassunk el a mai h√ļgyszagt√≥l, lerobbants√°gt√≥l √©s mindenf√©le nyomaszt√≥ j√°rul√©kt√≥l, √©s n√©zz√ľk meg az eredeti k√©peket r√≥la: ez bizony egy csodasz√©p √©p√ľlet. (A fenti k√©pet ebbŇĎl a vide√≥b√≥l v√°gtam, 2:50 ut√°n mutatj√°k be a vadonat√ļj p√°lyaudvart, a mai butiksor √©s hasonl√≥k n√©lk√ľl.)

Nemhogy nem szocre√°l, hanem st√≠lusilag az akkori legmenŇĎbb k√ľlf√∂ldi √©p√≠t√©szeti vonalba tagoz√≥dik: Oscar Niemeyer, Paulo Mendes da Rocha, vagy a magyar sz√°rmaz√°s√ļ, de Amerik√°ban √©lŇĎ Breuer Marcell is mind-mind hasonl√≥ jellegŇĪ √©p√ľleteket tervezett akkoriban, √ļgyhogy semmi k√∂ze a szocializmushoz (m√©g ha valami gyepesagy√ļ a Guardianben is ezt √°ll√≠totta egyszer), egyed√ľl az idŇĎszak stimmel.

M√©g √©rdekesebb a hasonl√≥s√°g a D√©li √©s korunk egyik, ha nem a legmenŇĎbb √©p√≠t√©sze, Rem Koolhaas n√©h√°ny √©vvel ezelŇĎtti √©p√ľlete, a Cornell egyetem Milstein Hallja k√∂z√∂tt: stimmelnek a hatalmas, egybef√ľggŇĎ √ľvegablaksorok, √©s az √©p√ľlet form√°ja is nagyon hasonl√≥. Vagy a Ferrari maranell√≥i k√∂zpontja is alapvetŇĎen hasonl√≥ iskola (ezt a Fuksas iroda tervezte), m√©g ha sokkal csillog√≥bb-villog√≥bb is.

Advertisement

N√°lunk m√©g mindig nagyon komoly ellenkez√©s tapasztalhat√≥ a modern √©p√≠t√©szettel szemben, de az√©rt j√≥ lenne v√©gre eljutni od√°ig, hogy 1) nem minden szocre√°l, ami a szocializmus idej√©n √©p√ľlt; 2) nem minden ronda, ami 1920 ut√°n √©p√ľlt; 3) egy Budapest m√©rt√©kŇĪ nagyv√°rosban nyugodtan meg kell, hogy f√©rjenek egym√°s mellett a r√©gi √©s a modern √©p√ľletek is.

Persze azt al√°√≠rom, hogy a D√©li a jelenlegi √°llapot√°ban m√°r csak messzirŇĎl n√©zve tŇĪnhet sz√©pnek: az √©p√ľlet maga is elhanyagolt, egyes r√©szeit m√°r nem is haszn√°lj√°k ‚Äď az egykori Utasell√°t√≥ hely√©t p√©ld√°ul, ahol utolj√°ra a DPU nevŇĪ sz√≥rakoz√≥hely mŇĪk√∂d√∂tt √∂t √©ve, ott m√°r csak ig√©nytelen szivacsok l√°tszanak az ablakokon, √©s √≠gy tov√°bb.

Advertisement

Ronda az √©p√ľlet al√° rakott betonkerengŇĎ is, nem is besz√©lve az √≥cska butikokkal telezs√ļfolt als√≥ szintrŇĎl, ahov√° nyilv√°nval√≥an csak az megy, aki k√©nytelen itt kereszt√ľlv√°gni a metr√≥hoz vagy a p√°lyaudvar fenti peronj√°hoz.

R√©g√≥ta sz√≥ van a D√©li p√°lyaudvar megsz√ľntet√©s√©rŇĎl (a Kelenf√∂ldi p√°lyaudvar venn√© √°t a funkci√≥it a tervek szerint), de a M√ĀV ezt nem tervezi: "Hosszabb t√°von az ig√©nyekhez igazod√≥, j√≥l mŇĪk√∂dŇĎ, gazdas√°gosan √ľzemeltethetŇĎ, t√∂bbfunkci√≥s intermod√°lis csom√≥pont maradhat, meg√ļjul√≥ v√°rosi k√∂zpont l√©trehoz√°s√°val az √©p√ľletegy√ľttes √©s √©p√≠tett k√∂rnyezete fel√ļj√≠t√°s√°val, fejleszt√©s√©vel, az eredeti modern √©p√≠t√©szeti karakter tiszteletben tart√°s√°val, illetve helyre√°ll√≠t√°s√°val" ‚Äď v√°laszolta a c√©g az Index k√©rd√©s√©re.

√Čn ezt t√©nyleg csak t√°mogatni tudom, viszont j√≥ lenne, ha t√©nyleg t√∂rt√©nne is valami, mert a lehetŇĎ legrosszabb megold√°s lenne hagyni m√©g enn√©l is jobban lerohadni a D√©lit.

Advertisement

Fot√≥k: legfelsŇĎ k√©p (S√ľveg J√≥zsef, Wikipedia), als√≥ k√©p: Jason Koski, Cornell University

K√∂sz√∂net a poszthoz ny√ļjtott seg√≠ts√©g√©rt Mazzag M√°rtonnak.