Ez a v√°ros t√≠z √©ve kulin√°ris sivatag volt. De 2005. febru√°r 2-√°n megismertem egy amerikai f√©rfit, szerencs√©re, aki elvitt egy 4-5 paddal √©s ugyanennyi asztallal felszerelt kis lyukba a belv√°rosban, √©s onnant√≥l minden ok√© volt, mert diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥c. A Momotar√≥r√≥l van sz√≥.

Diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥c

Az amerikai f√©rfit Erik D‚ÄôAmat√≥nak h√≠vt√°k, 1999-ben k√∂lt√∂z√∂tt n√©mi afrikai √©s kelet-eur√≥pai csavarg√°s ut√°n Budapestre, a Bajcsy-Zsilinszky √ļtra, ahol eg√©szen tavaly augusztusig lakott. T√≠z √©ve kiv√°l√≥ bar√°tom, √©s ahogy m√°s kiv√°l√≥ bar√°taimat, ŇĎt is √ļgy ismertem meg, hogy √≠rtam neki egy levelet, hogy nem mŇĪk√∂dik a blogj√°n az RSS. Fogalma nem volt, hogy mi√©rt, √ļgyhogy megjav√≠tottam neki, cser√©be √≠rt, hogy vesz nekem egy s√∂rt. Akkoriban nagyon le voltam √©gve.

Advertisement

Egy√°ltal√°n nem sejtettem, hogy a budapesti eb√©del√©seimet √©s vacsor√°z√°saimat alapvetŇĎen megv√°ltoztat√≥ nap lesz 2005. febru√°r 2. Ink√°bb azt hittem, hogy arr√≥l fogom megjegyezni, hogy d√©lelŇĎtt felh√≠vtak az egyetemrŇĎl, hogy megfeleltem az √°llamvizsga √≠r√°sbeli dolgozat√°n, amit elŇĎzŇĎ nap √≠rtam meg, √©s hogy menjek be valamikor h√°rom h√©ttel k√©sŇĎbb letenni a hippokrat√©szi esk√ľt, illetve azt a cs√∂kev√©nyes iz√©t, ami abb√≥l mostanra megmaradt. Ennek nagyon √∂r√ľltem, mert ekkorra m√°r rettenetesen untam az eg√©szet, de egy√°ltal√°n nem sejtettem, hogy a diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥coknak m√©g jobban fogok √∂r√ľlni, mint az egyetemi tanulm√°nyok v√©g√©nek.

Diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥c

A Momotaro 10 √©ve m√©g nem terjeszkedett √°t a volt Nimr√≥d √©tterembe, azt tal√°n csak k√ľl√∂nteremk√©nt haszn√°lt√°k, nagy k√≠nai zab√°l√°sokra fenntartva. A Sz√©chenyi utca sark√°r√≥l kellett bemenni, a piros lampionok alatt, ami mai szemmel k√ľl√∂n√∂sen k√∂ltŇĎi, miut√°n ez volt a kev√©s konyha egyike, ami l√°mp√°sk√©nt pislogott a v√°ros pre-gasztroforradalmacskai s√∂t√©ts√©g√©ben. S√∂r√∂zŇĎ helyett ide j√∂tt√ľnk, a hely 4-5 padb√≥l √©s asztalb√≥l √°llt, rendelgett√ľnk ezt-azt ‚Äď √©n el√©gg√© √≥vatosan, mert akkoriban nagyon le voltam √©gve ‚Äď, √©s Erik mondta, hogy a diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥cb√≥l felt√©tlen√ľl enni fogunk egy adaggal. Ett√ľnk. Igaza volt. Minden m√°s is el√©g j√≥ volt, de a diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥cok epif√°niak√©nt √©rtek.

Advertisement

Ma, amikor Michelin-csillagos √©ttermek, avantg√°rd eb√©dmen√ľk, cs√°sz√°rh√ļsos vietn√°mi palacsint√°k, k√©tszer s√ľt√∂tt s√ľlt krumplik, piszt√°ciafagylaltos bri√≥sok, feketeribizli-illat√ļ kenyai k√°v√©k, gr√©pfr√ļtillat√ļ d√°n s√∂r√∂k √©s ropog√≥s bŇĎrŇĪ, vajpuha s√ľlt kacs√°k k√∂z√∂tt v√°logathatunk, amikor enn√©nk vagy inn√°nk valamit Budapesten, el√©g neh√©z elk√©pzelni, hogy micsoda istencsap√°sa volt ez a hely 10 √©ve. Volt a Szabads√°g t√©r mellett az Iguana, ahol lehetett norm√°lis sajtburgert enni, volt a Momotaro, √©s k√°b√© ennyi, semmi m√°st nem tudok felid√©zni, ahov√° sz√≠vesen elmentem enni, √©s nem is csak az√©rt, mert akkoriban nagyon le voltam √©gve. Szerencs√©re azonban semmit nem kell elk√©pzelni, mert Szily L√°szl√≥ √≠rt egy cikket Prolik hom√°rsz√≥szban c√≠mmel, ami a szoci agyhal√°l mellett a k√∂z√©p-k√©tezres √©vek Budapestj√©nek gasztron√≥miai s√∂t√©ts√©g√©rŇĎl is sz√≥l, √©s abb√≥l minden kider√ľl.

Sajnos m√©ltatlanul keveset j√°rtam √©letemben K√≠n√°ban, √≠gy fogalmam sincs, hogy a Momotar√≥nak mi k√∂ze van ahhoz, amit K√≠n√°ban fŇĎznek, de azt tudom, hogy az ut√≥bbi t√≠z √©vben sz√°mtalanszor ettem itt j√≥t, mik√∂zben √©ttermek j√∂ttek, √©ttermek mentek, azt√°n egyre t√∂bb √©s egyre jobb √©tterem j√∂tt, √©s ez most m√°r tal√°n √≠gy is fog maradni. A Momotaro soha nem hirdette mag√°t, nagyon m√©g a neve sem volt ki√≠rva sehova, teljesen sz√°jhagyom√°ny √ļtj√°n terjedt. Egy tucat ember biztos van, akit az Erik ut√°n √©n vittem el oda elŇĎsz√∂r, el is gondolkoztam rajta valamikor, hogy milyen j√≥ Momotaro-kapcsolatih√°l√≥-t√©rk√©pet lehetne k√©sz√≠teni.

Advertisement

P√°r √©vvel ezelŇĎtt √ļgy n√©zett ki, hogy mint minden j√≥ helynek Budapesten, ennek is v√©ge lesz, tal√°n az entr√≥pia, tal√°n a konkurencia hi√°nya miatt. A kedvenc √©teleim k√∂z√ľl egyre t√∂bbet √©reztem √≠ztelenebbnek, a csajom is mondta, hogy a z√∂lds√©ges gomb√≥cok t√∂ltel√©k√©nek fajgazdags√°ga visszaesett, r√°ad√°sul egyre-m√°sra ny√≠ltak a gomb√≥cokkal √©s t√©sztalevesekkel k√≠s√©rletezŇĎ √ļj helyek. Azt√°n a Momotar√≥n√°l jobb igaz√°b√≥l egyik se lett, √©s a Momotaro is gaty√°ba r√°zta mag√°t, nagyj√°b√≥l f√©l √©ve tŇĪnt fel, hogy megint elkezdtek j√≥l fŇĎzni, tal√°n jobban, mint valaha. Ha volt is hull√°mv√∂lgy, m√°r v√©ge.

Diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥c

Sz√≥val minden fasza. A felsŇĎoktat√°snak p√©ld√°ul az√≥ta se tettem a k√∂rny√©k√©re se a l√°bam. Eriket akkor l√°ttam utolj√°ra, amikor a hazak√∂lt√∂z√©s√ľk elŇĎtti este a majdnem, de kor√°ntsem teljesen √ľres nagy lak√°sukban t√©nferegt√ľnk, megett√ľk az utols√≥ doboz sp√©ci szard√≠ni√°j√°t, a kezembe nyomott f√©l √ľveg Chivas Regalt ‚Äď lol! ‚Äď, majd hazas√©t√°ltam. A Momotar√≥ban egy hete ettem utolj√°ra, k√°poszt√°s-diszn√≥h√ļsos r√°ment, el√©g j√≥ volt. Szerencs√©re most nem vagyok t√ļl √©hes, mert eszembe jutott a legfinomabb √©tel√ľk, a diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥c. V√©kony gy√∂mb√©rcs√≠kokkal megsz√≥rt sz√≥jasz√≥szba kell m√°rtogatni ŇĎket, neh√©z √ļgy idŇĎz√≠teni, hogy a forr√≥, h√ļsos t√∂ltel√©kkel ne marjuk le csontig a kem√©ny sz√°jpadunkat, mert h√ļsz perc, am√≠g elk√©sz√ľl, √©s tŇĪrhetetlen√ľl finom illata van, √©s addigra m√°r nem lehet meg√°llni azt a k√©t percet, am√≠g fogyaszthat√≥ra hŇĪl, de n√©ha siker√ľl, √©s olyankor t√©nyleg minden t√∂k√©letes. √Čs egy√©bk√©nt is, a sz√°jpadot bor√≠t√≥ el nem szarusod√≥ laph√°m t√∂k gyorsan regener√°l√≥dik.

Advertisement

A k√©pek egy diszn√≥h√ļsos gŇĎzgomb√≥cot √°br√°zolnak, 2008. j√ļlius 19-√©n k√©sz√≠tettem ŇĎket