A Vil√°g Legjobb √Čtterme, azaz a koppenh√°gai Noma, jelenleg Toki√≥ban vend√©gmŇĪv√©szkedik, ahol csavartak egyet az √©tterem egyik ikonikus fog√°s√°n, az √©lve felszolg√°lt garn√©l√°n: kiny√≠rt√°k, azt√°n megsz√≥rt√°k √©lŇĎ hangy√°kkal.

MielŇĎtt legyinten√©nk a saj√°t v√©gb√©lny√≠l√°s√°ba ‚Äď illetve h√°t farokt√∂vis√©be ‚Äď r√©vedt cs√ļcsgasztron√≥mia aktu√°lis h√ľlyes√©g√©n, a fog√°snak term√©szetesen megvan a maga logik√°ja, ami r√°ad√°sul se nem aktu√°lis, se nem h√ľlyes√©g: a hangy√°k √°ltal v√©dekez√©skor kil√∂vellt hangyasav citrusos √≠zt ad az √©telnek. A Noma fŇĎszak√°csa, Ren√© Redzepi √©vek √≥ta haszn√°lja a rovarokat fŇĪszerk√©nt, eredetileg az√©rt, mert kiz√°r√≥lag helyi alapanyagokat haszn√°l√≥ √©tterme f√∂ldrajzi elhelyezked√©se miatt nem haszn√°lhatna citrusf√©l√©ket, pedig a citrusf√©l√©k nagyon sok mindennek nagyon j√≥t tesznek.

A toki√≥i Noma k√≥stol√≥men√ľje k√©t szem√©lyre 149 500 jenbe (353 ezer forintba) ker√ľl, ami persze sok p√©nz, de ahhoz k√©pest, hogy a vil√°g egyik leg√©rdekesebb mŇĪv√©szeti √©lm√©ny√©t kapjuk √©rte cser√©be, tulajdonk√©ppen nem dr√°mai. Ennyit egy t√©v√©re is el lehet csapni, azon meg csak t√©v√©t lehet n√©zni. Szerencs√©re mindez elm√©leti k√©rd√©s: a Nom√°ba m√©g koppenh√°gai otthon√°ban is l√©nyeg√©ben lehetetlen bejutni, a toki√≥i hat h√©tre pedig t√≠zezrek jelentkeztek.

Egy√©bk√©nt a garn√©l√°t r√©gen teljesen √©lve hozt√°k ki, a vend√©gnek kellett leharapnia a fej√©t, √©s elr√°gni a l√©nyeg√©ben m√©g √©lŇĎ testet, az√≥ta val√≥sz√≠nŇĪleg t√ļl sok hisztis gazdag j√°r m√°r ide, mert udvariasan kiny√≠rj√°k a konyh√°ban. A garn√©l√°t, nem a gazdagokat.

Advertisement

Hogy milyen egy étkezés a tokiói Nomában, arról a Businessweekben lehet olvasni.

Fotó: Kayoubi Desu