This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Azért nem működik, mert ki van kapcsolva!

A jelenet: 4-es metró, Keleti pályaudvari végállomás. A szerelvény már bent áll egy ideje.

Advertisement

Hirtelen villogni kezdenek a biztonsági fények, egyenletesen, gyorsan sípoló hang jelzi, az ajtók hamarosan záródnak. Egy idős, ősz férfi ballonkabátban ruganyos léptekkel éppen beslisszol az ajtók között. A peronon a biztonsági őr vérmérséklettől függően üvölt vagy lemondóan legyint.

Egyéb szereplők (a család peronon maradó, lassabb fele), részletek (beszoruló bőrönd, esernyő, hátizsák, alkar, boka), reakciók (anyázás, ajtórugdosás) szabadon behelyettesíthetők.

Advertisement

A jelenet 3-5-10 percenként ismételhető.

Ezt a kis balkáni idillt untam meg a múlt héten. A jelenethez ugyanis két dolog kell: az egyik a kedves utazóközönség, akik hallási és/vagy látási észleletek hiányában (horrible dictu, azokat figyelmen kívül hagyva) próbálnak beugrálni a metróba a csukódó ajtók között, fittyet hányva a balesetveszélyre – miszerint ezek a mai metróajtók már tényleg becsukódnak, nem úgy, mint a régi szovjet szerelvényekéi. Ezzel sokat kezdeni nem lehet.

Advertisement

A jelenet másik összetevője a kis interaktív tábla, amin látszik, hogy most már mindjárt – fél percen belül – indul a metró, még érdemes sietni, vagy várjál türelmesen. Vagyis látszana. Ha jelezne valamit. De a 4-es metró két végállomásán csak egy fénysáv úszkál – egyes források és emlékezetem szerint a metró elindulásának kezdete óta – aminek így sok értéke nincs.

Illustration for article titled Azért nem működik, mert ki van kapcsolva!
Advertisement

Ennek eredménye, hogy a siető ember későn jön rá, hogy sietnie kell. Vagy végigrohan a mozgólépcsőn és kedélyesen ücsörög még négy és fél percet az álló kocsiban – vagy fejvesztetten rohanni kezd, mert a megérkező metró ajtaja záródik a kiszálló utasok után. Bezzeg a többi megállóban el van kényeztetve az utas: már a felszínen látja, melyik metrót fogja lekésni.

Illustration for article titled Azért nem működik, mert ki van kapcsolva!
Advertisement

Ezek után a következő kérdést intéztem a BKK-hoz:

A 4-es metró Keleti pályaudvari és kelenföldi végállomásánál miért nincs a metrószerelvények indulásig várható idő kiírva – annak ellenére, hogy az erre szolgáló jelzőtáblák működnek – mint ahogy a 4-es metró minden más állomásán a vágányok mellett, illetve a lejáróknál is jelzik ezt?

Advertisement

A válasz három nappal később a BKV-tól érkezett (mellékesen eddig abban a hitben éltem, hogy a BKV változott át BKK-vá):

A végállomási kijelzők – bár külsőre hasonlóak a közbenső állomások kijelzőire – nem azonosak, mert ezeken az állomásokon nem a várható érkezési időt fogják mutatni, hanem a várható (menetrend szerinti) indulási időt.

Advertisement

(Hasznos információ, fő a pontosság!)

A szükséges adatokat a Siemens automatikus vonatvezérlő rendszere adja meg: a közbenső állomások kijelzőinek esetében a várható érkezési időt a vonat távolságából számolja a rendszer, a végállomási adatoknak azonban a menetrend az alapja. Ebben az esetben a működéssel problémák adódtak, amelyek következtében az indulási idő megváltozott, azaz a kijelzés pontatlan volt. A kijelzők a hiba elhárításáig ki lettek kapcsolva, mert úgy ítéltük meg, hogy a hibás működtetés utasforgalmi szempontból rosszabb lett volna. A probléma elhárítását a Siemens végzi, hamarosan várható a kijelző végleges beüzemelése, azonban tekintettel arra, hogy az M4-es metróvonal utasforgalmi próbaüzeme zajlik, sajnos még ilyen kényelmetlenségre számítani lehet.

Advertisement

Szóval próbaüzem van, és nem működik a tábla. Erre a válaszra érdemes volt várni. Addig is: a ráérő kisnyugdíjasoknak ajánlom a végállomások padjait mozi helyett.

És valaki szóljon, ha működő táblát lát!

[fotók tőlem, gif by grofjardanhazy]

(Update 2015.01.25. A Keletinél már működnek!)

Share This Story

Get our newsletter