Ugye milyen √°tkozottul furcs√°n hangzik, amikor kimondja, hogy vitrin? H√≥napok √≥ta pr√≥b√°lom ut√°nozni, de meg sem tudtam k√∂zel√≠teni a t√∂k√©letes eredetit. Most r√°j√∂ttem egy √ļj technik√°ra.

A Butt-head-frizur√°j√ļ koronaŇĎr vill√°mszerepl√©s√©t a megmagyar√°zhatatlan r√©v√ľlet teszi k√ľl√∂nlegess√©, amivel a szigetorsz√°gbeli √©s a kontinent√°lis vitrinek minŇĎs√©g√©nek √∂sszehasonl√≠t√°s√°t k√∂vetŇĎ r√∂vid sz√ľnet ut√°n kimondja, hogy ‚Ķ vitrin:

Tal√°n ettŇĎl az artikul√°ci√≥t√≥l is v√°lhatott ez az egy√©bk√©nt teljesen √©rdektelen felv√©tel ennyire els√∂prŇĎv√©. Valamint az√©rt, mert szinte lehetetlen ut√°nozni. Egy √°tlagosan artikul√°l√≥ ember ‚Äď azaz √©n ‚Äď ennyire tudja megk√∂zel√≠teni:

Elég béna, ráadásul nem is hasonlít.

Habony nagy pillanat√°nak meg√©rt√©s√©hez 1996-ba kell visszamenn√ľnk, m√©ghozz√° Marilyn Manson m√°sodik albuma, az Antichrist Superstar egyik sz√°m√°hoz, a Kinderfeldhez. Az √©nekes az elsŇĎ versszak utols√≥ k√©t sor√°t ‚Äď ‚ÄěWhen he turns the trains on he / Unties all of the strings‚ÄĚ ‚Äď √ļgy √©nekli, hogy a sort√∂r√©s elŇĎtti √©s ut√°ni sz√≥tagot ‚Äď teh√°t azt, hogy ‚Äěhe / Un-‚ÄĚ ‚Äď kil√©gz√©s helyett l√©gv√©tel k√∂zben artikul√°lja. Az ‚Äěunties‚ÄĚ sz√≥ elsŇĎ √©s m√°sodik sz√≥tagja k√∂z√∂tt v√°ltoztatja meg a l√©g√°raml√°s ir√°ny√°t, a ‚Äěties‚ÄĚ-t√≥l elŇĎre ism√©t kil√©legezve √©nekel. ElsŇĎre tal√°n nem is tudatosul, csak az, hogy k√ľl√∂n√∂s, r√©v√ľlt hat√°st kelt:

Advertisement

Hallgassuk meg ezzel a technik√°val kimondva Habony modern epigramm√°j√°t:

Nyilv√°n nem lettem a k√©t felv√©tel k√∂z√∂tt szinkronsz√≠n√©sz, de j√≥val k√∂zelebb van az eredeti hangz√°shoz, r√©v√ľlet√©ben mindenk√©pp.