Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt ma a devizahitelekről meg a be- és kivándorlókról. Az alábbi gondolatok hangzottak el.

  • A kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kĂ©rdĂ©sĂ©t, a fogyasztási hitelekben viszont már csak közvetĂ­tĹ‘kĂ©nt vehet rĂ©szt. Azt a bĂ­rĂłságok is kimondták: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevĹ‘nek kell viselnie.
  • Ilyenkor kell szerĂ©nynek lenni, mint az ibolya – ez volt a válasz a felvetĂ©sre, hogy a devizahiteles döntĂ©seket korábban kritizálĂł nyugati lapok most dicsĂ©rtĂ©k a magyar kormányt. Nem lenne helyes, ha a kormány dicsĂ©rgetnĂ© magát, elismerĂ©s a választĂłpolgároknak jár, akik bizalmat szavaztak nekik 2010-ben Ă©s 2014-ben is.
  • Matolcsy György Ă©s az MNB ugyanakkor dicsĂ©retet Ă©rdemelnek, mert egy nagyon bátor lĂ©pĂ©ssel a beálltak a parlament forintosĂ­tási döntĂ©se mögĂ©, Ă©s devizát biztosĂ­tottak a magyar bankoknak.
  • Abszurd, hogy olyanrĂłl beszĂ©lnek, hogy MagyarországrĂłl kivándorolnak NĂ©metországba vagy Londonba. Az EU egy közös akarattal lĂ©trehozott gazdasági tĂ©r, amelyen belĂĽl szabadon lehet munkavállalĂłkĂ©nt mozogni. Az EU-n belĂĽl nincs be- Ă©s kivándorlás.
  • Ha valaki az EU-n kĂ­vĂĽlrĹ‘l Ă©rkezik, az már bevándorlĂł, Ă©s ha felmutat egy papĂ­rt Ă©s bejelenti, hogy politikai menekĂĽlt, akkor már nem is lehet Ăşgy kezelni – ami egyĂ©bkĂ©nt a valĂłságnak megfelelne –, hogy Ĺ‘ egy megĂ©lhetĂ©si bevándorlĂł. Ráadásul ma már ĂĽgyvĂ©dek Ă©s jogászok kĂ©szĂ­tik fel ezeket az embereket.
  • Ez egy keresztĂ©ny ország, van a szĂ­vĂĽnkben irgalom, aki ĂĽldözött, annak segĂ­tsĂ©get kell nyĂşjtani – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, a megĂ©lhetĂ©si bevándorlĂłknak nemet kell mondani, világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megĂ©lhetĂ©sĂĽket. Itt Magyarországnak az EurĂłpában szokásos politikai korrektsĂ©gtĹ‘l eltĂ©rĹ‘en világosan Ă©s egyenesen kell beszĂ©lnie, meg kell mondani az igazat: nem akarjuk, hogy a megĂ©lhetĂ©si bevándorlĂłk cĂ©lországa legyen Magyarország.
  • BrĂĽsszel nem fogja megvĂ©deni Magyarországot ezzel szemben, Ăşgyhogy nekĂĽnk kell harcolnunk, hogy az Ă©letidegen szabályokat megváltoztassák, ne erĹ‘ltessĂ©k ránk.

via MTI