Mint mindenki, aki nem a kelet-afrikai Nagy-hasad√©kv√∂lgyben √©l. Ha a minisztereln√∂k nemcsak f√©l seggel k√≠v√°n fel√ľlni a bev√°ndorl√°sellenes vonatra, hanem megtekinten√© a v√©g√°llom√°st is, Rog√°n Antal t√°rsas√°g√°ban ideje visszah√ļznia az eti√≥p‚Äďkenyai hat√°rra.

A gazdas√°gi bev√°ndorl√°s nem ‚Äěveszedelmet hoz az eur√≥pai emberre‚ÄĚ, hanem az emberis√©g egyik legŇĎsibb szabadidŇĎs tev√©kenys√©ge. Ha nem foglalkoztunk volna ezzel, m√©g ma is b√∂lcsŇĎnkben, Kelet-Afrika balzsamos kl√≠m√°j√ļ felf√∂ldjein √©ln√©nk, √©s nem rajzottunk volna sz√©t a sz√©lr√≥zsa minden ir√°ny√°ba, a Nagy-hasad√©kv√∂lgytŇĎl a TŇĪzf√∂ldig, hogy pomp√°s, v√°ltozatos, egym√°ssal folyamatosan keveredŇĎ civiliz√°ci√≥k eg√©sz sor√°t hozzuk l√©tre.

K√ľl√∂n√∂sen r√∂hejes a bev√°ndorl√°s meg√°ll√≠t√°s√°r√≥l besz√©lni a vil√°gnak egy olyan vid√©k√©rŇĎl, a K√°rp√°t-medenc√©bŇĎl, ami Mezopot√°mi√°hoz vagy Afganiszt√°nhoz hasonl√≥an √©vezred √≥ta n√©pek √°tj√°r√≥h√°za. Haz√°nk nyelvi homogenit√°sa a hasonl√≥an egys√©ges Kore√°val vagy Jap√°nnal ellent√©tben csak v√©kony j√©g, alatta r√°cok, sv√°bok, √∂rm√©nyek, cig√°nyok, t√≥tok, magyarok, rom√°nok, horv√°tok, zsid√≥k, bunyev√°cok, az isten tudja, mik vagyunk. Teleki P√°l h√≠res n√©prajzi t√©rk√©pe r√°ad√°sul 105 √©vvel ezelŇĎtti adatok alapj√°n k√©sz√ľlt, az√≥ta nig√©riaiak, vietn√°miak, t√∂r√∂k√∂k, arabok √©s k√≠naiak is vagyunk.

Advertisement

Komoly √°llamf√©rfik√©nt haz√°nk vezetŇĎitŇĎl nem is v√°rhat√≥ m√°s ezek ut√°n, mint hogy csomagolnak, √©s v√©gleg hazak√∂lt√∂znek √Čszak-Keny√°ba, ahonnan a legŇĎsibb ismert hominid√°k sz√°rmaznak. Az Eur√≥pai Uni√≥ k√©nyelm√©bŇĎl ez elsŇĎre nem lesz z√∂kkenŇĎmentes, de aggodalomra semmi ok: Kenya a vil√°g tal√°n legmodernebb p√©nz√ľgyi kult√ļr√°j√°val rendelkezŇĎ orsz√°ga, ahol a mobilon fut√≥ M-Pes√°val m√©g vas√°rnap is lehet fizetni, nagyon sz√©p term√©szetv√©delmi ter√ľletek vannak, √≠gy idŇĎvel tal√°n a bar√°tok is csatlakoznak, √©s a magyarorsz√°gi nyolc √©v helyett m√°r h√©t √©vvel a leteleped√©s ut√°n ig√©nyelhetŇĎ az √°llampolg√°rs√°g.

Bon voyage.

A c√≠mlapk√©p a turk√°nai fi√ļ, egy 1984-ben tal√°lt, k√∂r√ľlbel√ľl 1,5‚Äď1,6 milli√≥ √©ves hominidacsontv√°z kopony√°j√°nak rekonstrukci√≥ja alapj√°n k√©sz√ľlt, Cicero Moraes munk√°ja.