Gawkeres kollégánk, Hamilton Nolan írt szenvedélyes kirohanást a hízott kacsa- és libamáj ellen, a seggfejek csemegéjének, a szárnyasételek abu-grébi kínzásának nevezve azt.

Nolan annak aprop√≥j√°n √≠rta cikk√©t, hogy szerd√°n egy amerikai sz√∂vets√©gi b√≠r√≥ elt√∂r√∂lte Kalifornia h√≠zottm√°j-tilalm√°t. A t√∂m√∂tt sz√°rnyasok m√°j√°nak felszolg√°l√°sa 2012 √≥ta be volt tiltva az √°llamban, a tilalom elŇĎtti utols√≥ est√©n persze h√≠zott m√°jba ‚Äď √©s leg√°lis marihu√°n√°ba ‚Äď fojtotta mindenki a k√∂nnyeit, aki szereti a has√°t.

Magyarorsz√°got ez annyiban √©rinti, hogy haz√°nk a vil√°gon a m√°sodik a h√≠zott kacsa- √©s libam√°j elŇĎ√°ll√≠t√°s√°ban, Franciaorsz√°g m√∂g√∂tt (ahov√° egy√©bk√©nt a magyar termel√©s z√∂me megy).

A szerzŇĎ a h√≠zott m√°j felszolg√°l√≥it √©s fogyaszt√≥it seggfejnek nevezi, m√°jellenes √©rvel√©s√©t az √°llatk√≠nz√°sra hegyezi ki. Azt √≠rja, hogy az √°llatk√≠nz√≥kat norm√°lisan el√≠t√©lj√ľk, az √°llatk√≠nz√°ssal elŇĎ√°ll√≠tott h√≠zott m√°j fogyaszt√≥it viszont gurm√©knak nevezz√ľk (illetve ŇĎ seggfejnek).

Advertisement

Ingatag √©rvel√©s ez abb√≥l az orsz√°gb√≥l, ahol egy√°ltal√°n nem kell h√≠zott m√°jat enni ahhoz, hogy haszon√°llatoknak okozzunk sz√∂rnyŇĪ napokat: az amerikai marha-, diszn√≥- √©s csirkegy√°rak nagyon-nagyon kem√©ny helyek. Persze lehet, hogy Nolan vegetari√°nus, vagy veg√°n, √©s √≠gy l√°tsz√≥lag magas l√≥r√≥l √©rvelhet, de csak l√°tsz√≥lag: az ipari n√∂v√©nytermeszt√©s mezei egerek milli√≥inak sz√∂rnyŇĪ hal√°l√°t okozza, a mezei egerekrŇĎl pedig a leg√ļjabb kutat√°sok kider√≠tett√©k, hogy komplex szoci√°lis √©let√ľk van, konkr√©tan √©nekelnek egym√°snak.

Sz√≥val az eg√©sz egy k√©pmutat√≥ h√ľlyes√©g. Seggfej vagy, ha h√≠zott m√°jat eszel? Nem lehet √ļgy enni, hogy ne okozzuk √©rzŇĎ √©lŇĎl√©nyek hal√°l√°t. √ögyhogy igaz√°b√≥l nem a m√°j √©s a seggfejs√©g k√∂z√∂tt kell v√°lasztani, hanem a seggfejs√©g √©s az √©hhal√°l k√∂z√∂tt. Ha j√≥l l√°tom a c√©ges csetben, Hamilton Nolan ettŇĎl m√©g nagyon messze j√°r.

Disclaimer: a szerzŇĎ tegnap vacsor√°ra h√≠zott kacsam√°jat fogyasztott elŇĎ√©telk√©nt, √©rt√©k√≠t√©lete √≠gy nem mondhat√≥ p√°rtatlannak. Any√°m s√ľt√∂tte. Fot√≥: Scott Beale