Ami azért nem akkora csoda, hiszen a törpeállamnak törpebörtöne van. A nem egészen fél négyzetkilométeres Vatikán fogdájában két cella található.

Az egyik cell√°ban Marcello Di Finzio trieszti v√°llalkoz√≥ v√°rja a t√°rgyal√°s√°t, ŇĎt december 21-√©n tart√≥ztatt√°k le a vatik√°ni csendŇĎr√∂k, mert felm√°szott a Szent P√©ter bazilika kupol√°j√°ra (megint). Az √ľzletember egy napon kereszt√ľl tiltakozott az EU egyik ir√°nyelve ellen, azt√°n lem√°szott. 2012 √≥ta eddig n√©gyszer m√°szott fel, ez az elsŇĎ alkalom, hogy v√°dat elmelnek ellene.

A m√°sik cell√°ban a Femen egyik aktivist√°ja volt, aki kar√°csony napj√°n f√©lmeztelen√ľl bem√°szott a Szent P√©ter t√©ren fel√°ll√≠tott Betlehembe, √©s megpr√≥b√°lta ellopni a Kisj√©zust. Ňźt k√©t nap ut√°n szabadon engedt√©k, de √∂r√∂kre kitiltott√°k a p√°pai √°llamb√≥l.

A Vatik√°nban m√©g k√©t embert tartanak fogva, ŇĎk a csendŇĎrs√©g √©p√ľlet√©ben vannak. Jozef Wesolowskit tavaly szeptemberben tart√≥ztatt√°k le √©s fosztott√°k meg papi hivat√°s√°t√≥l, gyermekeken elk√∂vetett erŇĎszakkal √©s gyerekporn√≥ birtokl√°s√°val v√°dolj√°k.

Advertisement

Bronislaw Morawiecet, aki a r√≥mai Santa Maria Maggiore bazilika sz√°mvevŇĎje volt csal√°s√©rt √©s hŇĪtlen kezel√©s√©rt √≠t√©lt√©k h√°rom √©v k√©t h√≥napra.

Az ut√≥bbi √©vtizedekben egy√©bk√©nt a vatik√°ni fogda szinte teljesen √ľres volt, akit elkaptak ott, szinte mind √°tadt√°k az olasz rendŇĎrs√©gnek.

via MTI