Ha nem tudt√°tok volna, akkor most m√°r tudj√°tok: a Times szerint a n√©met kancell√°rt illeti az √©v embere titulus, √©n pedig elolvastam r√≥la egy nagyon hossz√ļ portr√©t.

A nŇĎ, akire sz√ľks√©g√ľnk van a vesz√©lyes f√©rfiakkal teli vil√°gban ‚Äď ezzel a c√≠mmel jelent meg a Times m√©ltat√≥ cikke ma, melyben megindokolt√°k, mi√©rt Merkel az √©v embere szerint√ľk, mert "k√∂zponti szerepe volt az id√©n az eur√≥pai stabilit√°s megŇĎrz√©s√©ben a Kelet-Eur√≥p√°ban √ļjra√©ledŇĎ orosz agresszi√≥ k√∂zepette".

√Čn pedig ezen felbuzdulva elolvastam az Orosz P√©ter-f√©le monument√°lis cikkv√°logat√°sban l√°tott portr√©cikket MerkelrŇĎl a New Yorkerben, √©s ezt a tizenegy √©rdekes momentumot v√°lasztottam ki belŇĎle ‚Äď lehet, hogy ezek nem mindenkinek lesznek √ļjak, de √©n bevallom, t√©nyleg csak a legsz√ľks√©gesebbeket tudtam r√≥la eddig.

 • A gimnazista Merkelt (akkor m√©g Angela Kasnernek h√≠vt√°k) egykori iskolat√°rsa √ļgy emlegette, mint aki a "Sosem Cs√≥kol√≥z√≥k Klubj√°nak" tagja volt. (Ez a volt iskolat√°rs akkor m√°r rendŇĎrfŇĎn√∂k volt a v√°rosban, √©s kellemetlen helyzetbe ker√ľlt a nyilatkozata miatt.)
 • Merkelt val√≥ban ink√°bb a tanul√°s √©rdekelte a buliz√°s helyett, √©s ismerŇĎi szerint ez a kvantumk√©miai kutat√≥k√©nt mag√°ra szedett analitikus szeml√©let hozott sz√°m√°ra sikert a politik√°ban is.
 • Vajon mit csin√°lt Angela Merkel 1989. november 9-√©n, a berlini fal leoml√°sakor? Vajon ott tolakodott a hat√°rn√°l? Nem, hanem szaun√°zott. K√©sŇĎbb √°tugrott ugyan nyugatra, de r√∂gt√∂n sietett haza, mert m√°snap kor√°n kelt.
 • Merkel 1990-ben az NDK utols√≥ minisztereln√∂ke, Lothar de Maizi√®re sz√≥vivŇĎje lett, de annyira tipikusan NDK-tud√≥snak n√©zett ki a buggyos szokny√°j√°ban √©s a szand√°lj√°ban, hogy a minisztereln√∂k megk√©rte az irodavezetŇĎj√©t, vigye el Merkelt egy ruhaboltba v√°s√°rolni.
 • Az √ļjraegyes√ľlt N√©metorsz√°gban MerkelbŇĎl miniszter lett, miut√°n Helmut Kohl kiszemelte, √©s hamar az "Angie, a k√≠gy√≥" becenevet kapta, mert semmilyen kritik√°t nem volt hajland√≥ elviselni, √©s a beosztottjai tartottak is tŇĎle.
 • De p√°rtpolitikusk√©nt Merkel ritk√°n mutatta ki a foga feh√©rj√©t, ink√°bb visszafogottan viselkedett. Egy kiv√©tellel: amikor Gerhard Schr√∂der sz√°nalmasnak nevezte egy vit√°ban a miniszteri teljes√≠tm√©ny√©t, Merkel az ŇĎt minden √©vben lefot√≥z√≥ Herlinde Koelblnek megfogadta, hogy egyszer ezt Schr√∂der m√©g vissza fogja kapni tŇĎle, √©s a 2005-√∂s v√°laszt√°sokon √≠gy is t√∂rt√©nt.
 • ElŇĎsz√∂r m√©gis mentor√°ba, Kohlba v√°gta bele a k√©st, amikor 1998-ban elsŇĎk√©nt b√≠r√°lta nyilv√°nosan a p√°rtfinansz√≠roz√°si botr√°nyba keveredett CDU mindenhat√≥ vezetŇĎj√©t. Kohl bele is bukott az √ľgybe, √©s az ut√≥dja p√°rteln√∂kk√©nt Merkel lett, akirŇĎl Kohl k√©sŇĎbb azt mondta: k√≠gy√≥t melengetett a kebl√©n!
 • IsmerŇĎi szerint Merkel amilyen merevnek √©s unalmasnak tŇĪnik nyilv√°nosan, olyannyira ennek az ellenkezŇĎje szŇĪkebb k√∂rben. Ott ugyanis kimondottan vicces √©s sz√≥rakoztat√≥, √©s remek√ľl ut√°nozza t√°rgyal√≥partnereit, Putyint√≥l XVI. Benedek p√°p√°ig.
 • A macs√≥ f√©rfiakat elŇĎszeretettel fricsk√°z√≥ Merkel el√°rulta, mirŇĎl besz√©lgettek Dmitrij Medvegyevvel Szocsiban, amikor fot√≥zt√°k kettŇĎj√ľket. A kancell√°r a Fekete-tengerre mutatva megk√©rdezte tŇĎle, mit sz√≥l ahhoz, hogy Putyin minden nap egy kilom√©tert √ļszik a tengerben. Medvegyev azt v√°laszolta, hogy ŇĎ ezer√∂tsz√°z m√©tert √ļszik.
 • Egyszer egy b√©csi √ļton egy sz√°llodai szob√°ban sz√≥rakoztatta a kancell√°ria √©s a k√ľl√ľgyminiszt√©rium n√©h√°ny munkat√°rs√°t a saj√°t di√°ksztorijaival. Amikor mindenki nagyokat nevetett, gyorsan agyonverte a hangulatot: "Egy√©bk√©nt ezeket m√°r mes√©ltem egyszer."
 • Az √©v eleji s√≠balesete ut√°n fogy√≥zni kezdett, kolb√°szos szendvicsrŇĎl √°tt√©rt a s√°rgar√©p√°ra, √©s leadott t√≠z kil√≥t.

Advertisement

Nyilv√°n a cikk enn√©l j√≥val √∂sszetettebb k√©pet fest Angela MerkelrŇĎl, t√©nyleg olvassa el, akinek sok ideje van.

Fotó: Getty Images