Az alkotmĂĄnyjogĂĄsz az Indexen elemzi hosszan a 2014-es Ă©vet, Ă©s ez mĂ©g csak az elemzĂ©s elsƑ rĂ©sze. Nem tĂșl szĂ©p a kĂ©p, amit a törtĂ©ntek utĂĄn felfest, de egy Ășj kezdet esĂ©lyeit is lĂĄtni vĂ©li.

MĂĄrmint ez utĂłbbit nem annak hĂĄla, hogy a Fidesz hĂĄrom vĂĄlasztĂĄst is megnyert gyors egymĂĄs utĂĄnban, hanem ellenkezƑleg: amiatt, hogy megmoccantak Ă©s utcĂĄra mentek az emberek:

VĂĄratlanul elkĂ©pzelhetƑvĂ© vĂĄlt a hosszĂș Ă©vtizedekre berendezkedni kĂ­vĂĄnĂł rezsim visszafordĂ­thatatlan megroppanĂĄsa.

Azt persze esze ĂĄgĂĄban sincs ĂĄllĂ­tani, hogy mĂĄris gyƑzött volna a forradalom:

A törtĂ©ntekben az elmĂșlt negyedszĂĄzad ĂĄltalĂĄnos lecsĂșszĂĄsĂĄt megfordĂ­tĂł Ășj magyar kezdet esĂ©lye is benne van, ĂĄm a minden korĂĄbbinĂĄl megoldhatatlanabb bajokhoz vezetƑ, ukrĂĄn tĂ­pusĂș kĂĄosz felĂ© vivƑ mozgĂĄs lehetƑsĂ©ge is. EgyelƑre annyi törtĂ©nt: a centrĂĄlis hatalom öt esztendƑs tĂ©rfoglalĂĄsĂĄval szemben valami megmozdult a tĂĄrsadalomban, hogy mi lehet mindennek a vĂ©geredmĂ©nye, az a rĂ©sztvevƑk kitartĂĄsĂĄn Ă©s rĂĄtermettsĂ©gĂ©n, a vĂ©lemĂ©nyirĂĄnyĂ­tĂłk megfontolt belĂĄtĂĄsĂĄn, valamint a hatalom vĂĄlaszain mĂșlik majd.

Advertisement

Az alkotmĂĄnyjogĂĄsz szerint az OrbĂĄn-rendszer a nyugatos felzĂĄrkĂłzĂĄs valĂłban nyilvĂĄnvalĂł kudarcĂĄra adott – de nem az emberek többsĂ©ge ellenĂ©re, hanem velĂŒk interakciĂłban kidolgozott – vĂĄlasz, amelynek egyĂ©bkĂ©nt lĂ©nyegi eleme a politikai vĂĄltĂłgazdasĂĄg meghaladĂĄsa, a centrĂĄlis ĂĄllamhatalom uralmĂĄnak kiteljesĂ­tĂ©se Ă©s a sajĂĄt gazdasĂĄgi körök helyzetbe hozĂĄsa. Ennek rĂ©sze a keleti nyitĂĄs is, ami azonban nem hozott kĂ©zzelfoghatĂł eredmĂ©nyeket.

Tölgyessy PĂ©ter ifjĂșsĂĄgi – azaz generĂĄciĂłs – problĂ©mĂĄt is lĂĄt. Azt mondja:

A miniszterelnök vilĂĄglĂĄtĂĄsa teljes elfogadĂĄsĂĄt vĂĄrja az orszĂĄg polgĂĄraitĂłl. Aki nem azonosul az egyĂ©bkĂ©nt meglehetƑsen vĂĄltozĂ©kony kormĂĄnyfƑi akarattal, bĂĄrmikor szankcionĂĄlandĂł ellensĂ©g lehet.

Advertisement

Csakhogy:

Minden Ășj generĂĄciĂłnak nehĂ©z belenƑni az idƑsebbek vilĂĄgĂĄba. KĂŒlönösen bajos lehet ez, ha egy zĂĄrt, az Ă©rtĂ©kei Ă©s beĂĄllĂ­tĂłdĂĄsai feltĂ©tlen elsajĂĄtĂ­tĂĄsĂĄt megkövetelƑ tĂŒrelmetlen vilĂĄg vĂĄrja Ƒket. A Fidesz-hatalom remĂ©nyeik feladĂĄsĂĄt kĂ­vĂĄnja a Nyugat vilĂĄgĂĄt minden korĂĄbbinĂĄl inkĂĄbb közvetlenĂŒl ismerƑ fiataloktĂłl. Miközben cserĂ©ben alig ajĂĄnl valamit: gyors elƑre jutĂĄsra ĂĄltala csupĂĄn az önmaguk teljes feladĂĄsĂĄra kĂ©sz szemĂ©lyek szĂĄmĂ­thatnak. A kĂĄdĂĄri idƑk feltörekvƑinek reflexeit mĂĄr alig Ă©rtƑ ifjabb korosztĂĄlyok inkĂĄbb tömegesen fellĂĄzadnak az elfogadhatĂł jövƑt nekik kevĂ©ssĂ© kĂ­nĂĄlĂł rendszer ellen. IdƑrƑl idƑre elcsitulhat tiltakozĂĄsuk, ĂĄm beszorĂ­tott helyzetĂŒk folyamatos feszĂŒltsĂ©get visz be OrbĂĄn Viktor ĂĄllamĂĄba.

Így lesz a kormĂĄnytöbbsĂ©g szinte levĂĄlthatatlan, az ellenzĂ©k a rendszer tagadĂłja, az emberek nem kis rĂ©sze pedig vĂ©gtelenĂŒl csalĂłdott Ă©s dĂŒhös:

Így aztĂĄn, ha valamiĂ©rt megbillen a hatalom, akkor ismĂ©t rendszervĂĄltĂĄs következhet. Amennyiben a miniszterelnök nem kĂ©pes a tiltakozĂł megmozdulĂĄsok dinamikĂĄjĂĄt megtörni, akkor a hatalmĂĄnak alapjait mindenfelƑl feszĂ­tƑ ellentĂ©tek olyan erƑvel összegzƑdhetnek, hogy az mĂĄr veszĂ©lyes lehet kormĂĄnyĂĄra. Ez esetben viszont a 1989-es hosszĂș tĂĄrgyalĂĄsos ĂĄtmenettƑl eltĂ©rƑen, nem elhanyagolhatĂł esĂ©llyel, haragos emberek szabĂĄlyos kelet-eurĂłpai rendszervĂĄltĂĄsa jöhet, annak minden következmĂ©nyĂ©vel egyĂŒtt.

Advertisement

Folytatås holnap, de addig is olvassåtok el odaåt az egészet.

FotĂł: NAK/Cink