Ezt mondja a hallucinációs alapon egy pétervári csodalakásban megjelenő Superman a Danyila Kozlovszkij alakította Maksznak 2012 legsikeresebb orosz filmjében, aminek ilyen hülye címe van, hogy Духless (magyarul tehát Lélekless, így tán még furább), és amit végre megnéztem.

Nem rossz, de annyira nem is jó, és a vége elég rendesen el lett cseszve. Egyébként nem a drogozásról szól – bár úgy fogy a kokain, mintha ingyen lenne –, hanem arról, hogy a pénz nem boldogít.

És amikor befejeztem, mire jöttem vissza az internetbe? Hát arra, hogy Juhász Péter, a híres 5. kerületi önkormányzati képviselő a szeretet hangján nekirontott Deutsch Szemüveg Tamásnak a Facebookon. A poszt hosszú, csak a lényeget emelem ki:

Tamás, én tudom, hogy te fogyasztottál különböző drogokat. Onnan tudom, hogy sok közös ismerősünk van, akikkel ezt közösen tetted. Megvolt az a lehetőséged, hogy ne szólalj meg az ügyben, és én is tiszteletben tartottam volna azt, hogy ez a magánéleted része. Én ma sem azt ítélem el, hogy ilyet tettél, hanem azt, hogy ezt nem vállalod. Hogy a főnököd idézzem: nem vagy férfi, nem állsz bele, hanem hazudsz, mint egy ovis kisgyerek, aki azt hiszi, hogy a füllentése által megváltozik a valóság. Tehát azt állítom, hogy drogoztál.

Advertisement

Aztán még arra is biztatja ez a JP ezt a DT-t, hogy menjen csak bíróságra, mert ha kell, be lesz bizonyítva, hogy mi az igazság valójában.

Úristen, mi lesz ebből? (Update: Naturellement.)

Viszont Supermanről, Danyila Kozlovszkijról és a nemzetközi terrorizmusról még az jutott eszembe, hogy az egyébként is további bevételekre szomjazó kormány – gondoljatok csak fizetőssé tenni tervezett autópálya-szakaszokra! – igazán legalizálhatna egy egészségeset. Aztán csinálhatna monopóliumot, behúzhatná a termékkört a nemzeti dohányboltok rendszerébe – vagy létrehozhatná a nemzeti drogériák hálózatát, egy csomó haver járhatna jól megint –, és máris meg lenne oldva a költségvetési lyukak problematikája. Ráadásul le lenne számolva a drogmaffiával és puszta kézzel ki lenne húzva egy sor liberális figura méregfoga.

Advertisement

Jól kitaláltam? Szerintem igen, és még jutalékot vagy trafikot sem kérek érte.

[az illusztráció Boros András munkája]