A pénznek súlya van, a Mészáros Lőrinc figyelmét elkerülő mennyiségnek pedig kifejezetten sok: a felcsúti polgármester által elfelejtett összeg húszezresekben 51 kiló 350 gramm. Kerestünk néhány dolgot, amire Mészárosnak szintén figyelnie kell, ha rábízzák, nehogy elfelejtse.

50 kiló kokain

A népszerű dél-amerikai kábítószerből ötven kilónyi 1350 grammal könnyebb, mint 1,027 milliárd forint. Érdekes, hogy a kokain budapesti utcai árának átlagát véve a húszezres és a kokain egy az egyben cserélhető: a bankjegy ugyanúgy egy grammot nyom, mint egy gramm kokain, ami minőségétől függően 15–25 ezer forintba kerül.

Advertisement

Repülőgépre maximálisan feladható poggyász

Természetesen nem az Európán belüli és a fapados járatokról van szó, ahol csak egy kézitáskát vihetünk magunkkal, hanem a rendes inter- és transzkontinentális utakról, ahol kondícióktól függően jellemzően 2×23 kilónyi bőröndöt, azaz 46 kilót adhatunk fel. Kisebb gondban lenne emiatt Mészáros Lőrinc, ha nyakára szeretne hágni megtalált pénzének például egy Las Vegas-i kaszinóban.

Advertisement

Fél disznó

A disznókat felhasználástól függően eléggé különböző súlyban vágják, a pecsenyemalac–szalámisertés-tengely közepén elhelyezkedő sonkasertéseket körülbelül egymázsásan. Egy mázsás disznó fele nem könnyű, de még mindig könnyebb, mint a pénz, ami Mészáros Lőrinc kanapéjának réseibe szóródott.

Advertisement

397 darab Iphone 6

Soha akkora mobiltelefont nem gyártott az Apple, mint az idén bemutatott Iphone 6-ot, de még így is egy vértesi falu lakóinak elegendő készülék kell ahhoz, hogy többet nyomjanak a latban, mint 51,35 kilónyi húszezres. Külön öröm lenne, ha ebben a képzelt faluban kizárólag Erdős Pálok laknának: a 397 prímszám.

Advertisement

Eszenyi Enikő

51 kiló nem túl sok egy emberi test felépítéséhez, de vékony, alacsony nők könnyedén tudnak még ennél is könnyebbek lenni. Az ismert színész és rendező több mint három kilóval könnyebb, mint 1,027 milliárd forint.

Advertisement

A Hindenburgot felemelő majd felgyújtó hidrogén 1/360-ada

A Harmadik Birodalom pompás járműveinek legnagyobbikát 200 000 m3 hidrogén emelte a levegőbe, és ez égett vízzé, amikor a léghajó New Jersey-re zuhant. Bár a hidrogén komikusan könnyű – egy köbméternyi mindössze annyi, mint egy kék cinege –, ekkora mennyiségben már tisztes súlya van: a Mészáros figyelmét elkerülő pénzköteg a léghajót megemelő gáz tömegének alig 2,78‰-e.

Advertisement

Az összes parlamenti képviselő és fejenként két hozzátartozó vagyonnyilatkozata

A képviselői vagyonnyilatkozat 18 oldal, a hozzátartozóké 14. Átlagos, négyzetméterenként 80 grammot nyomó irodai papír A4-es oldalaival számolva egy képviselő, egy házastárs és egy gyermek 230 grammban vallhatná be vagyonát. Ez az országgyűlés 199 tagjával számolva 45,77 kilogramm: jelentősen kevesebb, mint a pénz, ami Mészáros Lőrincnek kiment a fejéből.

Advertisement

Fotók: Imagens Evangélicas, Weimin Liu, Quentin Origami, Apple, Bálint F Gyula, Gus Pasquerella, Rogán Antal. A címlapkép Botos Tamás fényképéből készült.