Seg√≠teni szeretn√©k Deutsch Tam√°snak, aki annyira retteg a h√°ny√°st√≥l, hogy ez√©rt nem is drogozik. De a h√°ny√°s elker√ľl√©s√©hez n√©ha egy drog a legjobb szer. Ez a őĒ9-tetrahidrokannabinol, azaz a THC: a Magyarorsz√°gon illeg√°lis marihu√°na pszichoakt√≠v hat√≥anyaga.

A THC okozza a marihu√°na egyesek sz√°m√°ra minden bizonnyal ismert hat√°sait, de ez a molekula felel az√©rt is, hogy a vil√°g egyre t√∂bb orsz√°g√°ban a n√∂v√©nyt gy√≥gyszerk√©nt haszn√°lj√°k. A THC erŇĎs h√°ny√°scsillap√≠t√≥, k√ľl√∂n√∂sen a daganatos betegs√©gek kezel√©s√©re haszn√°lt kemoter√°pi√°s szerek okozta rettenetes √©melyg√©s csillap√≠t√°s√°ra j√≥.

Szintetikusan elŇĎ√°ll√≠tott form√°ban a THC-t az Egyes√ľlt √Āllamokban kapszulak√©nt is fel√≠rhatja az orvos, ez a jellemzŇĎen kemoter√°pi√°t kap√≥ betegeknek adott Marinol. A kapszula hat√≥anyaga k√©miailag nem k√ľl√∂nb√∂zik a kenderben term√©szetesen megtal√°lhat√≥ THC-tŇĎl, ez√©rt is folyik √©vek √≥ta vita arr√≥l, hogy mi√©rt vonatkoznak teljesen elt√©rŇĎ t√∂rv√©nyek a Marinol kapszul√°ra (gy√≥gyszer) √©s a marihu√°n√°ra (k√°b√≠t√≥szer) ‚Äď mert k√©miailag ezek ugyanazok. Szerencs√©re a drogpolitika √©s a term√©szettudom√°ny egym√°s mellett fut√≥ p√°rhuzamosai √∂sszetartani tŇĪnnek: egyre t√∂bb orsz√°gban √©s amerikai √°llamban leg√°lis a kender fogyaszt√°sa.

A marihu√°na √©s a őĒ9-tetrahidrokannabinol orvosi felhaszn√°l√°s√°nak t√∂rt√©nelm√©rŇĎl remek √∂sszefoglal√≥ olvashat√≥ az American Cancer Society (r√°kbetegs√©ggel foglalkoz√≥ civilszervezet) oldal√°n. Rem√©lj√ľk, az √≠r√°s Deutsch Tam√°s probl√©m√°j√°ra is megold√°st k√≠n√°lhat.