Akkor azt val√≥sz√≠nŇĪleg meg tudj√°tok tenni. Az elm√ļlt hetek fejlem√©nyei alapj√°n n√©mik√©pp meglepŇĎnek tŇĪnik, hogy ez lehets√©ges, de a Napi Gazdas√°g cikke szerint m√©gis az. Azt √≠rj√°k, hogy a megtakar√≠t√°sokat √°t lehet vinni pl. az √∂nk√©ntes mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rakba is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is állítja, hogy a vonatkozó törvénymódosítás-tervezet célja nem az einstand, hanem az, hogy megvédjék a rendszerben maradt polgárok megtakarítását. Merthogy vannak pénztárak, amelyek fizetésképtelenek és végelszámolás alatt állnak, és a derék kormány nem szeretné, ha lelépnének a jussotokkal.

Az NGM mondand√≥j√°t ekk√©ppen is interpret√°lja az √ļjs√°g:

Felh√≠vt√°k a figyelmet arra is, hogy a szab√°lyoz√°s egy√°ltal√°n nem √©rinti az √∂nk√©ntes nyugd√≠jp√©nzt√°rakat, amelyeknek jelenleg is t√∂bb mint egymilli√≥ tagja van. SŇĎt ezt az √∂ngondoskod√°si form√°t a korm√°ny hat√°rozottan t√°mogatja, t√∂bbek k√∂z√∂tt ad√≥kedvezm√©nyekkel. Az NGM szerint az int√©zked√©sek egy√©rtelmŇĪen a k√∂z√∂s felelŇĎss√©gv√°llal√°s ir√°ny√°ba mutatnak, s √°ltaluk javulhat a m√©g mŇĪk√∂dŇĎ p√©nzt√°rak p√©nz√ľgyi helyzete is, hiszen a t√∂rv√©nytervezet azt is r√∂gz√≠ti, hogy a tagok befizet√©s√©bŇĎl az eddigi 0,9 helyett a j√∂vŇĎben 2,5 sz√°zal√©kot ford√≠thatnak mŇĪk√∂d√©si k√∂lts√©geikre, a vagyon befektet√©si k√∂lts√©geire pedig a mostani 0,2 sz√°zal√©k helyett 0,4 sz√°zal√©kot sz√°molhatnak el. A p√©nzt√°rak fennmarad√°s√°t seg√≠ten√© elŇĎ az a tervezetben l√©vŇĎ kit√©tel, miszerint a tagd√≠jakat ak√°r a megtakar√≠t√°sok hozamaib√≥l is fedezhetn√©k.

A l√©nyeg, hogy amennyiben a miniszt√©rium a teljes igazs√°got mondja, akkor az esetlegesen v√©gelsz√°molt p√©nzt√°r tagjainak nem k√∂telezŇĎ az √°llami rendszerbe menni√ľk, hanem egy nem v√©gelsz√°molt m√°sikban √©pp√ļgy landolhatnak a megtakar√≠t√°saikkal egyetemben, mint valamelyik √∂nk√©ntes mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°r berkeiben.

Advertisement

H√°t ha meg√©rj√ľk, megl√°tjuk, ahogy mondani szok√°s.