28 √©ves a csernobili baleset, ami miatt ki√ľr√≠tett√©k az erŇĎmŇĪvet √©s a k√∂zeli Pripjatyot. Rengeteg fot√≥ k√©sz√ľlt az√≥ta ott, de Danny Cooke egy dr√≥nnal is le tudta vide√≥zni a k√∂rny√©ket.

A Postcards from Pripyat, Chernobyl c. filmet akkor k√©sz√≠tette, amikor egy magazinmŇĪsorhoz vett fel k√©peket. El√©g √©rdekes fentrŇĎl a k√∂rny√©k, de a vide√≥ alatt a zen√©t ki is kapcsolhatj√°tok szerintem, k√∂z√©pszerŇĪ sorozatok epiz√≥dv√©ge alatt szokott ilyen hat√°svad√°sz ny√∂k√∂g√©s menni.

Csernobillal kapcsolatban gyakran hangzik el a mondat, hogy ez az a hely, ahol meg√°llt az idŇĎ. Ez nem teljesen igaz, rengeteg turista j√°rt m√°r ott az √©vek sor√°n ‚Äď √©vente 10 ezer ember l√°togatja meg a ter√ľletet ‚Äď, √©s sokan nem tudj√°k meg√°llni, hogy √°t ne rendezz√©k kicsit a romokat a jobb kompoz√≠ci√≥ √©rdek√©ben.

Advertisement

Csernobil m√°ra a nyugati popkult√ļra r√©sze, h√°la a 2007-es S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl j√°t√©knak. Sokan a legh√≠resebb Tarkovszkij-filmet, a Stalkert √©s az azt √©s a j√°t√©kot is inspir√°l√≥ Piknik az √°rokparton c. Sztrugackij-k√∂nyvet is Pripjatyhoz √©s az erŇĎmŇĪh√∂z k√∂tik. T√©vesen. A film 1979-ben k√©sz√ľlt, a kisreg√©ny 1972-es, a baleset 1986-as.

Advertisement

East Urals Radioactive Trace (EURT) ‚Äď Wikip√©dia

Mondjuk 1957-ben volt egy hasonl√≥ nukle√°ris agyr√©m a Szovjetuni√≥ban. Fukusima √©s Csernobil ut√°n ez ‚Äď a kistimi katasztr√≥fa ‚Äď a harmadik legjelentŇĎsebb. Sokkal kev√©sb√© ismert, mint a csernobili eset, viszont ak√°r szolg√°lhatott is a fenti mŇĪvek alapj√°ul.

via io9