Ma van Jimi Hendrix sz√ľlet√©snapja, 72 √©ves lenne a git√°rzseni, aki foggal is √ļgy szaggatta a h√ļrokat, ahogy az oroszl√°n t√©pi a szavann√°n a zebr√°t.

Amikor a semmibŇĎl feltŇĪnt, √ļgy tartottak v√°ls√°g√©rtekezletet az amerikai git√°rosok, mint a magyar k√∂lt√©szetet √©vek √≥ta cs√∂ndben megreform√°lni akar√≥ Babits √©s Kosztol√°nyi Ady berobban√°sakor. Ha csak a Monterey-popfilmbŇĎl vagy a Woodstock DVD-bŇĎl ismerj√ľk Hendrixet, abb√≥l is lej√∂n, hogy minden fell√©p√©se egy voodoo-szertart√°s volt. Mintha arcodba kapn√°l egy v√∂d√∂r csirkev√©rt.

Hendrix nem egy Leslie Mandoki volt, de nem is ambicion√°lt √©letmŇĪestet a M√ľp√°ban. Az egyetlen k√∂z√∂s az lehet benn√ľnk, hogy mindkettŇĎj√ľkkel tal√°lkozott Zalatnay Cini. Ami biztos, hogy beteljes√≠tve az √∂nfel√©getŇĎ zseni minden sztereot√≠pi√°j√°t a hajviselettŇĎl a kezelhetetlens√©gig, Jimi Hendrix nem akart √∂r√∂kk√© √©lni. √ögy fulladt bele a h√°ny√°s√°ba egy hotelszob√°ban 27 √©vesen, ahogy Attila az orra v√©r√©be a n√°sz√©jszak√°j√°n.

De ha a szupernyolcas porn√≥vide√≥ja helyett a h√°rom album√°val (Are You Experienced, Axis: Bold as Love, Electric Ladyland) halhatatlann√° v√°l√≥ Jimi Hendrix nem hal meg, hanem √©letben marad, √©s Phil Collinsszal egy√ľtt f√∂ll√©p az 1985-√∂s Live AID-en, amikor a nyugati vil√°g zen√©szei √∂ssze√°lltak, hogy megments√©k Afrik√°t, akkor negyvenh√°rom √©vesen √ļgy n√©zett volna ki ‚Äď nem b√≠bor k√∂d√∂n √°t, hanem tiszt√°n ‚Äď, mint idŇĎsebb Alexandre Dumas. Legal√°bbis √≠gy gondoljuk mi √©s a k√©tsz√°zmilli√≥s szoftver√ľnk.

Egy√©bk√©nt Marokk√≥ban ‚Äď ami a hatvanas √©vekben olyan volt a rockzen√©szeknek, a hippiknek √©s az LSD-zŇĎ New York-i √©rtelmis√©gieknek, mint ma Dubaj a magyar playmate-eknek ‚Äď van egy telep√ľl√©s, amit √ļgy h√≠vnak, hogy Jimi Hendrix City. Ott vajon milyen lehet az ad√≥fizet√©si mor√°l? (Abban is eg√©szen biztos vagyok, hogy ott a legkisebb a sz√°z lakosra jut√≥ n√©gyzetcentim√©ternyi gyomorfek√©ly nagys√°ga.)

A legenda szerint ott √≠rta Hendrix a Castles Made of Sandet, amelyet egy√©bk√©nt legal√°bb annyi tengerparti telep√ľl√©s k√∂vetel mag√°nak, mint ah√°nyan versenyeztek Hom√©rosz√©rt, sŇĎt ah√°ny korcsm√°ban megfordult Ady. Nem k√©rd√©s, hogy mi√©rt. Mert olyan, mint Dumas-Hendrix. EgyszerŇĪen kurva j√≥.