Az orosz atomfegyvergy√°rt√°snak otthont ad√≥ szib√©riai v√°rosok z√∂me a kilencvenes √©vekig a t√©rk√©peken sem szerepelt, c√≠mereik azonban cinkosan odakacsintanak ‚Äď ha valaki √©rti az atommal, interkontinent√°lis ballisztikus rak√©t√°val √©s medv√©vel v√©gzett kacsint√°st.

FelsŇĎ sor: Sznyezsinszk, Obnyinszk, Szeverszk, Ozjorszk, Trjohgornij

Alsó sor: Zseleznogorszk, Szarov, Novouralszk, Zarecsnij, Zelenogorszk

A t√©m√°r√≥l William Langewiesche √≠rt nyolc √©vvel ezelŇĎtt egy el√©g √©rdekes cikket, a How to Get a Nuclear Bombot (Hogy szerezz√ľnk atombomb√°t), mely k√©sŇĎbb Atomic Bazaar c√≠mŇĪ k√∂nyv√©ben is megjelent. Arr√≥l sz√≥l, hogy egyr√©szt micsoda kupler√°j volt ez az eg√©sz atomv√°ros-h√°l√≥zat a Szovjetuni√≥ sz√©thull√°sa ut√°n (kupler√°j=sufnikban √°llt a hasad√≥anyag), m√°sr√©szt hogy ennek ellen√©re csek√©ly a val√≥sz√≠nŇĪs√©ge, hogy b√°rki ellopott volna b√°rmit (b√°rmi=ur√°n vagy plut√≥nium).

Van egy r√©sz az elej√©n, amikor a szerzŇĎ az orosz nukle√°ris b√ľrokr√°cia egy magas rang√ļ tisztviselŇĎj√©vel besz√©lget:

‚ÄěHa egy orsz√°g egyszer √ļgy d√∂nt, hogy atomhatalom lesz, akkor a nemzetk√∂zi egyezm√©nyektŇĎl f√ľggetlen√ľl azz√° fog v√°lni. Nem kell gazdagnak lenni. Nem kell mŇĪszakilag fejlettnek lenni. Lehetsz Pakiszt√°n, L√≠bia, √Čszak-Korea, Ir√°n. Lehetsz‚Ķ‚ÄĚ Elgondolkozott egy m√©g ezekn√©l is abszurdabb orsz√°gon. Azt mondta: ‚ÄěLehetsz Magyarorsz√°g.‚ÄĚ

Advertisement

:-DDDDDDDDD

Az atomv√°rosok c√≠mereit Talli√°n Mikl√≥s gyŇĪjt√∂tte √∂ssze (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10).