Mi√≥ta olvastam, mit sziv√°rogtatott ki Simicska Lajos a N√©pszav√°n kereszt√ľl, √©ber √°lomban t√∂lt√∂m a perceket. Mi√≥ta a K√∂zg√©p is megmondta, m√©g ink√°bb. Halkan, mormolva im√°dkozom.

√Čpp arr√≥l akartam ugyanis posztot √≠rni, hogy milyen irt√≥ nagy ‚Äď racion√°lisan teljesen megmagyar√°zhatatlan ‚Äď kock√°zatot v√°llalt T√∂r√∂k G√°bor azzal, hogy elindul Veszpr√©mben Navracsics Tibor √ľres sz√©k√©√©rt a p√≥tv√°laszt√°son. Ami baromira tetszik nekem.

T√∂r√∂k az √∂nmag√°t leg√ľgyesebben menedzselŇĎ politol√≥gus ‚Äď persze nem gir√≥-sz√°szi √©rtelemben ‚Äď, aki sikeres imidzs√©t a visszafogotts√°g, az √©rt√©k√≠t√©letmentess√©g √©s a hat√©konys√°g csod√°lat√°nak h√°rmas√°ra √©p√≠tette. Kis sark√≠t√°ssal azt mondja, az a j√≥ politikus, aki hat√©konyan k√©pes megszerezni a hatalmat √©s megtartani azt, a politiz√°l√°s nemhogy erk√∂lcsi, de ak√°rcsak tartalmi √©rt√©kel√©se pedig igaz√°b√≥l nem az ŇĎ dolga, m√°rmint politol√≥gusk√©nt.

Advertisement

Ez a hozz√°√°ll√°s persze vitathat√≥, de a gyakorlat mutatta meg, hogy eredm√©nyes. T√∂r√∂k ‚Äďhi√°ba tartja Orb√°n pudlikuty√°j√°nak a mor√°lis mutatujj√°val elŇĎszeretettel b√∂kd√∂sŇĎ balliber√°lis B-k√∂z√©p ‚Äď alapvetŇĎen remek√ľl kik√∂ny√∂k√∂lte mag√°nak a minden t√°bort√≥l egyform√°n messze lebegŇĎ, a sikeres hatalomdoktorokat csod√°l√≥ szakember poz√≠ci√≥j√°t.

Amit most egy poénért kockáztat.

Ha nem isten√≠ten√© ennyire a v√©geredm√©nyt, √©s nem a hatalom birtokl√°s√°t tartan√° a politika c√©lj√°nak √©s m√©rc√©j√©nek, a v√°laszt√°si indul√°ssal nem felt√©tlen√ľl kock√°ztatna rengeteget. Ha a politik√°t, csak a p√©lda kedv√©√©rt, mondjuk √©rt√©kek, hozz√°√°ll√°sok √©s filoz√≥fi√°k √ľtk√∂ztet√©s√©nek tartan√°, akkor pomp√°san kij√∂hetne a dologb√≥l egy 4 sz√°zal√©kos eredm√©nnyel is. De att√≥l, aki csak √©s kiz√°r√≥lag az √∂sszes√≠t√©sben a v√©g√©n megjelenŇĎ sz√°mokat tartja valamire, szinte csak a gyŇĎzelem elfogadhat√≥. Na j√≥, ebben az esetben az, ha mondjuk a fideszes, a balos √©s a sz√©lsŇĎs√©ges jel√∂lttel √∂sszem√©rhetŇĎ eredm√©nyt √©r el. Ami szinte kiz√°rt. A t√∂r√∂kg√°bori univerzumban egy n√©gy-, de ak√°r nyolcsz√°zal√©kos versenyzŇĎ is eml√≠t√©sre sem nagyon √©rdemes n√≠mand. Pedig micsoda brav√ļr lenne tŇĎle f√ľggetlenk√©nt beh√ļzni nyolc sz√°zal√©kot.

Advertisement

De nemcsak ebben kock√°ztat. Hanem abban is, hogy a hatalomtechnika csod√°l√≥jak√©nt elvileg nem tehet m√°st, mint hogy brut√°lkem√©nyen nekimegy a h√°rom nagy t√∂mb jel√∂ltj√©nek. Nem tehetne m√°st, hisz csak valami ilyesmi adhat neki egyed√ľl es√©lyt, ak√°r csak egy t√≠zezrel√©knyit. Kedves, mosolyg√≥s, szolidan po√©nkod√≥s vagy idealist√°n l√°nglelkŇĪ kamp√°nnyal elm√©letben sincs es√©lye semmire. √Čs egy T√∂r√∂ktŇĎl egyszerŇĪen nem fogadhat√≥ el m√°s, mint a perfektre csiszolt haszonelvŇĪs√©g.

Egy ide√°k vil√°g√°ban √©lŇĎ politol√≥gus √ļgy is elindulhatna po√©nb√≥l, hogy ezekrŇĎl az ide√°kr√≥l mes√©l lelkesen, kihaszn√°lva az automatikusan gener√°l√≥d√≥ m√©diafigyelmet, de ŇĎ nem.

A csapda ott van, hogy a nagy p√°rtokkal szemben indul√≥ f√ľggetlen szeg√©nyleg√©ny pap√≠rforma szerint teljesen sansztalan, ha valamilyen form√°ban nem az √©rzelmekre apell√°l. A legerŇĎsebb √©rzelem pedig a gyŇĪl√∂let. K√∂r√∂n k√≠v√ľlrŇĎl nem lehetsz olyan hatalombr√≥ker, amilyeneket T√∂r√∂k am√ļgy isten√≠t. Egy t√∂r√∂ki √©rtelemben vett √ľgyes politikus eszk√∂zt√°r√°ba persze ugyan√ļgy beletartozik mondjuk egy professzin√°lis karaktergyilkos ‚Äď civil magyar nyelven: mocskol√≥d√≥ ‚Äď kamp√°ny is.

Advertisement

Persze a f√©l karomat odaadn√°m, ha l√°thatn√°m, amint T√∂r√∂k ap√°k√©sfi√ļkoz√≥ r√∂plapokat dob√°l Veszpr√©m k√∂rny√©ki falvak postal√°d√°iba, de att√≥l f√©lek, ez m√©gsem fog megt√∂rt√©nni.

De akkor mi√©rt mondtam az elej√©n, hogy baromira tetszik nekem a h√ļz√°sa? Egyr√©szt az√©rt, mert van mersze rohadt sokat kock√°ztatni, m√°sr√©szt mert valami olyat sejtek m√∂g√∂tte, hogy ember√ľnk unta mag√°t a j√≥l bebiztos√≠tott, szinte megingathatalan poz√≠ci√≥j√°ban, ahonnan az idŇĎk v√©gezet√©ig elemzgethette volna a Fidesz √°ltala nagyra tartott hatalmi machin√°ci√≥it, √©s egy punkos gesztussal saj√°t mag√°t hozta l√©p√©sk√©nyszerbe. √Čs ilyet t√∂k kevesen mernek megcsin√°lni.

Persze az is lehet, hogy csak r√©szeg volt, √©s posztolt egy h√ľlyes√©get, amit m√°r nem mer visszasz√≠vni. Nem voltam ott.

Advertisement

Ha j√≥l √©rtem, azzal akar porondra l√©pni, hogy ha r√° szavaznak, akkor a parlamentben egy p√°rtokt√≥l f√ľggetlen figura lehet ha nem is a m√©rleg, de a majdnemk√©tharmad nyelve. Itt j√∂n viccesen a k√©pbe Simicska Lajos, akirŇĎl √©n sajnos nem hiszem, hogy t√©nyleg el akarna indulni a veszpr√©mi v√°laszt√°son. M√©g most sem hiszem, hogy ŇĎ maga erŇĎs√≠tette meg, hogy fontolgatja. Ez szerintem m√©g mindig csak egyszerŇĪ Orb√°n Viktor-szopat√°s a r√©sz√©rŇĎl.

Pedig ha elindulna, ŇĎ lehetne az, akinek T√∂r√∂k k√©pzeli mag√°t. Ki f√ľggetlenebb Magyarorsz√°gon a p√°rtokt√≥l, mint Simicska? Nemr√©g m√©g √©ppen tŇĎle f√ľggtek p√°rtok. Ki tudn√° t√©nylegesen kontroll√°lni az Orb√°n vezett t√∂bbs√©get, mint az, akinek annyi pap√≠rja, akt√°ja √©s eml√©ke van Orb√°n bizniszeirŇĎl, mint neki? Ňź azt√°n tudn√°, mit kell konktroll√°lni, f√©kezni meg ellens√ļlyozni! Ki lehetne hat√©konyabb ellens√ļly ann√°l az embern√©l, aki b√°rmikor ki tud tenni az asztalra t√≠zmilli√°rdot kis c√≠mletekben?

Az a vicces, hogy min√©l t√∂bbet gondolkodom rajta, ann√°l csod√°latosabb jel√∂lt Simicska. Godzilla a Mechagodzilla ellen! A Sz√ľrke Eminenci√°s p√°rbaja az Uralkod√≥val. Enn√©l semmi sem lehet dr√°maibb, de t√©nyleg. Eleve l√©tezik-e humorosabb ann√°l, hogy sz√≠nre l√©p a Leghatalmasabb Magyar Civil, hogy lerombolja az √°ltala felh√≠zlalt Politikai Oszt√°lyt?

Advertisement

Na √©s ki sz√≠vta ezt meg legjobban? Orb√°n Viktor? Nem rossz tipp, de az igazi v√°lasz T√∂r√∂k G√°bor. Szeg√©nynek t√°madt egy vad √∂tlete, √∂sszeszedte a b√°tors√°g√°t, robbantott, de a szt√°rs√°g egy napig tartott, mert j√∂tt egy n√°la sokkal pik√°nsabb f√ľggetlen jel√∂lt.

De az√©rt b√°rmit megadn√©k emiatt egy k√©shegyig menŇĎ T√∂r√∂k vs Simicska p√°rharc√©rt. Milyen csod√°latos lenne arr√≥l √≠rni, hogy Simicska jel√∂lt a k√∂rzet minden lak√≥j√°nak aj√°nd√©kozott egy bearanyazozott f√©ldiszn√≥t, mik√∂zben T√∂r√∂k jel√∂lt telefonj√°r√≥l √°ll√≠t√≥lagos hekkerek megszereztek √©s kiposztoltak egy k√©pet, amin a fideszes jel√∂lt a Videoton stadionj√°nak d√≠szp√°holy√°ban √©ppen kokszot sz√≠v M√©sz√°ros LŇĎrinc szem√∂ld√∂k√©rŇĎl!