M√©ghozz√° egy csecsemŇĎ. Ma mutatt√°k be az √Āllatkertben a 25. itt sz√ľletett pingvint, a sz√ľrke pehelytoll√ļ Rosie-t, mi pedig rohantunk megtekinteni. Rosie t√ľnem√©nyes, dagadt, √©s el√©gg√© √©rzi a b√∂rleszket.

EttŇĎl f√ľggetlen√ľl jutott eszembe el√©g szomor√ļan valamelyik nap, hogy m√©g soha nem l√°ttam pingvint a vadonban. √Čs m√©g csak az Antarktisz k√∂r√ľli jeges vizekhez adapt√°l√≥dott madarakra se foghatom, mert velem ellent√©tben ŇĎk azt√°n t√©nyleg mindent megtettek a k√©t f√©ltek√©n √©lŇĎ l√©nyek k√∂zeled√©s√©√©rt: m√≠g √©n sosem laktam d√©lebbre az √©szaki 39. sz√©less√©gn√©l, a pingvinek a D√©l-Amerika nyugati partja ment√©n h√∂mp√∂lygŇĎ, hideg vizŇĪ Humboldt-√°ramlatot k√∂vetve eg√©szen az egyenl√≠tŇĎi Gal√°pagos-szigetekig eljutottak.

A gal√°pagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) k√∂zeli rokona az √Āllatkert r√©v√©n Budapesten is √©lŇĎ √©s szaporod√≥, eredetileg Afrika d√©li partjair√≥l sz√°rmaz√≥ p√°paszemes pingvin (Spheniscus demersus). 29 √©ve √©l egy csoportjuk Budapesten, a szeptember v√©g√©n sz√ľletett, mostanra felnŇĎtt m√©retŇĪ Rosie-ra pedig m√°r senki nem mondhatja, hogy afrikai j√∂ttment: a mad√°rnak az apja, Willy is itt sz√ľletett (anyj√°t Z√∂ld-Feket√©nek h√≠vj√°k).

Advertisement

Nem tŇĪnt boldogtalannak. A bemutat√≥ perceit Rosie gondoz√≥ja karjaiban t√∂lt√∂tte, ide-oda tekergette fej√©t, pislog√≥h√°rty√°j√°val f√ľggŇĎlegesen pislogott. A mad√°r a 25. Budapesten sz√ľletett pingvin, √©s √ļgy tŇĪnt, sz√≥ szerint el√©g j√≥ kezekben van: emberi t√°rsa az √∂sszes, Magyarorsz√°gon sz√ľletett p√°paszemes pingvint gondozta az 1994-ben elsŇĎk√©nt itt sz√ľletett F√©lix √≥ta. Rosie √°ramvonalas, cseppszerŇĪ, 2,5 kil√≥s test√©t halv√°nysz√ľrke, v√©gtelen√ľl finom tollazat bor√≠totta, puh√°n ragyogott a k√©sŇĎ ŇĎszi ellenf√©nyben.

A pingvinekben van valami a kacs√°khoz hasonl√≥an magukkal ragad√≥, a d√©li f√©lteke egzotikuss√°g√°val megfŇĪszerezve. Val√≥sz√≠nŇĪleg a magyar belpolitikai √©letet is bar√°ts√°gosabb√° tudn√°k tenni: Rosie-t √∂kumenikus √∂sszeborul√°sban filmezte a TV2 √©s az RTL Klub st√°bja, mindketten ugyanazzal a vehemenci√°val hajkur√°szt√°k az √Āllatkertben lŇĎd√∂rgŇĎ gyerekeket, hogy kamer√°ik √©s a k√∂ly√∂kpingvin k√∂z√© vonszolj√°k ŇĎket. FelnŇĎtt fajt√°rsaik k√∂zben lehullott plat√°nleveleken l√©pdeltek, meglepŇĎen otthonosan mozogva ebben a D√©l-Afrik√°t√≥l t√°voli t√°jban. A p√°paszemes pingvinek ‚Äď nem a kereskedeli t√©v√©s magazinmŇĪsorok d√≠szlet√©√ľl szolg√°l√≥ gyerekek sz√ľlei.

Advertisement

Rosie ekkor remek idŇĎz√≠t√©ssel v√©get vetett a fojtogat√≥ pingvingiccsnek, √©s els√ľt√∂tte a pingvinek elsŇĎ sz√°m√ļ komikus tr√ľkkj√©t: az exploz√≠v fos√°st. Az √°llatvil√°g egy√©b fos√°saival ellent√©tben ez tisztess√©ges hungarikum, √©s nemcsak az√©rt, mert egy harmadik gener√°ci√≥s bev√°ndorl√≥ v√©gezte: 2005-ben Ignobel-d√≠jat √©rt az a pingvinfos-hidrodinamikai kutat√°s, melynek t√°rsszerzŇĎje a magyar sz√°rmaz√°s√ļ G√°l J√≥zsef volt, √©s amelybŇĎl kider√ľlt, hogy a madarak 60 kilopascal nyom√°ssal tolj√°k a kontentot klo√°k√°ikb√≥l. Rosie sajnos senkit nem tal√°lt el, b√°r √©n csak centikkel ker√ľltem el a jelentŇĎs t√©rfogat√ļ, z√∂mmel heringbŇĎl k√©sz√ľlt fos becsap√≥d√°s√°t. Azt hiszem, nem b√°ntam volna: nem tudok m√°s fosr√≥l, amit valaha Jackson Pollock fest√©szet√©hez hasonl√≠tottak volna. Mutatom:

Advertisement

(A k√©pet Nathan Myhrvold k√©sz√≠tette egy Falkland-szigeteki fot√≥z√°son, majd amikor hazafel√©,egy chilei sz√°llod√°ban rendezgette a k√©peit, egy nŇĎ odament, √©s azt mondta, ez gy√∂ny√∂rŇĪ, Pollock? Myhrvold mondta, hogy nem, pingvinfos. Ezzel a pomp√°s anekdot√°val indul az amerikai fizikus-kutat√≥-plutokrata-szak√°cs-term√©szetfot√≥s szupergeek h√©t √©vvel ezelŇĎtti TED-elŇĎad√°sa.)

MielŇĎtt magukra hagytuk volna az afrikai bag√°zst, m√©g les√©t√°ltam medenc√©j√ľk √ľvegfal√°hoz. A felsz√≠nen kacsak√©nt tengŇĎ-lengŇĎ madarak a v√≠z alatt vad√°sz-rep√ľlŇĎg√©pekk√© alakulnak, delejezŇĎ k√∂nnyeds√©ggel, sebess√©ggel √©s fordul√©konys√°ggal cik√°znak a sŇĪrŇĪ k√∂zegben. Lomha dugongok vagyunk hozz√°juk k√©pest a sportuszod√°ban. LegyezŇĎnyi plat√°nlevelek s√ľllyedtek mellett√ľk a medence fenek√©re, impregn√°lt tollazatukb√≥l ez√ľst gy√∂ngysorokat h√ļzott a benn√ľk rekedt levegŇĎ. Gondoz√≥ja mondta, hogy Rosie m√©g nem tudna ilyet: a pingvinfi√≥katoll nem v√≠z√°ll√≥, mint a felnŇĎttek√©, szeg√©ny csak bŇĎrig √°zna.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Fotók és videó: Nagy Attila (kivéve a fos-Pollockot)