Az Uber elegáns, gyors és sokkal olcsóbb, mint az agyonszabályozott taxi, de a boda-bodával szemben esélye nem lenne. A kelet-afrikai robogótaxi a legjobb spontán személyszállítás, amit az emberiség eddig kitalált. Kár, hogy Európában soha nem lesz.

A boda-bod√°k eredileg biciklis gincsemp√©szek voltak a n√©met, majd belga gyarmat Ruanda √©s a brit gyarmat Uganda hat√°r√°n. Hat√°rt√≥l hat√°rig ‚Äď azaz border to border ‚Äď sz√°ll√≠tottak, innen j√∂n fonetikusan √°t√≠rt nev√ľk. A boda-bod√°k ma m√°r ink√°bb k√≠nai robog√≥k, mint biciklik, de gyorsas√°gban, olcs√≥s√°gban √©s spontaneit√°sban nincs p√°rjuk.

A bod√°z√°s a nyugati szervezetts√©ghez szokott embernek elsŇĎre dermesztŇĎen kaotikus, de vill√°mgyorsan r√° lehet √©rezni az √≠z√©re. ElŇĎsz√∂r is keress√ľnk egy embert, akinek van egy robog√≥ja. Ez egy√°ltal√°n nem neh√©z feladat: azokban az orsz√°gokban, ahol a bod√°z√°s r√©sze a kult√ļr√°nak, n√©h√°ny m√°sodpercn√©l t√∂bb nem kell hozz√°. A jellemzŇĎen csoportosan √°lldog√°l√≥ motorosok k√∂z√ľl v√°lasszunk egyet, aki szimpatikus. Ne a vag√°ny tin√©dzsereket, mert ŇĎk ugyan√ļgy vag√°nykodni fognak, mint a vil√°g √∂sszes robog√≥s tin√©dzsere, ink√°bb valami nyugodtabb, k√∂z√©pkor√ļ fazont. Mondjuk meg neki, hogy hova szeretn√©nk menni. R√°b√≥lint. Egyezz√ľnk meg egy √°rban. Pattanjunk fel h√°tra. Nyom√°s.

ElsŇĎre tal√°n nem teljesen nyilv√°nval√≥, hogy ez mi√©rt akkora sz√°m, de amikor tavaly ny√°ron n√©h√°ny k√∂z√©p-kelet-afrikai orsz√°g megl√°togat√°sa ut√°n hazaj√∂ttem, ez hi√°nyzott a legjobban BudapestrŇĎl. Nagyon sokszor eszembe jutott az√≥ta, hogy ha a boda-boda r√©sze lenne a budapesti √©letnek, √©s 300‚Äď500 forint√©rt fel lehetne pattanni b√°rmikor egy robog√≥ra √©s leugrani r√≥la, semmi m√°ssal nem menn√©k, ha nem lenne kedvem vagy idŇĎm gyalogolni.

Advertisement

Van persze √°rnyoldala, a balesetvesz√©ly. A kis rendŇĎr√°llam Ruand√°t lesz√°m√≠tva sisak n√©lk√ľl motorozik mindenki, √©s ez tal√°n √∂sszef√ľgg azzal, hogy a nyugati seg√©lyszervezetek dr√°ga eur√≥pai √©s amerikai munkat√°rsainak szigor√ļan tilos bod√°val k√∂zlekedni√ľk. √Čn szerencs√©sen meg√ļsztam, de amikor elŇĎsz√∂r elgondolkoztam, hogy egy vadidegen ember m√∂g√∂tt √ľl√∂k buk√≥sisak n√©lk√ľl egy ugandai f√∂ld√ļton, aki minden adand√≥ alkalommal ny√©lg√°zon k√ľldi neki, √©s hogy mi lesz, ha p√©ld√°ul eles√ľnk, √©s bet√∂r√∂tt fejjel fogok heverni a v√∂r√∂s porban, akkor el√©g rosszul √©reztem magam. Az √©rz√©s szerencs√©re gyorsan elm√ļlt, hossz√ļ t√°von pedig csak az maradt meg, hogy a boda-boda csod√°latos dolog.

Nem mintha b√°rmi es√©ly lenne, hogy egy agyonszab√°lyozott eur√≥pai orsz√°gban ne sz√°lljon r√° minden hat√≥s√°g. Pont tegnap adott ki az Uberrel kapcsolatban egy komm√ľnik√©t a taxiz√°st is fel√ľgyelŇĎ Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium, amit legink√°bb √ļgy lehet √©rtelmezni, hogy egyelŇĎre ŇĎk se tudj√°k, mi ez az Uber, de, biztos ami biztos, ha majd √©rdemes lesz, akkor r√°mennek, √©s egyelŇĎre csak annyit √≠rnak, hogy persze, csin√°lj√°k csak, ha megfelelnek minden taxiz√°si elŇĎ√≠r√°snak.

A k√©rd√©s ink√°bb az, hogy mi az a biztons√°gi kock√°zat, amit elfogadunk, ha cser√©be gyorsan, olcs√≥n √©s spont√°n k√∂zlekedhet√ľnk. Eur√≥p√°ban a boda-boda val√≥sz√≠nŇĪleg nem f√©rne bele, de a m√°sik oldalon a hagyom√°nyos taxi tot√°lisan agyonszab√°lyozott k√∂rnyezet. T√©nyleg csak hat √©vn√©l fiatalabb aut√≥val lehet idegen embert sz√°ll√≠tani? T√©nyleg hat√≥s√°gi tarifa kell hozz√°? T√©nyleg szab√°lyozni kell, hogy ki mehet ki a rept√©rre utasokat felszedni?

Advertisement

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz Magyarországon az Uber sorsa.