Pedig sokaknak √°ll√≠t√≥lag csak nyŇĪg, √©s azt√°n m√©gis.

Amikor kisorsolt√°k a jelenlegi Eb-selejtezŇĎk csoportjait, teljesen nyilv√°nval√≥nak tŇĪnt, hogy √©rdektelen lesz az eg√©sz cirkusz: a 24 csapatos Eur√≥pa-bajnoks√°gra t√©nyleg minden kicsit is komolyan vehetŇĎ csapat ki fog jutni, a nagyok f√©lgŇĎzzel is.

Erre meg mi volt eddig? N√©metorsz√°g kikapott a lengyelektŇĎl √©s nem b√≠rt otthon az √≠rekkel. A spanyolok kikaptak Szlov√°ki√°t√≥l, a hollandok Izlandon √©s Csehorsz√°gban. A portug√°lok otthon buktak Alb√°nia ellen, az √©szak√≠rek nyertek Ath√©nban √©s Budapesten stb.

Szerencs√©re az e h√©t v√©gi fordul√≥ is ebben a szellemben folytat√≥dott. Ki gondolta volna, hogy a Fer√∂er-szigetek, Liechtenstein, M√°lta, San Marino kvartett √∂sszesen nyolc pontot szerez egyetlen j√°t√©knapon? Vagy hogy a vil√°granglista negyedik helyezettje, Belgium otthon nem b√≠r Walesszel? Esetleg hogy Ausztria megveri az oroszokat, akiket moment√°n √∂t ponttal meg is elŇĎz?

Advertisement

A meccsek is izgalmasak: √©n h√°romba n√©ztem bele, ebbŇĎl a magyar‚Äďfinn v√©gig ki√©lezett √©s fesz√ľlt volt, √©s ebbŇĎl a szempontb√≥l t√©nyleg mindegy, hogy cs√ļnya volt-e vagy sem. Az angol-szlov√©n sem volt annyira sima, mint az eredm√©ny mutathatja, a belga‚Äďwalesi pedig igazi k√∂r√∂mr√°g√≥s meccs volt.

Advertisement

Egy√©rtelmŇĪen izgalmasabb egy-egy v√°logatott j√°t√©knap, mint egy BL-fordul√≥. Ez√©rt is tud felbosszantani, amikor a klubsoviniszta szurkol√≥k (fŇĎleg a nemzetk√∂zi nagycsapatok drukkereirŇĎl besz√©lek) minden v√°logatott meccs miatti sz√ľnet miatt nyavalyogni kezdenek, mert egy h√©tv√©g√©t an√©lk√ľl k√©nytelenek elt√∂lteni, hogy l√°tn√°k, amint a milli√°rdokb√≥l √∂sszerakott csapatuk hŇĎsiesen legyŇĎzi az Almeri√°t vagy a Burnleyt.

V√°logatott szinten valami√©rt jobban eltŇĪnnek a k√ľl√∂nbs√©gek, ez√©rt nincs lefutott meccs sem, legal√°bbis most. Azt√°n k√∂nnyen lehet, hogy maga az Eb megint kisz√°m√≠that√≥ lesz, agyon√≥vatoskodott meccsekkel, √©s bor√≠t√©kolhat√≥ n√©met, spanyol, esetleg francia f√∂l√©nnyel, de ez most mindegy.

Advertisement

A l√©nyeg az, hogy ez a selejtezŇĎsorozat j√≥val √©lvezetesebben alakul a v√°rtn√°l, √©s nemhogy nem tett rosszat a felemelt l√©tsz√°m, hanem a t√∂rp√©k kiv√©tel√©vel egyelŇĎre t√©nyleg majdnem b√°rki kijuthat. Val√≥di t√©tje van m√©g egy litv√°n‚Äďszlov√©n, osztr√°k‚Äďmontenegr√≥i vagy sk√≥t‚Äď√≠r meccsnek is (az ut√≥bbin milyen g√≥lt lŇĎtt m√°r Shaun Maloney?), nem is besz√©lve a magyar‚ÄďfinnrŇĎl. Nekem komolyan hi√°nyozni fog, hogy j√∂vŇĎ tavasszal j√∂n csak a folytat√°s.

Fotó: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert